Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:sta voi erota, vaan ei omilla ehdoilla

Britannian eropuheita seurattiin muualla EU:ssa pitkään puolihuvittuneina. Nyt ajatuksesta on leikki kaukana.

Ulkomaat
 

Viime syksyyn asti kaikki oli vähän niin kuin leikkiä. Britannia leikitteli ajatuksella erota EU:sta. Muualla unionissa Britannian hankkeita seurattiin puolihuvittuneena ja puolella silmällä. EU-erolla uhkailua pidettiin briteille tyypillisenä – hieman rasittavana mutta juuri ja juuri siedettävänä – käytöksenä.

Nyt sävy on tyystin toinen. Britannian EU-ero on käynyt täysin mahdolliseksi. Kansanäänestys saatetaan järjestää jo kesäkuussa. Vaaka voi kallistua kumpaan tahansa suuntaan, sillä kyllä- ja ei-leirit ovat tasaväkisiä.

Samalla analyysit Britannian EU-eron eli Brexitin seurauksista ovat käyneet entistä realistisemmiksi. Kukaan ei osaa edelleenkään arvioida, kuinka paljon ero maksaisi taloudellisesti Britannialle tai unionille. Selvää on silti se, että eron jälkitöissä ja uuden suhteen rakentamisessa on iso juridinen savotta. Työ voi viedä vuosia.

On kuitenkin mahdollista, että britit saisivat erosta uutta energiaa niin, että lyhyen aikavälin taloudelliset seuraamukset olisivat positiiviset. Tämä voisi houkutella seuraajia ulko-ovelle. Kansallismielisille ja populistisille puolueille eri jäsenmaissa Exit saattaisi olla houkutteleva vaihtoehto.

Jos Britannia päättää erota, ovat edessä vaikeat neuvottelut Britannian ja EU:n keskinäisestä suhteesta. Niissä neuvotteluissa britit ovat yksin ja altavastaajan asemassa. Britannia haluaa silti edelleenkin pääsyn yhteismarkkinoille. Pääsylle on kuitenkin hintansa.

EU-lain asiantuntija ja entinen korkea EU-virkamies Jean-Claude Piris muistuttaa tuoreessa If the UK Votes to Leave -analyysissaan (CER), että Britannia joutuisi yhä eronsa jälkeenkin maksamaan EU-budjettiin, sietämään vapaata liikkuvuutta ja tunnustamaan EU-lain velvoittavuus yhteismarkkinoilla. Markkinoille ei voi päästä poimimalla rusinat pullasta. Mitä esteettömämmän pääsyn markkinoille haluaa, sitä notkeammin pitää taipua EU:n vaatimuksiin.

Parhaillaan Britannia käy neuvotteluja EU:n remontoimisesta muiden jäsenmaiden kanssa. Pääministeri David Cameron haluaa muiden suostuvan vaatimuksiinsa, jotta Britannia ”voisi jäädä uudistettuun unioniin”. Neuvottelutulos on määrä lyödä lukkoon runsaan kolmen viikon kuluttua Brysselissä.

Mutta mitä ikinä jäsenmaat Britannian kanssa helmikuussa sopivatkin, ei sillä ole oikeasti merkitystä kansanäänestyksen lopputuloksen kannalta. Mikään kompromissi ei tyydytä niitä, jotka ajavat EU-eroa. EU-jäsenyyden tulevaisuus voi lopulta riippua pelkän äänestysviikon tunnelmista. Leikistä on tullut totista totta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat