Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Angela Merkelin kohtalonhetket ovat käsillä

Ulkomaat
 
Francois Lenoir / Reuters
Saksan liittokansleri Angela Merkel saapui Euroopan Unionin johtajien kokoukseen Brysselissä viime joulukuussa.
Saksan liittokansleri Angela Merkel saapui Euroopan Unionin johtajien kokoukseen Brysselissä viime joulukuussa. Kuva: Francois Lenoir / Reuters

Berliini. Saksan liittokansleri Angela Merkelin pakolaispolitiikalla ei ole koskaan ollut näin paljon vastustajia kuin nyt. Samaan aikaan eurooppalaisen yhteistyön tekeminen ei ole ollut koskaan niin vaikeaa kuin nyt.

Merkelin ongelmat laajenevat kaatuvien dominopalikoiden tavoin: oman kristillisdemokraattisen puoleen (CDU) sisällä kasvaa jakolinja kanslerin vastustajiin ja tukijoihin. Tämä taas heijastuu suoraan Saksan hallituksen toimintakykyyn ja uskottavuuteen neuvottelijana ja ratkaisijana. Samalla Merkel on myös kuitannut huonoimman kannatusluvun, 58 prosenttia, sitten vuoden 2010.

Tuorein niitti tuli maanantaina omien rivistä. Joskus Merkelin seuraajaehdokkaaksikin tituleerattu Julia Klöckner, CDU:n varapuheenjohtaja ja Rheinland-Pfalzin osavaltion pääministeriehdokas, esitteli hallituksen pakolaispolitiikkaa haastaakseen suunnitelman A2. Hän oli antanut siis suunnitelma B:lle poliittisesti vähemmän hyökkäävän nimen.

Keskellä osavaltionsa vaalikamppailua olevan Klöcknerin pääidea on, että Saksan rajoille määrättäisiin päivittäinen pakolaiskiintiö, joka määrittyisi sen mukaan, kuinka paljon osavaltioissa on valmiutta ottaa tulijoita vastaan.

Klöcknerin taakse on ryhmittäytynyt kristillisdemokraattien baijerilainen sisarpuolue CSU, joka puolestaan uhkaa Merkeliä kantelulla turvapaikanhakijapolitiikasta perustuslakituomioistuimeen.

Jo aiemmin tammikuussa ryhmä asianajajia on tammikuussa toimittanut Karlsruhen perustuslakituomioistuimeen kanteen Angela Merkelin päätöksestä avata Saksan rajat syyskuussa ja siitä, ettei Saksa ole noudattanut Dublinin sopimusta.

Merkelin vastustajat ja kriitikot katsovat toiveikkaana pieneen naapuriin Itävaltaan, joka ilmoitti turvapaikanhakijoiden vuosittaisista kiintiöistä viime keskiviikkona. Nyt lasketaan, koska Itävallan 37 500:n turvapaikanhakijan kiintiö tulee täyteen. Joidenkin arvioiden mukaan se täyttyy jo kesällä. Merkelin kriitikoiden päävaatimus on kiintiöt myös Saksaan tuleville turvapaikanhakijoille.

Kiinnostava kysymys on, millä keinoin Itävalta 37 501:n tulijan saapuessa sulkee rajansa. Nyt kaikki Euroopan pakolaisten reitillä olevat maat, mutta etenkin Saksa, joutuvat pohtimaan, mitä kiintiö oikeastaan tarkoittaa.

Itävalta on ilmoittanut, että se päästäisi läpi turvapaikanhakijat, jotka ovat pyrkimässä Saksaan. Tämä nostaa Saksassa nyt pelkoa siitä, että pakolaisia tulee vielä nykyistäkin enemmän. Balkanin-reitin varrella taas kasvaa kauhu siitä, että läpikulkumaat jäävät yksin Välimeren yli tulleiden pakolaisten kanssa.

Berliinissä on kuultavissa skenaarioita, joissa pakolaiskriisi on jo kiristämässä Balkanin maiden keskinäisiä, varsin haavoittuvaisia välejä. Yhtään lohdullisempaa ei ole, jos taloutensa kanssa kamppaileva Kreikka sortuu lopullisesti, kun se ei pysty huolehtimaan meren yli saapuvista pakolaisista.

Merkel on pitänyt ja pitää yhä rajojen sulkemista yhdessä Euroopan valtioissa toisensa jälkeen mahdottomana yhtälönä juuri sen takia, että ketjussa tehtävä rajojen sulkeminen siirtää ongelmat taloudellisesti heiveröiseen Etelä-Eurooppaan.

Pitkään muita Euroopan valtioita ei ole kiinnostanut Saksan mantra siitä, että kyseessä on eurooppalainen ongelma. Saksan reseptin pääkohdat ovat yhä edelleen Euroopan unionin ulkorajojen tiukka valvonta, yhteistyö siinä Turkin kanssa ja niiden turvapaikanhakijoiden takaisin käännyttäminen, joiden jäämisen mahdollisuudet ovat olemattomat.

Saksa ei pysty pakolaiskriisiä yksin ratkomaan, vaikka liittokansleri pistettäisiinkin pikana vaihtoon. Nyt kriisitunnelma kiristyykin jokaisessa jäsenmaassa. Tulevat EU-huippukokoukset näyttävät, pystyvätkö jäsenvaltiot toimimaan yhdessä vai häviääkö Merkel yhteiseurooppalaisine resepteineen. Jos niin käy, voidaan todennäköisesti hyvästellä vapaan liikkuvuuden Schengen-alue.

Ennen EU-kokouksia liittokanslerilla on Saksan sisäpolitiikassa kaikki työ pitää asemansa, sillä hänellä ei ole enää edes oman puolueen vankkaa tukea. Yhdeksän minuutin aplodeista Saksan kristillisdemokraattien puoluekokouksessa joulukuussa tuntuu olevan ikuisuus. Ne puhkesivat Angela Merkelin puheen jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat