Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudenlainen käännynnäisten Nato-leiri itää sosiaalisessa mediassa

Ulkomaat
 
Taneli Heikka
Kirjoittaja on toimittaja, viestinnän tutkija ja yrittäjä, joka asuu Washington DC:ssä, Yhdysvalloissa.

En muista tarkkaa hetkeä. Muutos alkoi luultavasti jo ennen kuin Venäjä miehitti osan Ukrainaa keväällä 2014. Käännynnäisiä ja ääneen pohdiskelijoita alkoi ilmaantua Facebook-uutisvirtaani.

Sisältö yllätti: Suomi sittenkin osaksi Euroopan ja Yhdysvaltain puolustusliittoa Natoa?

Uudessa Nato-myönteisessä joukossa on kulttuuri-, tiede- ja taideväkeä, joka pohtii avoimesti liittoutumisen hyviä puolia. On suvaitsevaistoa, jolle militarismi on vierasta ja Nato eräs mahdollisuus. On asiantuntijoita, jotka liputtavat kantaansa aiempaa avoimemmin.

Voin toki olla väärässä. Ehkä oma Facebook- ja blogituntumani ei kerro kansan mielipiteistä mitään. Tätä päätelmää puolustaa se, että Ukrainan miehityksen aiheuttama piikki Naton kannatuksessa tylsistyi hieman jo loppuvuonna 2015. Kannattajia oli tuolloin 27 prosenttia ja vastustajia 58 prosenttia Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan kyselyssä.

Uskon kuitenkin, että somevirtaan on noussut jotain vielä galluptutkalta piiloon jäävää liikettä. Esimerkiksi ”Suomi nopeasti Naton jäseneksi” -Facebook-ryhmässä on 1 700 jäsentä. Tällaisen pienen mutta aktiivisen joukon toiminta saattaa pohjustaa tulevaa. Se on nähty viime vuosina.

Viime vuosien merkittävimmät muutokset yhteiskunnassa ovat näkyneet ensimmäiseksi epävirallisten pienyhteisöjen aktiivisuutena. Näin alkoivat esimerkiksi perussuomalaisiin virrannut maahanmuuttokritiikki ja Slushiin kanavoitunut kasvuyrittämisen opiskelijaliike.

Ensin ruohonjuuritason toiminnan väreitä nousee somen pintaan. Seuraavaksi valtamediaan. Lopulta niihin tarttuvat poliitikot. Ilmiö ei toki ole koskaan näin suoraviivainen. Uusi syntyy maailmaan syklisesti ja sykäyksittäin. Joskus uudesta tulee iso ilmiö, joskus se hiipuu pois.

Mikä kuviossa on uutta?

Mediatutkija Juho Rahkonen selvitti vuonna 2004, ketkä Suomen tiedotusvälineissä keskustelevat Natosta ja miten. Tutkimuksen yksi tulos oli, että Nato-aiheisissa jutuissa olivat useimmiten esillä poliitikot ja asiantuntijat.

Natoa käsiteltiin jutuissa osana useimmille ihmisille vierasta poliittista peliä. Huomattavasti harvemmin Nato-jutut käsittelivät esimerkiksi sellaisia useimmille tuttuja pohdintoja kuin historian opetukset puolustuspolitiikassa ja Suomen suhde Venäjään.

Nato-journalismi oli ajautunut kauas kansalaisista. Jos samanlainen tutkimus tehtäisiin nyt, tutkijan sormen pitäisi olla myös sosiaalisen median pulssilla. Venäjä-suhteista ja historian opetuksista keskustellaan digitaalisilla kanavilla. Digitalisaatio on tuonut strategisen pohdinnan takaisin puolustuspolitiikkaan. Kansaa kiinnostaa eloonjäänti, eivät poliitikkojen pelit.

Mediatutkijoiden kielellä ehkä sanottaisiin, että kansa on tarrannut Nato-keskustelun agendaan. Julkisuuteen pääseviä ääniä ja teemoja eivät enää päätä perinteiset vallankäyttäjät yksin.

Tarkoittaako tämä, että koko kansan Nato-mielipide muuttuu myönteisemmäksi? Ei välttämättä. Liittoutumista vastustavat ovat mielipidetutkimusten suurin ryhmä, ja myös he ovat läsnä digitaalisessa maailmassa. Mutta mahdollisuus muutokselle kasvaa, kun myös kannattajat ovat tulleet esiin. Kannastaan epävarmojen osuus on tutkimuksissa noussut.

Voiko kasvuyrittäjyysliikkeen ja maahanmuuttokritiikin noususta tehdä ennustuksia Natoon liittymisestä?

Maahanmuuttokriitikot löivät läpi isosti eduskuntavaaleissa 2011. Silloin eduskuntaan pääsi useita niin sanotun Nuivan vaalimanifestin allekirjoittaneita ehdokkaita. Startup-liikehdintään tarttuivat 2011 vaalien jälkeen esimerkiksi silloiset kansanedustajat Mikael Jungner (sd) ja Lasse Männistö (kok). He ajoivat läpi bisnesenkelien verovähennyksen.

Kummatkin ilmiöt – maahanmuuttokritiikki ja yrittäjyyden yhteiskunnallista asemaa koskeva muutos – nousivat hyvin nopeasti marginaalista valtavirtaan, ja teemat lienevät siellä pysyvästi.

Tarttuvatko poliitikot somessa itävään Nato-kääntymykseen? Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, tuulen muutoksen haistajia alkaa pian ilmaantua.

Oikaisu 1. helmikuuta kello 10.32: Kolumnissa viitattiin Ylen kannatuskyselyyn, mutta kyseessä oli Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan kysely vuodelta 2015. Siinä jäsenyyden kannattajia oli 27 eikä 28 prosenttia,

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat