Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suunnitelma: Kreikkaan laittomasti saapuvat siirtolaiset halutaan palauttaa heti Turkkiin

Komission mukaan Kreikkaa ei olla irrottamassa Schengenistä.

Ulkomaat
 
Sisäministeriön Nerg: Noin 60 prosenttia turvapaikanhakijoista käännytetään
Sisäministeriön Nerg: Noin 60 prosenttia turvapaikanhakijoista käännytetään
Sisäministeriön ylimpänä virkamiehenä toimiva kansliapäällikkö Päivi Nerg uskoo, että kaksi kolmasosaa Suomeen saapuneista noin 32 000 turvapaikanhakijasta tulee saamaan kielteisen päätöksen. Toimittaja ja editointi: Mark Autio.

Lontoo

EU-puheenjohtajamaa Hollanti hahmottelee suunnitelmaa, jonka mukaan kaikki Kreikkaan laittomasti saapuvat siirtolaiset voitaisiin palauttaa heti Turkkiin. Vastalahjaksi EU-maat ottaisivat Turkin leireiltä noin 200 000 pakolaista vuosittain.

Hollannin suunnitelmasta raportoi torstaina EUobserver-verkkouutislehti. Tiedot perustuvat Hollannin tyväenpuolueen (PvdA) johtajan Diederik Samsomin haastatteluun hollantilaisessa De Volkskrant -lehdessä.

Samsomin mukaan on olemassa realistinen mahdollisuus, että osa jäsenmaista tekee Turkin kanssa sopimuksen Kreikkaan tulevien nopeasta palauttamisesta ja Turkista ottavien pakolaisten jakamisesta.

Suunnitelmaa ovat pohtineet Hollannin lisäksi kuulemma Saksa, Itävalta ja Ruotsi. Maat, jotka eivät haluaisi osallistua pakolaisten jakamiseen, joutuisivat osallistumaan rahallisesti. Suunnitelma edellyttäisi, että Turkki luokiteltaisiin turvalliseksi maaksi palauttaa pakolaisia.

EU:n komissio ei halunnut torstaina kommentoida Hollannin mahdollisia suunnitelmia keskipäivän tiedotustilaisuudessaan Brysselissä.

EU suunnittelee jo nyt humanitääristä ohjelmaa, jossa jäsenmaat ottaisivat pakolaisia suoraan ja mahdollisimman nopealla aikataululla suoraan Turkista. Ohjelma on kuitenkin vapaaehtoinen, eikä se sido EU-maita.

Alkuperäinen suunnitelma jakaa unioniin jo saapuneita turvapakanhakijoita EU-maiden kesken on sen sijaan epäonnistunut. 160 000 pakolaisesta on saatu sijoitettua uudelleen vasta alle 400. Uudelleensijoittamisella on haluttu helpottaa Kreikan ja Italian painetta.

Etenkin Kreikka on voimaton pakolaisvirran alla. Kreikan rajat eli EU:n ulkorajat vuotavat kuin seula.

Komission tiedottaja painotti torstaina Brysselissä, että EU ei ole kuitenkaan sulkemassa ketään jäsenmaata Schengenin ulkopuolelle – eikä se nykyisillä säännöillä olisi edes mahdollista. Komission tiedotustilaisuuksia voi seurata verkossa.

EU-komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis sanoi Brysselissä keskiviikkona, että Kreikka laiminlyö vakavasti velvollisuuksiaan valvoa Schengenin ulkorajoja ja rekisteröidä turvapaikanhakijoita.

Komission tiedot perustuvat marraskuun tilanteeseen, ja sen jälkeen Kreikan toimet ovat kuulemma tehostuneet. Paljon on silti yhä tekemättä.

Komissio miettii nyt, voisivatko jäsenmaat jatkaa sisärajatarkastuksia halutessaan kahden vuoden ajan. Nykyisten tarkastuksen puolen vuoden määräaika menee keväällä umpeen.

Sisärajatarkastukset ovat omiaan vaikeuttamaan liikkumista ja kauppaa. Useat maat ovat kuitenkin katsoneet ne välttämättömiksi, koska muuten muuttovirta käy täysin hallitsemattomaksi.

Tavoitteena on ollut jo syksystä asti perustaa Kreikkaan ja Italiaan tarvittava määrä pakolaisten käsittelykeskuksia, jotta maahan saapuvien henkilöiden turvapaikan tarve tulisi selvitettyä mahdollisimman nopeasti. Näin laittomasti maahan saapuneet voitaisiin palauttaa pikaisesti.

Pakolaisten ja siirtolaisten suuri määrä on saanut monet maat pohtimaan uudestaan maahanmuuttopolitiikkaansa.

Esimerkiksi Ruotsi aikoo palauttaa jopa 45 prosenttia maahan viime vuonna saapuneista pakolaisista. Palautettavilla ei ole oikeutta turvapaikkaan lähtömaansa perusteella. Sisäministeri Anders Ygeman ilmoitti asiasta torstaina.

Hollannin halu etsiä uutta ja entistä joustavampaa sopimusta Turkin kanssa on myös osoitus siitä, että EU-maiden tähän astiset suunnitelmat eivät toimi.

EU päätti jo viime vuonna maksaa Turkille kolme miljardia euroa, jos Turkki tukkii Kreikkaan tulevan pakolaisvirran. Suunnitelman konkreettinen eteneminen on kuitenkin ollut hyvin hidasta.

Denizhan Guzel / Reuters
Turkkilainen poliisi ohjaa pakolaisia bussiin estääkseen heitä lähtemästä kumiveneellä Chiosin saarelle Kreikkaan joulukuussa.
Turkkilainen poliisi ohjaa pakolaisia bussiin estääkseen heitä lähtemästä kumiveneellä Chiosin saarelle Kreikkaan joulukuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat