Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Malesian pääministeri sai saudeilta 681 miljoonan dollarin ”lahjan” – oikeusministerin mukaan todistaa syyttömäksi korruptioon

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
OLIVIA HARRIS / Reuters
Malesian pääministeri Najib Razak poistui parlamentista pääkaupungissa Kuala Lumpurissa tiistaina. Malesian oikeusministeri selitti tiistaina Najibin tilillä olevan 681 miljoonan dollarin mysteerisumman tulleen lahjana Saudi-Arabialta.
Malesian pääministeri Najib Razak poistui parlamentista pääkaupungissa Kuala Lumpurissa tiistaina. Malesian oikeusministeri selitti tiistaina Najibin tilillä olevan 681 miljoonan dollarin mysteerisumman tulleen lahjana Saudi-Arabialta. Kuva: OLIVIA HARRIS / Reuters

Malesian pääministeri Najib Razak on selittänyt hämäräperäisiä jättiläistalletuksiaan, jotka ovat kuohuttaneet Kaakkois-Aasian muslimivaltiota jo puolen vuoden ajan.

Malesian oikeusministeri Mohamed Apandi Alin sanoi tiistaina, että Najibin tilille ilmestynyt mystinen 681 miljoonan dollarin (noin 630 miljoonan euron) summa on ”henkilökohtainen lahja” Saudi-Arabian kuningasperheeltä.

Oikeusministeri ei kertonut lähdettään, mutta hyväksyi selityksen. ”Olen tyytyväinen, että mikään ei todista kyseessä olleen korruptiotarkoituksessa annettu lahjus”, Apandi sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Apandi neuvoi Malesian korruptioviranomaisia lopettamaan tapauksen tutkinnan.

Yli puolen miljardin euron ”lahjan” toiselta valtiolta voisi kuvitella raskauttavaksi todisteeksi valtavassa korruptiojutussa.

Pääministeri Najib päin vastoin selittää sillä korruptioskandaalia, joka on puhuttanut Malesiassa heinäkuusta asti. Najibia on vaadittu eroamaan, koska hän ei ole pystynyt selittämään rahojen alkuperää.

Skandaali liittyy vuonna 2009 pääministeriksi tulleen Najibin samana vuonna perustamaan kehitysrahastoon.

Najibin perustaman 1Malaysia Development -nimisen rahaston tavoite on Malesian pääkaupungin Kuala Lumpurin muuttaminen finanssikeskukseksi.

Rahastosta huomattiin kadonneen selittämättömästi peräti 9,9 miljardia euroa, jotka pankki on velkaa pankeille ja osakkeenomistajille. Osan varoista on epäilty päätyneen Najibille, jonka loistokasta elämäntyyliä on hämmästellyt muun muassa Malesian edellinen pääministeri.

Sanomalehti Wall Street Journal (WSJ) sanoi syksyllä nähneensä asiakirjoja, jotka todistivat Najibin henkilökohtaisilla tileillä olleen jopa 700 miljoonaa dollaria, jotka voi jäljittää kehitysrahastoon.

Najib vastasi WSJ:lle, että olisi ollut ”epäloogista” siirtää rahoja hänen henkilökohtaiselle tililleen.

Najib saattaa joutua myös kansainvälisen tutkinnan kohteeksi. Najibin rahaliikennettä tutkivat Yhdysvaltain, Sveitsin, Britannian, Singaporen ja Hongkongin viranomaiset, AFP kertoo.

Sanomalehti The New York Times paljasti alkuvuodesta 2015 Najibin lähipiirin tehneen miljoonien dollarien arvosta kiinteistökauppaa yhdysvaltalaisille luksuskiinteistöillä ja Najibin vaimon Rosmah Mansorin ostaneen jalokiviä miljooneilla dollareilla.

Oppositio mutta myös jotkut Najibin puoluetoverit ovat vaatineet riippumatonta tutkintaa.

Najib erotti aiemman oikeusministerin hieman sen jälkeen kun tämä oli aloittanut tapauksen korruptioskandaalin tutkinnan kesällä ja nimitti tilalle nykyisen ministerin Mohamed Apandi Alin.

Skandaali on vavisuttanut Najibin puoluetta, joka on hallinnut Malesiaa vuodesta 1957.

Seuraavat vaalit järjestetään Malesiassa vuonna 2018.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat