Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Guardian: Asiantuntijat kieltäisivät litiumakkujen kuljetuksen matkustajakoneissa palovaaran vuoksi

Ulkomaat
 
David Mercado / Reuters
Bolivialainen mies näyttää litiumakkua.
Bolivialainen mies näyttää litiumakkua. Kuva: David Mercado / Reuters

Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön ICAO:n komitea suosittelee, että litiumakkujen kuljettaminen matkustajakoneissa kielletään. Komitean mielestä ladattavien litiumakkujen kuljetus matkustajakoneissa pitäisi kieltää, koska nämä saattavat aiheuttaa tulipaloja, jotka voivat olla tuhoisia lentokoneille, kirjoittaa brittilehti Guardian.

ICAO:n komitea ehdottaa myös, että kielto voitaisiin purkaa, jos litiumakuille kehitettäisiin pakkaustapoja, joilla kuljetuksen turvallisuus pystyttäisiin takaamaan.

Litiumioniakkuja käytetään esimerkiksi kännyköissä, kannettavissa tietokoneissa sekä hybridi- ja sähköautoissa.

Valtaosa valmistetuista akuista kuljetetaan rahtilaivoilla mutta noin 30 prosenttia kulkee ilmateitse. Lentokoneen ruumassa saattaa olla lastina yhdessä kontissa kymmeniätuhansia akkuja, Guardian kertoo.

Testien mukaan yksittäinen vahingoittunut tai virheellinen akku voi kuumentua kontrolloimattomasti. Ylikuumentuminen voi laajeta Guardianin mukaan muuhun lastiin.

Testeissä havaittiin, että ylikuumetessa akuista vapautui kaasua, joka kipinän saatuaan räjähti. Räjähdyksen voimasta kontin ovi aukeni ja akut paiskautuivat ilmaan syttyen tuleen.

Guardianin mukaan ainakin kolmen rahtikoneen uskotaan tuhoutuneen litiumakkupalojen vuoksi vuoden 2006 jälkeen. Onnettomuuksissa kuoli neljä lentäjää.

Lentokoneiden valmistajien mukaan lentokoneita ei ole tehty kestämään litiumakkupaloja. Valmistajien kanta on, että akkurahdin kuljetus lentokoneilla on riski, jota ei voida hyväksyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat