Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaisten auttajan karu valhe pöyristytti Berliinin – keksi tarinan kuolleesta syyrialaisesta

Vapaaehtoisena turvapaikanhakijoita auttanut mies väitti nuoren syyrialaismiehen kuolleen, koska viranomaiset olisivat laiminlyöneet velvollisuuksiaan.

Ulkomaat
 
HANNIBAL HANSCHKE
Berliinin LaGeSo-rekisteröitymiskeskus.
Berliinin LaGeSo-rekisteröitymiskeskus. Kuva: HANNIBAL HANSCHKE

Turvapaikanhakijoiden vapaaehtoisen auttajan valhe on hämmentänyt ja suututtanut torstaina Berliinin pakolaisten auttajia, heidän kriitikkojaan ja myös kaupungin poliitikkoja.

Vyyhti alkoi keskiviikkona aamuyöllä. Silloin Berliinin suurimman vapaaehtoisten pakolaisten avustajien muodostaman Moabit hilft (Moabit auttaa) -ryhmän jäsen kirjoitti toiselle jäsenelle nuoren syyrialaismiehen kuolleen. Viestin saanut kopioi sen nopeasti Facebook-ryhmään, jossa on tuhansia jäseniä.

Alun perin kuolemasta kertonut mies kirjoitti 24-vuotiaan syyrialaisen kuolleen sydämen pysähdykseen. Hän kirjoitti myös, että mies olisi sairastanut kovaa flunssaa jo pitkään eikä ollut saanut useista yrityksistä huolimatta pakolaisten LaGeSo-rekisteröitymiskeskuksesta apua.

Vapaaehtoisena toiminut 39-vuotias mies kertoi, että hän oli ottanut sairaan syyrialaisen kotiinsa. Potilaan tila oli huonontunut ja vapaaehtoinen kertoi tilanneensa hänelle ambulanssin. Sairaalaan päästyään syyrialainen oli tarinan mukaan kuitenkin kuollut sydänpysähdykseen.

Uutinen turvapaikanhakijan kuolemasta alkoi levitä nopeasti keskiviikkona. Siitä kertoivat Spiegel Online -verkkolehti ja Berliinin paikallismediat. Auttajien ryhmä levitti verkossa muistokirjoitusta syyrialaisesta ja ihmiset sytyttivät LaGeSon edessä kynttilöitä. Auttajat kritisoivat kaoottisuudestaan tunnetun rekisteröintikeskuksen toimintaa.

Kuolemasta kirjoittanut mies oli ollut alkusyksystä asti tiiviisti mukana Moabit hilft -ryhmän toiminnassa. Hän oli myös majoittanut useita turvapaikanhakijoita kotiinsa.

Epäilykset alkoivat herätä, kun viranomaiset eivät pystyneet jäljittämään Berliinistä sairaalaa, johon turvapaikanhakija olisi edellisyönä tuotu ambulanssilla. Päivän aikana kaupungin työntekijät jäljittivät tietoja kuolleeksi väitetystä syyrialaismiehestä 39:stä eri Berliinin sairaalasta, Der Tagesspiegel -lehti raportoi.

Päivän mittaan kävi ilmi, että kuolemasta kirjoittanut auttajamies oli linnoittautunut kotiinsa eikä vastannut puhelimeensa. Illalla poliisi tavoitti miehen kuitenkin kuulusteluihin. Sen jälkeen poliisi tiedotti, ettei ”kuollutta mitä ilmeisimmin olekaan”.

Tästä alkoi uusi pyöritys. Moabit hilft -avustusryhmän jäsenet ovat äärimmäisen pettyneitä valehtelijaan. Ryhmän tiedottaja Diana Henniges totesi RBB-radiokanavalle, että pakolaisten auttajien on mietittävä, kuinka vastaavia tilanteita hoidetaan ammattimaisesti.

”Tämä on pakolaisten auttajille masentavaa ja tällä tulee olemaan seurauksia toimintaamme”, hän sanoi.

Berliinin sisäasioiden senaattori vaati torstaina miehelle valehtelusta seuraamukseksi oikeustoimia.

Torstaina sosiaalisessa mediassa alkoi kiertää valehdelleen miehen Facebook-profiilissa hänen nimellään julkaistu anteeksipyyntö. Tekstin julkaisi esimerkiksi iltapäivälehti B.Z.

Mies selittää tekstissä olleensa humalassa, kun hän keksi viestin syyrialaisen kuolemasta. Hän myös mainitsee halunneensa saada huomiota rekisteröintikeskuksen toiminnalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat