Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalaiskomentaja: Voimme olla sodassa jo muutamassa vuodessa – verkkotiedustelu puhuu kolmesta rintamasta

Ruotsin maavoimien komentajan esipuhe aselajinsa tapahtumaesitteessä on harvinaisen synkkä: sota voi olla lähellä.

Ulkomaat
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Ruotsin puolustusvoimien vuosibudjetti on heidän sivujensa mukaan noin 40 miljardia kruunua (noin 4,3 miljardia euroa).
Ruotsin puolustusvoimien vuosibudjetti on heidän sivujensa mukaan noin 40 miljardia kruunua (noin 4,3 miljardia euroa). Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Ruotsi voi olla sodassa jo muutamassa vuodessa, arvioi Ruotsin puolustusvoimien maavoimien komentaja, kenraalimajuri Anders Brännström.

Brännström ilmaisi näkemyksensä Ruotsin puolustusvoimien maataistelupäivien ohjelman esipuheessa. Maataistelupäivät ovat esittelytilaisuus, joka pidetään Norbbotenin seudulla helmikuun alussa.

”Maailmantilanne jossa elämme, ja joka käy ilmi myös strategiastamme, johtaa johtopäätökseen, että voimme olla sodassa jo muutama vuoden sisällä”, esipuheessa lukee.

Asiasta kertovat myös ruotsalaislehdet Aftonbladet ja Expressen.

Brännström huomauttaa valtiopäivien hyväksymästä Ruotsin asevoimien kehittämissuunnitelmasta vuosille 2016–2020. Tarve kehittää kykyä aseelliseen taisteluun kehittynyttä vastustajaa vastaan on ilmeinen, Brännströmin esipuheessa lukee.

”Koko puolustusvoimia ja kaikkia, jotka voivat meitä tukea, täytyy nyt yhdistää pyrkimys parempaan taisteluvalmiuteen”, esipuheessa lukee. Siinä korostetaan myös maataistelupäivien tärkeyttä juuri varautumisen kontekstissa.

Esipuheen synkän viestin uutisointi sattui hyytävästi samaan aikaan, kun Dagens Nyheter -lehti julkaisi Ruotsin signaalitiedustelulaitos FRA:n johtajan haastattelun. Johtaja Dag Harteliuksen mukaan Itämerellä varsin huomattavasti lisääntynyt sotilaallinen toiminta on vakiintunut aiempia vuosia aktiivisemmalle tasolle.

Dn:n otsikon mukaan Ruotsi harjoittaa sotaa jo kolmella rintamalla.

”Meillä on kolme rintamaa: perinteinen turvallisuus, terrorismi ja verkkohyökkäykset. Jokaisella sektorilla on tarve tehdä enemmän”, sanoo Hartelius ja lisää, että heidän tekemänsä työ ei ehkä ole riittävästi.

FRA on puolustusministeriön alainen siviiliorganisaatio, jolla on noin 700 työntekijää ja lakisääteinen oikeus tarkkailla kaikkea Ruotsin läpi kulkevaa viestiliikennettä kuten verkkochatteja, sähköposteja, puheluita ja tekstiviestejä. Tänä vuonna FRA:n budjetti kasvaa vuodesta 2015 viidellä prosentilla.

Konsensus turvallisuustilanteen heikkenemisestä ulottuu Ruotsin valtiopäivien edustajiin. Maavoimien komentajan sota-arvion allekirjoittaa ainakin Expressen-lehden haastattelema puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Allan Widman.

”Arvioni on, että Ruotsi on elänyt rauhan aikaa yli kaksisataa vuotta, tilanne on nyt niin vakava, että meidän on valmistauduttava siihen että väkivaltaiset konfliktit leviävät naapurimaihimme tai meille”, Widman sanoo Expressenille.

Widman painottaa Expressenille, että Venäjä on todellinen uhka. Syyksi hän kertoo kansainvälisen kehityksen Georgian ja Ukrainan tapahtumien johdosta, mutta mainitsee myös Venäjän taloudellisen tilanteen heikkenemisen pakotteiden ja historiallisen alhaisen raakaöljyn hinnan johdosta.

Myös puolustusvaliokunnan jäsen Mikael Oscarsson kiittelee maavoimien komentaja Brännströmin lausuntoa Expressenille.

”Jos Baltia on uhattuna, myös me olemme uhattuna. Meidän on vakavasti ottaen pystyttävä toimimaan sekä kriisissä että sodassa”, Oscarsson sanoo ja painottaa että tähän tarvitaan muutosta poliittisessa mentaliteetissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat