Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Halpa öljy kiristää tunnelmia – romahdus voi lisätä konflikteja ja terrori-iskuja

Talousongelmat, tukiaisten katoaminen ja valuutan romahdus ärsyttävät kansaa öljymaissa.

Ulkomaat
 
HAMAD I MOHAMMED / Reuters
Autoilijat jonottivat bensiiniä Bahrainin Budaiyassa tammikuussa. Hallitus oli ilmoittanut hintojen nousevan seuraavana päivänä budjettivaikeuksien vuoksi.
Autoilijat jonottivat bensiiniä Bahrainin Budaiyassa tammikuussa. Hallitus oli ilmoittanut hintojen nousevan seuraavana päivänä budjettivaikeuksien vuoksi. Kuva: HAMAD I MOHAMMED / Reuters
Fakta

Ylituotanto laski hintaa

 Öljyn hinnan halpeneminen johtuu asiantuntijoiden mukaan pitkälti ylituotannosta. Se taas on seurausta taistelusta markkinaosuuksista.

 Tässä taistelussa esimerkiksi Saudi-Arabia on pumpannut öljyä yli tarpeen. Se ei ole suostunut vähentämään tuotantoaan.

 Hinta pysynee matalalla, sillä Irak tuottaa öljyä ennätystahtiin. Iranin arvioidaan lisäävän tuotantoaan nyt, kun pakotteet on poistettu. Myös Venäjä on jatkanut tuotantoaan vanhaan tahtiin.

Raakaöljyn hinnan romahduksella on myös isoja poliittisia vaikutuksia.

Öljyn hinta on laskenut puolessatoista vuodessa 110 dollarista vain noin 30 dollariin barrelilta, mikä on ajanut öljyä vievien maiden taloudet vaikeuksiin. Niistä monien talous on hyvin riippuvainen öljystä, joten maiden budjeteilta on pudonnut pohja.

Talousongelmilla voi olla merkittäviä vaikutuksia, sillä useimmat öljyä vievistä maista ovat yksinvaltaisia. Maissa on ostettu kansansuosiota talouskasvulla ja erilaisilla tukiaisilla.

HS selvitti, miten öljyn halpeneminen vaikuttaa maailmanpolitiikkaan.

Talouskasvulla ja tuilla ostettu suosio uhkaa rapautua

Monet öljyä vievistä maista ovat jo leikanneet ja lopettaneet tukiaisia, joilla ne ovat pitäneet elintarvikkeiden ja polttoaineen hinnat keinotekoisen alhaisina. Näin ovat tehneet ainakin Saudi-Arabia, Bahrain, Oman, Yhdistyneet arabiemiraatit ja Angola. Angolassa dieselin hinta nousi 80 prosenttia. Venezuelan talous on jo kriisissä.

Lisäksi esimerkiksi Venäjän ruplan, Azerbaidžanin manatin, Kazakstanin tengen ja Angolan kwanzan arvo on romahtanut. Tuontitavaroiden hinnat ovat nousseet samassa suhteessa – ja monissa näistä maista peruselintarvikkeet tuodaan ulkomailta. Kansalaisten ulkomaanvaluutassa ottamat lainat ovat myös kallistuneet, mikä on aiheuttanut kiukkua ja jopa julkisia itsemurhia.

Monet hallitukset ovat alkaneet varautua kannatuksen laskuun ja tukiaisten avulla piilotettujen vanhojen sisäisten riitojen nousuun uudelleen pintaan. Esimerkiksi Kazakstan on järjestämässä aikaistettuja vaaleja. Monessa maassa poliisi on kiristänyt otteitaan, ja puheet niin sanotusta uudesta arabikeväästä ovat yleistyneet. Samalla kansan huomiota on yritetty kiinnittää johonkin muuhun kuin talouteen.

Öljyn halventumisella on vaikutuksia myös öljyä tuottavissa demokraattisissa länsimaissa, erityisesti Kanadassa ja Norjassa.

Niiden talous on uudenlaisissa ongelmissa, mikä voi tuoda epävakautta myös politiikkaan.

Uusia konflikteja voi syntyä – tai synnyttää

Kansan alkaessa napista talousongelmista osa hallituksista saattaa yrittää säilyttää suosiotaan muuttamalla toimiaan kansallismielisemmiksi. Pahimmillaan tämä voi tarkoittaa sotaa.

Esimerkiksi Azerbaidžanissa kansaa yhdistää vain viha ja epäoikeudenmukaisuuden tunne Armeniaa kohtaan, joten hallitus saattaa epätoivoisessa tilanteessa yrittää vallata Vuoristo-Karabahin takaisin. Saudi-Arabian ja Iranin välirikkoa on osaltaan selitetty Saudi-Arabian yrityksenä siirtää huomiota pois sisäisistä ongelmista, joista osa johtuu öljyn halpenemisesta.

Öljyn alhainen hinta voi myös lisätä Venäjän arvaamattomuutta. Vallanpitäjät joutuvat ylläpitämään suosiotaan aiempaa enemmän näkyvillä projekteilla, jollainen Krimin miehityskin oli.

Saudi-Arabialla ja muilla Persianlahden mailla on vähemmän rahaa erilaisiin pehmeän vallankäytön keinoihin. Saudi-Arabia esimerkiksi on tukenut ulkomailla uskonnollisia kouluja ja moskeijoita sekä erilaisia järjestöjä. Näin sen vanhoillinen käsitys islamista on levinnyt.

Qatar puolestaan on rahoittanut televisioyhtiö al-Jazeeraa. Nyt ainakin englanninkielinen al-Jazeera America on lopettamassa toimintansa.

Kun öljyntuottajamaiden painoarvo laskee, öljyn halpuudesta talouskasvua saavien maiden asema vahvistuu. Esimerkiksi Intian talous kasvaa yli seitsemän prosentin vuosivauhdilla.

Öljyn halpeneminen voi myös lisätä siirtolaisuutta Eurooppaan maista, joiden talous on sen vuoksi kuralla.

Toisaalta öljyä tuovissa kehitysmaissa polttoainekulut ovat puolittuneet, millä on myös myönteisiä vaikutuksia muuhun talouteen.

Köyhtyvä Isis saattaa yrittää lisätä iskuja Euroopassa

Terroristijärjestö Isisille öljykauppa on ollut tärkeä tulonlähde. Öljyn halpeneminen yhdessä kuljetusreittien pommittamisen kanssa ajavat järjestöä entistä ahtaammalle. Tosin Isis ei myy öljyään avoimilla markkinoilla, joten halventumisen vaikutuksesta sen tuloihin ei ole täyttä varmuutta.

Jos sen tulot kuitenkin pienenevät, Isis saattaa yrittää osoittaa vahvuuttaan lisäämällä terrori-iskuja.

Joka tapauksessa öljytuloista riippuvainen Irak tarvitsee entistä enemmän tukea länneltä taistelussa Isisiä vastaan. Myös Isisiä vastaan taistelevat kurdijoukot saavat valtaosan tuloistaan öljykaupasta, joten joukot tarvitsevat lisää tukea.

Uusiutuviin energianlähteisiin ei panosteta

Kun öljy on halpaa ja sitä on markkinoilla liikaa, esimerkiksi hankkeita arktisilla alueilla on keskeytetty liian kalliina. Tämä voi olla alueiden herkän luonnon kannalta hyvä.

Samalla tarve ja halukkuus panostaa uusiutuviin energianlähteisiin pienenee.

Toisaalta öljyä tuovat kehitysmaat ja kehittyvät maat pystyvät öljyn halpuuden avulla luopumaan tukiaisista, joiden avulla ne ovat pitäneet tuontienergian hinnan halpana kansalaisilleen. Keinotekoinen halpuus on johtanut liikakäyttöön.

Tiedä kahdessa minuutissa: Tämän vuoksi öljyn hinta heittelehtii markkinoilla
Tiedä kahdessa minuutissa: Tämän vuoksi öljyn hinta heittelehtii markkinoilla
Öljy on noussut uutisotsikoihin monen vuoden hiljaiselon jälkeen, kun raakaöljyn hinta on romahtanut. Mitä ihmettä öljymarkkinoilla oikein tapahtuu ja millaisia vaikutuksia sillä on? Katso kahden minuutin video niin tiedät tarpeellisen öljystä. Toimittaja Tuomas Niskakangas, grafiikka Boris Stefanov.

Lähteet: Opec, AFP, Reuters, BBC, The New York Times, Bloomberg, Huffington Post

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat