Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset hakevat Ruotsista oppia rasismin­torjuntaan

Ruotsissa torjutaan uskontojen välisiä ennakkoluuloja kouluvierailuryhmien avulla.

Ulkomaat
 
Clément Morin
Suomalaiset Inga Härmälä ja Malin Fredriksson hakivat oppia uskontojen väliseen vuoropuheluun Tukholmasta. He saivat diplominsa maanantaina. Yosra Benjabli on käynyt vastaavan koulutuksen Ruotsissa.
Suomalaiset Inga Härmälä ja Malin Fredriksson hakivat oppia uskontojen väliseen vuoropuheluun Tukholmasta. He saivat diplominsa maanantaina. Yosra Benjabli on käynyt vastaavan koulutuksen Ruotsissa. Kuva: Clément Morin

Tukholma

Yosra Benjablia kyllästytti, ettei hän osannut puolustautua, kun häntä loukattiin uskonnon takia. Hän sai kuulla, kuinka kaikkia muslimeja syytettiin joidenkin tekemistä terroristi-iskuista. Häntä saatettiin tuuppia bussissa. Monet kysyivät, miten hän saattoi olla naisten oikeuksien puolustaja, jos hän oli valinnut pitää huivia.

”Tällaiset puheet saivat minut suuttumaan. Halusin osata vastata. Nyt tiedän, että ennakkoluuloihin on vastattava tiedolla, silloin jotkut ehkä muuttavat näkemyksiään”, Benjabli, 22, sanoo.

Hän on yksi ruotsalaisnuorista, jotka ovat ovat osallistuneet nuorisokeskus Fryshusetin Tillsammans för Sverige -nimiseen koulutukseen ja kiertäneet sen opein Ruotsin kouluissa kertomassa omasta uskonnostaan ja siihen liittyvistä kokemuksista.

Tarkoituksena on hälventää ennakkoluuloja, torjua rasismia sekä lisätä vuoropuhelua yhä monikulttuurisemmassa maassa.

Samaa oppia halutaan nyt tuoda Suomeen. Kymmenisen ensimmäistä suomalaisnuorta osallistui hiljattain Fryshusetin koulutukseen, ja maanantaina he saivat diplominsa Tukholmassa. Tillsammans för Finland -projekti käynnistyy lähiaikoina.

Mallia on tarkoitus ottaa Ruotsista, missä nuoret kiertävät kouluissa muutaman hengen ryhmissä, joissa voi olla vaikkapa yksi hindu, yksi kristitty ja yksi muslimi tai juutalainen. Kukin kertoo omasta uskonnostaan omakohtaisien kokemuksien kautta. ”Suomeen tulee koko ajan lisää maahanmuuttajia, ja on tärkeää, että tutustumme heihin todella”, sanoo yksi Suomen tulevista koululähettiläistä Sabina Sweins, 23.

Hän halusi olla mukana, jotta saisi lisää ymmärrystä myös tulevaan työhönsä uskonnonopettajana. ”Ihmiset pelkäävät sitä, mitä he eivät tunne. Puhumalla ja tutustumalla voi oppia näkemään ihmisen erojen takana.”

Suomessa hankkeen takana on monikulttuurisuuden kanssa työskennellyt yhdistys Ad Astra.

Ruotsissa Tillsammans för Sverigen taustalla oli muun muassa maahanmuuton yleistyminen ja kokemus siitä, etteivät eri uskontojen edustajat silti aina kohtaa ja opi toisiltaan.

”Usein käy niin, että käymme omissa kouluissamme ja asuimme tietyillä alueilla, emmekä tapaa tai opi tuntemaan toisiamme. Siksi aloitimme tämän projektin”, sanoo yksi perustajista Maria Kjellsdotter Rydinger.

Neljän vuoden aikana Fryshuset on kouluttanut noin 400 nuorta, jotka ovat yhdessä tavanneet noin 35 000 nuorta keskustellakseen uskontojen eroista ja yhtäläisyyksistä.

Benjabli innostaa suomalaisia mukaan. Kysymyksiä tulee kouluissa aina paljon ja monille toisen uskonnon perusasiatkin ovat uusia.

Nykyisin hän vastaa sujuvasti ennen epämukavilta tuntuneisiin kysymyksiin. Kuten kysymyksiin huivista. ”Kun puhut kanssani, kiinnität huomiota persoonaani, et siihen mitä minulla on päälläni tai miltä olenko lihava tai laiha. Minua ei arvioida ulkomuotoni perusteella vaan ajatuksieni perusteella.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat