Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stalinin agentit vakoilivat Maon ulosteita

Ulkomaat
 
Mao Tsetung vieraili Stalinin luona Moskovassa vuonna 1949.
Mao Tsetung vieraili Stalinin luona Moskovassa vuonna 1949.

Neuvostojohtaja Josif Stalinilla oli salaisia agentteja, joiden tehtävänä oli tutkia ulkomaalaisten poliitikkojen ulosteita ja yrittää analysoida heitä jätösten perusteella.

Stalin vakoili näin muun muassa Kiinan vallankumousjohtajaa Mao Tsetungia tämän vieraillessa Neuvostoliitossa. Kun Mao vieraili Moskovassa 1949, hänen vessaansa ei oltu yhdistetty viemäriverkostoon vaan jätökset menivät salaiseen säiliöön, josta niitä analysoitiin.

Stalinin erikoisagenteista kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC. Asiasta kerrottiin myös venäläisissä lehdissä.

Tietoja Stalinin erikoisagenteista löysi entinen neuvostoagentti Igor Atamanenko, joka tutki salaisen palvelun arkistoja.

”Siihen aikaan Neuvostoliitolla ei ollut esimerkiksi sellaisia kuuntelulaitteita mitä salaisilla palveluilla nykyisin on. Siksi asiantuntijamme keksivät mitä yliampuvampia keinoja saadakseen tietoja ihmisistä”, Atamanenko totesi.

Jos ulosteesta löydettiin esimerkiksi korkeita pitoisuuksia aminohappo tryptofaania, tulkittiin ihminen rauhalliseksi ja helposti lähestyttäväksi.

”Sen sijaan kaliumin puutetta ulosteessa tulkittiin niin, että henkilöllä on hermostunut luonteenlaatu ja että hän kärsi unettomuudesta”, Atamanenko kertoi.

Laboratorio lakkautettiin venäläislehtien mukaan Nikita Hruštšovin aikana. BBC yritti saada turhaan vahvistuksen Stalinin tutkimuksista turvallisuuspalvelu FSB:ltä.

”Emme kommentoi tätä asiaa”, FSB:stä todettiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat