Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsissa tuhansia kielteisen päätöksen saaneita turvapaikan­hakijoita katoaa vuosittain

Ulkomaat
 
Stig-Ake Jonsson / TT
Turvapaikanhakijat nukkuivat vastaanottokeskuksen pihalla Malmössä marraskuussa.
Turvapaikanhakijat nukkuivat vastaanottokeskuksen pihalla Malmössä marraskuussa. Kuva: Stig-Ake Jonsson / TT

Tukholma. Tuhansia kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita turvapaikanhakijoita katoaa Ruotsissa vuosittain käännytysprosessin aikana. Vuosina 2010–2015 tapauksia oli yhteensä 40 345, ilmenee maahanmuuttoviraston HS:lle kokoamista tilastoista.

Viime vuonna katosi 7 600 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta.

”Se on hyvin suuri luku – – Nämä ovat ihmisiä, jotka ovat valinneet, etteivät he halua myötävaikuttaa asiaan ja elävät sen sijaan systeemin ulkopuolella”, sanoo viestintäpäällikkö Fredrik Bengtsson maahanmuuttovirastosta.

Samaan aikaan viime vuonna maasta poistui vapaaehtoisesti noin 9 700 kielteisen päätöksen saanutta turvapaikanhakijaa. Runsaat 3 300 tapausta jätettiin poliisille pakolla käännytettäviksi, koska he eivät halunneet vapaaehtoisesti poistua maasta.

Ruotsissa hallitus on antanut maahanmuuttoviranomaiselle ja poliisille tehtäväksi valmistella kymmenientuhansien viime vuonna turvapaikkaa hakeneiden käännytystä maasta. Noin 163 000 ihmistä haki viime vuonna turvapaikkaa Ruotsista. Hallitus laskee nyt, että noin puolet heistä saa kielteisen päätöksen.

”Uskon, että kyse on noin 60 000 ihmisestä, mutta kyse voi olla myös noin 80 000:sta”, sisäministeri Anders Ygeman sanoi aiemmin Dagens Industrin haastattelussa.

Kymmenientuhansien käännyttäminen on suuri operaatio, eikä ole lainkaan selvää, että Ruotsin kaavailemat lukemat toteutuvat. Osaan maista, esimerkiksi Irakiin, pakolla palauttaminen onnistuu vain harvoin.

”Ei ole mitään tarkkaa lukemaa, mutta karkea arvio on, että noin kolmannes tapauksista on sellaisia, että päätös on hyvin vaikea panna toimeen, jollei turvapaikanhakija itse myötävaikuta”, maahanmuuttoviraston Bengtsson sanoo.

Ruotsin nyt kaavailemien käännytysten toimeenpano ajoittuu useammalle vuodelle, sillä hakemusten käsittely on venynyt. Lisäksi päätöksistä voi valittaa.

Ruotsin hallitus ja porvarioppositio pääsivät viime vuoden puolella yhteisymmärrykseen siitä, että käännytyksiä koetetaan vauhdittaa muun muassa heikentämällä mahdollisuuksia oleskella Ruotsissa.

Kielteisen päätöksen saaneilta turvapaikanhakijoilta halutaan poistaa oikeus päivärahaan ja asuntoon, mikäli nämä eivät myötävaikuta paluuseensa. Toiveena on, että yhä useampi lähtisi tällöin maasta vapaaehtoisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat