Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Zikavirus kiristi matkustusohjeita Latinalaiseen Amerikkaan

Raskaana olevien voi olla syytä lykätä matkaa zikavirusalueelle. Matkailijat ovat tuoneet Pohjoismaihin joitain tartuntoja.

Ulkomaat
 
OSWALDO RIVAS / Reuters
Terveysministeriö yritti hidastaa zikaviruksen leviämistä Nicaraguassa savustamalla hyttysiä pääkaupunki Managuassa tiistaina.
Terveysministeriö yritti hidastaa zikaviruksen leviämistä Nicaraguassa savustamalla hyttysiä pääkaupunki Managuassa tiistaina. Kuva: OSWALDO RIVAS / Reuters
Fakta

Tautia vastaan ei rokotusta

 Zika on useimmiten oireeton tai vähäoireinen denguekuumeen sukulaistauti, jota vastaan ei ole rokotusta tai lääkettä.

 Tauti on yhdistetty syntyvien lasten pienipäisyyteen eli mikrokefaliaan.

 Tauti todettiin Afrikassa 1950-luvulla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kehottaa raskaana olevia harkitsemaan zikavirusalueelle matkustamisen lykkäämistä. Aiemmin THL vain kehotti suojautumaan hyttysenpistoilta Latinalaisessa Amerikassa vauhdilla leviävän viruksen takia, mutta laitos päivitti suosituksiaan keskiviikkona.

Zikavirusta on todettu Pohjoismaissa, mutta täällä havaittavat tartunnat jäävät lähes varmasti matkoilta saaduiksi yksittäistapauksiksi eivätkä leviä.

Ruotsin TV4 kertoi tiistaina ja Tanskan yleisradioyhtiö DR keskiviikkona erillisistä tapauksista, joissa epidemia-alueelta palanneen ihmisen todettiin saaneen zikavirustartunnan.

Viime vuonna virustartunta todettiin Suomeen palanneelta matkailijalta, mutta tartunta ei liittynyt nykyiseen epidemiaan vaan oli peräisin Malediiveilta.

”On itsestään selvää, että kun epidemia-alueilla käy satojatuhansia matkailijoita, infektiotapauksia todetaan jälkikäteen kotimaassa”, sanoo epidemiologi Jussi Sane THL:stä.

Nykyinen zikavirusepidemia on tiettävästi laajin koskaan. Se on levinnyt jo pariinkymmeneen maahan.

Tauti on yhdistetty syntyvien lasten pienipäisyyteen eli mikrokefaliaan. Yhteys kehityshäiriöihin vaikuttaa ilmeiseltä.

Epidemia alkoi Brasiliassa loppukeväästä. Vuonna 2014 maassa todettiin 147 mikrokefaliatapausta ja viime lokakuussa alkaneen tarkkailujakson aikana jo noin 4 000. Pahimmilla alueilla Koillis-Brasiliassa noin joka sadannella vastasyntyneellä on todettu mikrokefalia.

THL muistuttaa, että zikavirus ei ole raskaana oleville ainoa syy välttää tarpeetonta matkustamista tropiikkiin. Samoilla alueilla on merkittävä malaria-, keltakuume- ja denguekuumeriski.

”Paikalliset erot ovat tietysti suuret. Tartuntariski esimerkiksi tuulisella rannalla Rio de Janeirossa on olematon verrattuna paikkaan, jossa on paljon seisovaa vettä”, Sane sanoo.

Zikavirus tuskin leviää Pohjoismaissa, koska sitä levittävät pääasiassa keltakuumehyttyset, joita esiintyy vain trooppisilla ja subtrooppisilla seuduilla. Samasta syystä Maailman terveysjärjestö WHO uskoo taudin leviävän kaikkiin Amerikan maihin paitsi Kanadaan ja Chileen.

Zikavirusta voivat levittää myös tiikerihyttyset, joita esiintyy Euroopassa Välimeren maissa. Niiden merkitys zikaviruksen leviämisessä on kuitenkin THL:n Sanen mukaan vähäisempi.

Zikaviruksen on havaittu ilmeisesti levinneen ihmisestä toiseen yksittäistapauksessa seksin välityksellä. Tämä mahdollisuus tuskin kuitenkaan johtaa laajamittaiseen leviämiseen.

”Jos niin olisi syytä olettaa, tällaista tietoa olisi luultavasti jo kertynyt Etelä-Amerikasta”, sanoo THL:n virusinfektioyksikön päällikkö Carita Savolainen-Kopra.

Brasiliassa pelätään terveysvaikutusten ohella zikaviruksen vaikutusta turismiin. Rio de Janeirossa järjestetään elokuussa kesäolympialaiset.

Nykyinen epidemia hiipuu aikanaan kausivaihtelun myötä, mutta jollain tasolla zikavirus on tullut Latinalaiseen Amerikkaan jäädäkseen, arvioi Sane.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat