Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Läpimurtokäräjät Haagissa – Norsunluurannikon Gbagbo ensimmäisenä ex-presidenttinä Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa

Oikeudenkäynti kestää arviolta 3–4 vuotta. Syyttäjät aikovat esitellä sen aikana 5 300 todistetta, niiden joukossa satoja videoita ja jopa 138 todistajanlausuntoa.

Ulkomaat
 
REUTERS
Norsunluurannikon entinen presidentti Laurent Gbagbo odotti oikeudenkäyntinsä alkua Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa ICC:ssä Haagissa Hollannissa torstaina.
Norsunluurannikon entinen presidentti Laurent Gbagbo odotti oikeudenkäyntinsä alkua Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa ICC:ssä Haagissa Hollannissa torstaina. Kuva: REUTERS
Fakta

ICC on käsitellyt vain afrikkalaisia

 Kansainvälinen rikostuomioistuin (International Criminal Court, ICC) toimii Haagissa Hollannissa.

 Käsittelee vakavia rikoksia, kuten sotarikoksia, joita kansalliset tuomioistuimet eivät kykene käsittelemään.

 Aloitti toimintansa vuonna 2002. Toimivalta ei ulotu tätä edeltäviin rikoksiin.

 ICC:n perustana olevan Rooman sopimuksen on ratifioinut 123 valtiota, joukossa Suomi. Muiden muassa Kiina, Venäjä ja Yhdysvallat eivät ole ratifioineet.

 ICC:n näkyvin hahmo on pääsyyttäjä, vuodesta 2012 lähtien gambialainen Fatou Bensouda.

 Ensimmäinen ratkaisu tuli vuonna 2012. Kongolainen Thomas Lubanga tuomittiin 14 vuoden vankeuteen lapsisotilaiden käytöstä Kongon sisällissodassa.

 ICC:tä on arvosteltu siitä, että kaikki tähänastiset tapaukset ovat kohdistuneet afrikkalaisiin.

Norsunluurannikon entisen presidentin Laurent Gbagbon oikeudenkäynti epäillyistä rikoksista ihmisyyttä vastaan alkoi tänään torstaina aamupäivällä.

Oikeudenkäynnistä tekee erityisen se, että Gbagbo, 70, on ensimmäinen entinen valtionjohtaja, joka on saatu Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) eteen Hollannin Haagiin.

Käsittelyä on odotettu vuosia, ja sitä on lykätty moneen otteeseen.

”Yleinen ongelma kaikissa kansainvälisissä tuomioistuimissa on, että todistusaineiston kokoaminen ja näytön esittäminen on äärimmäisen hankalaa. Siksi nämä tahtovat kestää sietämättömän kauan”, sanoo kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheinin, joka työskentelee tutkimuslaitos European University Institutessa Firenzessä.

Syytteiden mukaan Gbagbon suunnittelemat väkivaltaisuudet johtivat murhiin, raiskauksiin ja vainoihin. Ne liittyivät Gbagbon yrityksiin pysyä vallassa keinolla millä hyvänsä hävittyään vaalit nykyiselle presidentille Alassane Ouattaralle marraskuussa 2010. Gbagbo kiisti tappionsa, vaikka Ouattaran voiton tunnustivat muiden muassa Euroopan unioni, Yhdysvallat ja Norsunluurannikon entinen siirtomaaisäntä Ranska.

Yli neljä kuukautta kestäneessä konfliktissa kuoli noin 3 000 ihmistä, ja se muutti maan suurimman kaupungin Abidjanin taistelukentäksi. Gbagbo linnoittautui presidentinpalatsiin, mutta lopulta Ouattaralle uskolliset sotilaat sekä YK:n ja Ranskan joukot ottivat hänet kiinni huhtikuussa 2011.

Oikeudenkäynti kestää arviolta 3–4 vuotta. Syyttäjät aikovat esitellä sen aikana 5 300 todistetta, niiden joukossa satoja videoita ja jopa 138 todistajanlausuntoa.

Syytettynä on myös Gbagbon oikeaksi kädeksi kuvailtu entinen sotilaskomentaja Charles Blé Goudé, 44.

Kaksikko kiisti syyllisyytensä oikeuden avausistunnossa torstaina, kertoi uutistoimisto AFP.

Suhteellisen harva entinen valtionjohtaja on päätynyt minkään kansainvälisen tuomioistuimen eteen. Se ei johdu siitä, etteivät ylimmät johtajat olisi syyllistyneet vakaviin rikoksiin.

”Onhan se tiedossa, että valtionjohtoa aina päämiehiä myöten on usein mukana, kun on kyse kansanmurhista, sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan”, Scheinin sanoo.

”Vaikuttaa siltä, että heillä on usein suojelijoita naapurimaiden tai muiden valtioiden johdossa, jotka ovat valmiita vastustamaan luovutusta tuomioistuimelle ja tarjoamaan suojapaikan. Siten he voivat asua eri puolilla maailmaa ylellisyydessä.”

Sudanin presidenttiä Omar al-Bashiria ei ole saatu ICC:n eteen, vaikka syytteet nostettiin jo vuonna 2009. Jopa Afrikan unioni on vastustanut al-Bashirin luovuttamista vedoten valtionjohtajan koskemattomuuteen.

Al-Bashir on vieraillut etsintäkuulutettuna useissa maissa, mutta ne eivät ole luovuttaneet häntä kansainvälisestä painostuksesta huolimatta. Viime kesänä al-Bashir osallistui Afrikan unionin kokoukseen Etelä-Afrikassa, jossa viranomaiset päästivät hänet lähtemään maasta uhmaten paikallisen korkeimman oikeuden määräystä.

”Se oli valitettava esimerkki siitä, että oikeusvaltiot eivät aina toimi”, Scheinin sanoo.

Libyan entistä johtajaa Muammar Gaddafia syytettiin ICC:ssä siitä, että hän olisi määrännyt tappamaan mielenosoittajia. Kapinalliset kuitenkin tappoivat Gaddafin lokakuussa 2011 ennen kuin hänet saatiin oikeuden eteen.

Entinen Jugoslavian presidentti Slobodan Milošević joutui Haagiin kansainväliseen Jugoslavia-erityistuomioistuimeen (ICTY) syytettynä sotarikoksista. Oikeudenkäynti keskeytyi, kun Milošević kuoli sydänkohtaukseen sellissään vuonna 2006.

Sierra Leonen sisällissotaan sotkeutunut Liberian entinen presidentti Charles Taylor tuomittiin sotarikoksista 50 vuoden vankeuteen YK:n ja Sierra Leonen perustamassa erityistuomioistuimessa (SCSL) vuonna 2012. Tapaus käsiteltiin Hollannissa, ja tuomiotaan Taylor, 67, suorittaa Britanniassa.

Scheininin mielestä oikeudenkäynnit pitäisi mahdollisuuksien mukaan järjestää syytettyjen kotimaassa – ja muussa tapauksessa erityistuomioistuinten sijaan keskitetysti ICC:ssä.

Vuonna 2002 perustettu ICC on aloittanut tutkimukset yhteensä kahdeksan maan tapahtumista. Ne kaikki ovat afrikkalaisia; Kenia, Libya, Mali, Norsunluurannikko, Sudan, Uganda, Keski-Afrikan tasavalta ja Kongon demokraattinen tasavalta.

Se on osaltaan herättänyt arvostelua, jonka mukaan ICC toimisi Afrikan ulkopuolisten mahtimaiden talutusnuorassa. Suurin osa ICC:n tutkimuksista tosin on aloitettu Afrikan maiden pyynnöstä.

Arvostelijoiden mukaan afrikkalaisten johtajien oikeudenkäynnit pitäisi järjestää omalla mantereella, kuten Tšadia 1980-luvulla johtaneen Hissène Habrén tapauksessa. Sotarikoksista syytetyn Habrén oikeudenkäynti alkoi viime vuonna Afrikan unionin ja Senegalin perustamassa erityistuomioistuimessa Dakarissa.

Merkkipaaluna pidetty Gbagbon ICC-oikeudenkäynti voi Scheininin mukaan edistää entisten valtionjohtajien saattamista yhä useammin oikeuden eteen.

”Parhaimmillaan tämä tapaus voi palauttaa Afrikan maiden uskon ICC:hen, mutta pahimmillaan sillä on kielteinen vaikutus, joka saa Afrikan maat vetäytymään ICC:stä ja lopettamaan sen toimivallan tunnustamisen.”

REUTERS
Laurent Gbagbon kannattajat osoittivat mieltään Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n ulkopuolella Haagissa Hollannissa torstaina.
Laurent Gbagbon kannattajat osoittivat mieltään Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n ulkopuolella Haagissa Hollannissa torstaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat