Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan siirtolaiskriisi saattaa kampittaa Angela Merkelin

Saksan liittokansleri on joutunut omassa puolueessaan ja maassaan kovan kritiikin kohteeksi. Oman puolueen nousijat tekevät jo irtiottoja.

Ulkomaat
 
Francois Lenoir / Reuters
Saksan liittokansleri Angela Merkel saapui Euroopan Unionin johtajien kokoukseen Brysselissä viime joulukuussa.
Saksan liittokansleri Angela Merkel saapui Euroopan Unionin johtajien kokoukseen Brysselissä viime joulukuussa. Kuva: Francois Lenoir / Reuters

Berliini

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin pakolaispolitiikalla ei ole koskaan ollut näin paljon vastustajia kuin nyt.

Merkelin ongelmat laajenevat kaatuvien dominopalikoiden tavoin: oman kristillisdemokraattisen puoleen (CDU) sisällä kasvaa jakolinja kanslerin vastustajiin ja tukijoihin. Tämä taas heijastuu suoraan Saksan hallituksen toimintakykyyn ja uskottavuuteen neuvottelijana ja ratkaisijana.

Samalla Merkel on myös kuitannut huonoimman kannatuslukunsa, 58 prosenttia, sitten vuoden 2010 jälkeen.

Tuorein niitti tuli maanantaina omien rivistä. Joskus Merkelin seuraajaehdokkaaksikin tituleerattu Julia Klöckner, CDU:n varapuheenjohtaja ja Rheinland-Pfalzin osavaltion pääministeriehdokas, esitteli hallituksen pakolaispolitiikkaa haastaakseen suunnitelman A2.

Hän oli antanut siis suunnitelma B:lle poliittisesti vähemmän hyökkäävän nimen.

Keskellä osavaltionsa vaalikamppailua olevan Klöcknerin pääidea on, että Saksan rajoille määrättäisiin päivittäinen pakolaiskiintiö. Kiintiö määrittyisi sen mukaan, kuinka paljon osavaltioissa on valmiutta ottaa tulijoita vastaan. Klöcknerin taakse on ryhmittäytynyt kristillisdemokraattien baijerilainen sisarpuolue CSU, joka puolestaan uhkaa Merkeliä kantelulla perustuslakituomioistuimeen. Kantelu koskee turvapaikanhakijapolitiikkaa.

Aiemmin tammikuussa ryhmä asianajajia toimitti Karlsruhen perustuslakituomioistuimeen kanteen Merkelin syyskuisesta päätöksestä avata Saksan rajat. Kanne koskee myös sitä, ettei Saksa ole noudattanut Dublinin sopimusta.

Dublinin sopimuksen mukaan turvapaikkahakemus pitää käsitellä siinä EU-maassa, johon hakija ensimmäisenä saapui.

Merkelin vastustajat ja kriitikot katsovat toiveikkaana pieneen naapuriin Itävaltaan, joka ilmoitti turvapaikanhakijoiden vuosittaisista kiintiöistä viime keskiviikkona. Itävalta ottaa tänä vuonna vastaan 37 500 turvapaikanhakijaa. Maahan saapui viime vuonna 90 000 hakijaa.

Merkelin kriitikoiden päävaatimus on, että myös Saksa ottaisi käyttöön vastaavat kiintiöt. Kiinnostava kysymys on, millä keinoin Itävalta 37 501:n tulijan saapuessa sulkee rajansa.

Nyt kaikki Euroopan pakolaisten reitillä olevat maat, mutta etenkin Saksa, joutuvat pohtimaan, mitä kiintiö tarkoittaa.

Itävalta on ilmoittanut, että se päästäisi läpi turvapaikanhakijat, jotka ovat pyrkimässä Saksaan. Tämä nostaa Saksassa nyt pelkoa siitä, että pakolaisia tulee vielä nykyistäkin enemmän.

Balkanin-reitin varrella taas kasvaa kauhu siitä, että läpikulkumaat jäävät yksin Välimeren yli tulleiden pakolaisten kanssa. Berliinissä on kuultavissa skenaarioita, joissa pakolaiskriisi on jo kiristämässä Balkanin maiden keskinäisiä, varsin haavoittuvaisia välejä.

Yhtään lohdullisempaa ei ole, jos taloutensa kanssa kamppaileva Kreikka sortuu lopullisesti, kun se ei pysty huolehtimaan meren yli saapuvista pakolaisista.

Merkel on pitänyt, ja pitää yhä, rajojen sulkemista Euroopan valtioissa mahdottomana yhtälönä. Syy on se, että ketjussa tehtävä rajojen sulkeminen siirtää ongelmat taloudellisesti heiveröiseen Etelä-Eurooppaan.

Pitkään muita Euroopan valtioita ei ole kiinnostanut Saksan mantra siitä, että kyseessä on eurooppalainen ongelma.

Saksan reseptin pääkohdat ovat yhä edelleen Euroopan unionin ulkorajojen tiukka valvonta, yhteistyö siinä Turkin kanssa ja niiden turvapaikanhakijoiden takaisin käännyttäminen, joiden jäämisen mahdollisuudet ovat olemattomat.

Saksa ei pysty pakolaiskriisiä yksin ratkomaan, vaikka liittokansleri pistettäisiinkin pikana vaihtoon.

Nyt kriisitunnelma kiristyykin jokaisessa jäsenmaassa. Tulevat EU-huippukokoukset näyttävät, pystyvätkö jäsenvaltiot toimimaan yhdessä vai häviääkö Merkel yhteiseurooppalaisine resepteineen. Jos niin käy, voidaan todennäköisesti hyvästellä vapaan liikkuvuuden Schengen-alue.

Ennen EU-kokouksia liittokanslerilla on Saksan sisäpolitiikassa kaikki työ pitää asemansa, sillä hänellä ei ole enää edes oman puolueen vankkaa tukea.

Yhdeksän minuutin aplodeista Saksan kristillisdemokraattien puoluekokouksessa joulukuussa tuntuu olevan ikuisuus. Ne puhkesivat Angela Merkelin puheen jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat