Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iranin Ruhani kiertää Eurooppaa kauppamatkustajana – Ranskassa tehtiin kolmen miljardin sopimukset 24 tunnin aikana

Ulkomaat
 
Michael Euler / Reuters
Iranin presidentti Hassan Ruhani saapui Pariisin Invalidikirkkoon virallisen vierailun yhteydessä torstaina.
Iranin presidentti Hassan Ruhani saapui Pariisin Invalidikirkkoon virallisen vierailun yhteydessä torstaina. Kuva: Michael Euler / Reuters

Iranin presidentti Hassan Ruhani sai tiistaina lämpimän vastaanoton Pariisissa, johon hän saapui iranilaisen valtionpäämiehen ensimmäiselle viralliselle valtiovierailulle 17 vuoteen.

”Ranska on ilmoittanut olevansa valmis palaamaan Iraniin uudella innolla ja energialla. Me olemme tulleet tänne toivottamaan tervetulleiksi ranskalaiset yrittäjät ja sijoittajat”, Ruhani sanoi puheessaan ranskalaisille yritysjohtajille.

Pääministeri Manuel Valls vakuutteli Ruhanille, että Iran voi luottaa Ranskaan. Ruhani tapasi presidentti François Hollanden Élysée-palatsissa myöhemmin torstaina.

Vallsilla ja Hollandella oli syytä toivotella Ruhania tervetulleeksi, sillä hänen 24 tunnin Ranskan-vierailunsa aikana oli määrä lyödä lukkoon jopa kolmen miljardin euron kaupat, sanomalehti The Guardian kertoi.

Ruhani on käärinyt hihansa ja kiertää nyt tarmokkaasti Eurooppaa solmimassa miljardikauppoja.

Iranin paluu maailmanmarkkinoille vahvistui vain kaksi viikkoa sitten, kun maailman ydinenergiajärjestö IAEA vahvisti Iranin toteuttaneen ensimmäiset velvollisuutensa historiallisesta ydinsopimukseta.

Ruhani saapui Pariisin Roomasta, jossa järjestäjät olivat ylireagoineet islamilaisen Iranin johtajaan peittämällä alastomat marmoripatsaat ”siveyssyistä”. Ruhani kiisti, että olisi esittänyt vaatimusta patsaiden peittämisestä.

Ruhanilla ei ole reissuillaan pulaa halukkaista kauppakumppaneista. Noin 80 miljoonan asukkaan nuori ja koulutettu Iran houkuttelee yrityksiä vuosikymmenen ankarien pakotteiden jälkeen. Ruhani myös on juuri oikea mies kauppojen hieromiseen, sillä Iranin talous on hyvin valtiojohtoinen.

Ranska oli ennen vuoden 1979 islamilaista vallankumousta suuri julkisten urakoiden toteuttaja Iranissa. Kauppoja on nyt syntynyt nopeasti, sillä Iran aikoo käyttää heti suuren osan pakotteista vapautuneista varoista maan modernisoimiseen.

Jo viikonloppuna ilmoitettiin Iranin ostavan Ranskalta 114 Airbus-matkustajakonetta. Torstaina kerrottiin 400 miljoonan euron sopimuksesta, jonka myötä autonvalmistaja Peugeot toimittaa Iranin markkinoille 200 000 autoa yhteistyössä iranilaisen Khodro-automerkin kanssa.

Iran käy neuvotteluja myös ainakin valtion rautatieyhtiö SNCF:n kanssa, ja ranskalainen sähköalan yritys Alstom neuvottelee Teheranin metron laajentamisesta. Teollisuusyritykset Bouyges ja Aéroports de Paris taas keskustelevat Teheranin kansainvälisen lentokentän laajennusprojektista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat