Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalaiskomentaja varoitti sodasta – ”Kyseessä johtamisen voimakeino, ei poliittinen ulostulo”, sanoo asiantuntija

Ulkomaat
 
Magnus Laupa
Ruotsalaisia sotilaita Gotlannin saarella viime maaliskuussa.
Ruotsalaisia sotilaita Gotlannin saarella viime maaliskuussa. Kuva: Magnus Laupa

Ruotsin maavoimien komentaja Anders Brännström maalasi aselajinsa esittelypuheessa synkän kuvan sodan mahdollisuudesta. Ruotsissa uutisoitiin merkittävästi kenraalimajurin kommentista, että maa voisi olla sodassa jo muutaman vuoden kuluttua.

Lausahdus on poimittu Ruotsin maataistelupäivien ohjelman esipuheesta. HS kertoi asiasta tiistaina.

Kapteeni ja strategian opettaja Oscar Lassenius Maanpuolustuskorkeakoulusta ei ole huolissaan kommentista.

”Uutisoinnissa siitä on tehty enemmän maailmanpoliittinen ulostulo kuin millaiseksi se oli tarkoitettu”, hän sanoo.

Maataistelupäivät ovat esittelytilaisuus, joka pidetään Norbbotenin seudulla helmikuun alussa. Tapahtumaan saapuu sotateollisuuden ja maavoimien kehittämisen edustajia.

”Brännström pyrkii motivoimaan tapahtumaan osallistuvaa väkeä siitä, että kansalliseen puolustukseen tulee panostaa ja se tulee ottaa tosissaan eli käyttää siihen resursseja.”

Brännström viittaa tervetulopuheessaan valtiopäivien hyväksymään Ruotsin asevoimien kehittämissuunnitelmaan vuosille 2016–2020. Lassenius muistuttaa, että siinä todetaan, että on edelleen erittäin epätodennäköistä Ruotsin joutuvan sotaan. Aseellista konfliktia ei kuitenkaan voi pitää pois-suljettuna vaihtoehtona.

”Sotilasorganisaation tehtävänä on valmistua pahimpaan mahdolliseen tilanteeseen”, sanoo Lassenius. ”Kommentti voidaan nähdä tehtävänä maavoimille. Sotilaallisella kyvyllä pitää nostaa sitä kynnystä, että mahdolliset kriisit eivät pääse eskaloitumaan. Tätä kynnystä pyritään nostamaan maailmanlaajuisesti.”

Lassenius näkee kenraalimajuri Brännströmin kommenttien liittyvän pikemminkin Ruotsin puolustusvoimien organisaatiomuutokseen kuin välittömään sodan uhkaan. Ruotsissa painopistettä on siirretty kohti kansallista puolustusta kansainvälisemmästä suuntauksesta.

”Vie vuosia, että saadaan muutokseen tarvittavat resurssit kasaan, uudet suunnitelmat käyttöön ja joukot harjoiteltua. Kenraali pyrkii kommenteillaan toimenpanemaan sitä muutosta, mitä poliittisessa ohjauksessa vaaditaan. Kommentti sodasta on pikemminkin johtamisen voimakeino, ei niinkään poliittinen ulostulo”, toteaa Lassenius.

Jos Ruotsi tosiaan olisi niin pahoissa vaikeuksissa Venäjän kanssa, kuin mitä Brännströmin kommentista voisi tulkita, mitä tämä tarkoittaisi Suomen kannalta?

”En kommentoi Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Mutta jokaisella itsenäisellä valtiolla oma rakenne ja organisaatio, joka laatii uhka-analyyseja. Ruotsilla on oma rakenteeensa ja Suomella on omansa. Ristikkäinvertaaminen ei ole mahdollista.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat