Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanska äänestää turvapaikanhakijoiden omaisuuden takavarikoinnista – lain odotetaan menevän läpi selvästi

Ulkomaat
 
Claus Fisker
Poliisi yritti pitää maahanmuuttoa vastustavia ja kannattavia mielenosoittajia erossa toisistaan Tanskan ja Saksan rajalla tammikuun 9. päivänä.
Poliisi yritti pitää maahanmuuttoa vastustavia ja kannattavia mielenosoittajia erossa toisistaan Tanskan ja Saksan rajalla tammikuun 9. päivänä. Kuva: Claus Fisker

Tanskan parlamentti äänestää tänään tiistaina laista, jonka tarkoitus on tehdä maasta vähemmän houkutteleva pakolaisille ja siirtolaisille.

Parlamentin vahvistanee lain selkein numeroin.

Useista lainkohdista suurinta keskustelua on aiheuttanut pykälä, jonka perusteella maahan tulevilta turvapaikanhakijoilta voidaan takavarikoida 10 000 kruunua (1 340 euroa) ylittävä summa käteistä rahaa tai muuta henkilökohtaista omaisuutta.

Määräys ei koske vihkisormuksia, kelloja tai vastaavia tunnearvoltaan merkittäviä esineitä.

Itsellä pidettävä summa nostettiin 10 000:een kruunuun alkuperäisen ehdotuksen 3 000 kruunusta (noin 400 eurosta). Alkuperäisessä muodossaan pakettia verrattiin laajalti siihen, kun natsi-Saksa takavarikoi juutalaisten kullan.

Rahasumman nosto käytännössä varmisti lakipaketin läpimenon.

”Me sanomme, että jos haluat tulla Eurooppaan, pysy kaukana Tanskasta”, sanoo maahanmuuttovastaisen Tanskan kansanpuolueen tiedottaja Martin Henriksen uutistoimisto AFP:lle.

Lakiehdotuksella on laaja kannatus myös maahanmuuttovastaisten puolueiden ulkopuolella.

”Haluamme, että harvemmat ihmiset hakevat turvapaikkaa Tanskasta. Kaikki muutokset laissa eivät ole täydellisiä, mutta uskomme, että tämä maa tarvitsee niitä”, Tanskan sosiaalidemokraattien tiedottaja Mattias Tesfaye sanoi uutiskanava Al Jazeeralle.

Aiemmin esimerkiksi Sveitsi on takavarikoinut turvapaikanhakijoilta tuhat frangia (noin 913 euroa) ylittävän summan.

Tanskan uuden lain mukaan pakolaisstatuksen saaneidenkin pitää odottaa kolme vuotta ennen kuin voivat anoa perheenyhdistämistä.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan lakiehdotus loukkkaa useita ihmisoikeussopimuksia.

”Pakolaisten oikeus perheenyhdistämiseen on suojattu useissa Tanskan ratifioimissa kansainvälisissä sopimuksissa. Uskomme, että Tanska kävelee kansainvälisen oikeuden yli, jos se hyväksyy lakiehdotuksen”, sanoo Jonas Christoffersen Al Jazeeralle.

”Tämä on kuin kilpailu siitä, mikä valtio tekee maahantulosta vaikeinta. Nyt kun Ruotsi on sulkenut rajansa, Tanskan on mentävä vielä pidemmälle.”

Lakiehdotus myös lyhentää pakolaisten oleskelulupia viidestä vuodesta kahteen. Määräys koskee pakolaisia, jotka saavat turvapaikan rotuun, kansallisuuteen, uskontoon tai poliittiseen katsomukseen tai sosiaaliseen ryhmään kuulumisen perusteella.

Pysyvää oleskelulupaa varten vaaditaan kahden ja puolen vuoden työssäoloa kolmen vuoden aikana. Aiempi vaatimus oli kolmen vuoden työssäolo viiden vuoden aikana. Myös kielivaatimuksia kiristetään selvästi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat