Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Italia pui homosuhteiden rekisteröintiä – aihe jakaa kansaa ja hallitusta

Ulkomaat
 
MAX ROSSI / REUTERS
Konservatiivipuolue Pohjoisen liiton jäsenet vastustivat adoptio-oikeuden laajentamista samaa sukupuolta oleville pareille Pantheon-temppelin edustalla Roomassa viime viikon torstaina.
Konservatiivipuolue Pohjoisen liiton jäsenet vastustivat adoptio-oikeuden laajentamista samaa sukupuolta oleville pareille Pantheon-temppelin edustalla Roomassa viime viikon torstaina. Kuva: MAX ROSSI / REUTERS

Italian parlamentin ylähuone eli senaatti alkoi torstaina käsitellä lakiesitystä, joka mahdollistaisi samaa sukupuolta olevien ihmisten parisuhteiden rekisteröimisen.

Italia on Länsi-Euroopan suurista maista viimeinen, joka ei anna homoparien rekisteröidä parisuhdettaan.

Ehdotettu laki antaisi samaa sukupuolta oleville pareille myös oikeuden ottaa yhteisen sukunimen ja tietyissä tapauksissa adoptoida toistensa lapset.

”Se tarjoaa vain välttämättömän. Jos se ei mene läpi tällaisena, sen voi jättää kokonaan hyväksymättä”, sanoi uutistoimisto AFP:lle elokuvaohjaaja Marco Simon Puccioni, jonka perheessä on hänen elämänkumppaninsa lisäksi kaksi lasta.

Suurimman vastustuksen on nostattanut lakiesitykseen sisältyvä adoptio-oikeus. Mielipidemittausten mukaan homosuhteiden rekisteröimisen kannatus on osapuilleen yhtä vahvaa kuin vastustus, mutta selvä enemmistö italialaisista vastustaa adoptio-oikeutta.

”On mahdotonta hyväksyä, että lapsillemme ja lapsenlapsillemme opetettaisiin, että perhemalleja on erilaisia”, neurokirurgi Massimo Gandolfini sanoi AFP:n mukaan.

Lakiesitys on jakanut kansan lisäksi hallituksen. Keskustavasemmistolainen pääministeri Matteo Renzi tukee esitystä, mutta keskustaoikeistolaiset liittolaiset ja jopa Renzin oman puolueen katolinen siipi vastustavat. Pääministeri saa kuitenkin tukea oppositiopuolueilta.

Esitettävää maltillisempi laki kaatui vuonna 2007, minkä seurauksia pidetään osasyynä Romano Prodin hallituksen kaatumiseen.

Kymmenettuhannet lakiesityksen kannattajat osoittivat mieltään viime viikonloppuna eri puolilla Italiaa. Vastustajat suunnittelevat suurta tapahtumaa Roomaan lauantaiksi.

Senaatin on määrä äänestää asiasta helmikuun puolivälissä, minkä jälkeen esitys menee vielä parlamentin alahuoneen hyväksyttäväksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat