Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian mahdollinen ero EU:sta voi houkutella muitakin lähtijöitä

Britannian ero EU:sta nopeuttaisi unionin rapautumista. EU:n maine kärsisi ja vaikutusvalta heikkenisi. Samalla unionin ulko-ovelle voisi syntyä jonoa.

Ulkomaat
 
Brexit selitettynä minuutissa
Brexit selitettynä minuutissa
Britannian mahdollinen ero EU:sta eli Brexit on vuoden suurimpia uutisia. Mistä siinä on kyse?
Fakta

Äänestyspäivä on vielä auki

 Britannian pääministeri David Cameron on luvannut kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä 2017 loppuun mennessä.

 Äänestyksen ajankohta on auki. Se järjestetään todennäköisesti tänä vuonna.

 Britannian EU-suhde on ollut kireä jo pitkään. Maalla on monia erioikeuksia. EU-kielteisyys on brittien keskuudessa silti suurta.

 Kansanäänestyksen on määrä ratkaista EU-kiista kerralla. Hallitus on sanonut, että uutta äänestystä ei tämän sukupolven aikana tule. Päätös on lopullinen.

Lontoo

Mitä tapahtuu seuraavana päivänä – heti kansanäänestyksen jälkeen – jos Britannia päättää erota Euroopan unionista?

Kukaan EU:ssa ei halua myöntää, että brittieron eli Brexitin varalle olisi valmis suunnitelma. Vaiteliaisuus johtuu siitä, että kukaan ei halua maalata piruja seinälle.

Kulisseissa tehdään kuitenkin lähes varmasti laskelmia Brexitin varalle. Salainen suunnitelma voi löytyä Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin kanssakaapista. Myös komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker saattaa mallailla kartalle unionia ilman Britanniaa.

Britannian pääministeri David Cameron ei ole lyönyt vielä lukkoon kansanäänestyspäivää. Silti jo muutaman vuoden ajan on ilmestynyt tusinoittain laskelmia siitä, kuinka hyvin Britannia pärjäisi unionin ulkopuolella. Hyvin, sanoo osa selvityksistä. Huonosti, sanoo osa.

Vähintään yhtä tärkeä kysymys on se, miten EU pärjäisi ilman Britanniaa? Jatkuisiko kaikki kuten ennenkin?

Todennäköisesti ei. Unionilta voi mennä maine. Esimerkiksi Yhdysvaltain, Kiina ja Intian luottamus Eurooppaan vakaana sijoituskohteena voisi vähetä.

Mutta brititkin pantaisiin todennäköisesti kärsimään. EU:sta ei anneta erota voittajana. Se heikentäisi muiden moraalia.

Asiaa on selvittänyt Britannian parlamentin ylähuoneen EU-valiokunta. Britannian parlamentilla ei ole mitään automaattista oikeutta saada Cameronilta tietoja EU-neuvottelun edistymisestä. Kansanedustajat ja päärit ovat lähes samalla viivalla kuin viestimet ja kansa.

Siksi parlamentin EU-valiokunta tekee itse tiedonhankintamatkoja Brysseliin. Viimeksi matkalla oltiin parisen viikkoa sitten. Osa saadusta materiaalista on julkista, osaa pidetään yhä pimennossa.

Ero EU:sta kävi mahdolliseksi Lissabonin sopimuksen myötä. Perussopimuksen mukaan jäsenvaltio, joka päättää erota unionista, ilmoittaa asiasta Eurooppa-neuvostolle.

EU neuvottelee eroavan valtion kanssa sopimuksen eron ehdoista ja tulevasta suhteesta. Ero toteutuu, kun sopimus tulee voimaan, tai jos sopimusta ei synny, kahden vuoden kuluttua eroilmoituksesta.

Näin britit voivat olla halutessaan ulkona EU:sta jo 2018, jos Cameron järjestää kansanäänestyksen tänä kesänä.

Helppoa sopimuksen saavuttaminen ei tule olemaan. Edessä olisivat mutkikkaat jäsenyysneuvottelut – mutta väärinpäin eli EU-jäsenyyttä purkaen.

”Jäljelle jäävät 27 jäsenmaata tulevat suojaamaan niin paljon omia etujaan kuin mahdollista uudelleenneuvotteluissa Britannian kanssa”, varoitetaan valiokunnan taustahaastattelussa.

Britannian edustaja joutuisi odottamaan eteisessä muun EU:n hioessa kantaansa.Toisaalta EU:kin kärsisi Brexitistä. Maineen rapautuminen on vasta alkua.

Toinen huoli on se, että Britannian lähtö saattaisi houkutella jäljittelijöitä: eroajia tai ainakin erolla kiristäviä. Eromahdollisuus voi ruokkia etenkin nationalistista liikehdintää, mikä taas lisäisi taloudellista epävarmuutta. Ranskassa Front National -puolue voisi saada innoitusta Brexitistä.

EU on parhaillaan vaikeassa tilanteessa maahanmuuttokriisin takia. Ulkorajojen vuotaminen on jo ehtinyt rapauttaa Schengeniä eli tuonut sisärajatarkastuksia takaisin. Uhattuna on vapaa liikkuvuus ja kaupankäynnin sujuvuus.

EU:n perusteiden natistessa Britannian mahdollinen ero toimii sytykkeenä. Epävarmuus on saanut jo vanhat Länsi-Euroopan jäsenmaat, kuten Benelux-maat, Saksan ja Ranskan, haikailemaan vanhan ydin-EU:n perään. Leiriytyminen aiheuttaa eripuraa ja heikentää pienten ja syrjäisten jäsenmaiden kuten Suomen asemaa.

Ylähuoneen raporttien mukaan Brexit iskisi kipeästi myös EU:n yhteiseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Britannia rahoittaa anteliaasti EU:n antamaa kehitysapua: kuudennes budjetista tulee Britanniasta.

Britannian lähteminen heikentäisi EU:n asemaa myös silloin, kun päätetään vaikkapa kolmansien maiden pakotteista. Lopputulema voi olla se, että Saksa ja Ranska etsivät tukea toisistaan. Tämä taas muuttaisi EU:n ääntä kansainvälisessä politiikassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat