Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaisten pikapalautus Turkkiin harkinnassa, Kreikka ei ole saanut tilannetta hallintaan

Ihmisoikeusjärjestö tuomitsee EU-puheen­johtajamaa Hollannin suunnitelman.

Ulkomaat
 
YANNIS BEHRAKIS / Reuters
Vapaaehtoinen kantoi syyrialaista pakolaislasta Kreikalle kuuluvalla Lesboksen saarella syyskuussa.
Vapaaehtoinen kantoi syyrialaista pakolaislasta Kreikalle kuuluvalla Lesboksen saarella syyskuussa. Kuva: YANNIS BEHRAKIS / Reuters
Fakta

Kreikka ei tiennyt tarkastuksista

 Komission johtama tarkastusryhmä huomasi marraskuussa, että Kreikalla on yhä vakavia ongelmia EU:n ulkorajojen valvonnassa Turkin maarajalla sekä Chiosin ja Samoksen saarilla.

 Tarkastuskäynnistä ei ilmoitettu etukäteen. Arviointiraportti ei ole julkinen.

 Komissio ehdottaa nyt, mitä suosituksia EU-maat antavat Kreikalle tilanteen kohentamiseksi. Aikaa suositusten toteuttamiseen on kolme kuukautta.

Lontoo

EU-puheenjohtajamaa Hollanti hahmottelee suunnitelmaa, jonka mukaan kaikki Kreikkaan laittomasti saapuvat siirtolaiset voitaisiin palauttaa heti Turkkiin. Vastineeksi EU-maat ottaisivat Turkin leireiltä 150 000-250 000 pakolaista vuosittain. Turkki saisi myös rahallista korvausta.

Hollannin suunnitelmasta raportoi torstaina EU Observer-verkkouutislehti. Tiedot perustuvat Hollannin työväenpuolueen (PvdA) johtajan Diederik Samsomin haastatteluun hollantilaisessa De Volkskrant -lehdessä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tuomitsi torstaina Hollannin suunnitelman moraalisesti arveluttavana. Järjestön mukaan rajoja ei voi sulkea, vaan pakolaisilla pitää olla oikeus saada turvapaikkahakemuksensa käsiteltäväksi EU:ssa.

Ongelmia tuottaa myös Turkin heikko ihmisoikeustilanne.

”Turkkia ei voi pitää turvallisena maana pakolaisille. Turkki ei ole turvallinen edes monille omille kansalaisilleen”, Amnestyn Euroopan- ja Keski-Aasian johtaja John Dalhuisen sanoi tiedotteessa.

Hollannin Samsomin mukaan on kuitenkin olemassa realistinen mahdollisuus, että osa jäsenmaista tekee Turkin kanssa sopimuksen Kreikkaan tulevien nopeasta palauttamisesta ja Turkista otettavien pakolaisten jakamisesta.

Suunnitelmaa ovat pohtineet Hollannin lisäksi kuulemma Saksa, Itävalta ja Ruotsi. Maat, jotka eivät haluaisi osallistua pakolaisten jakamiseen, joutuisivat osallistumaan rahallisesti. Suunnitelma edellyttäisi, että Turkki luokiteltaisiin turvalliseksi maaksi.

EU-komissio ei halunnut torstaina kommentoida Hollannin mahdollisia suunnitelmia keskipäivän tiedotustilaisuudessaan Brysselissä.

EU on suunnitellut jo aiemmin humanitaarista ohjelmaa, jossa vapaaehtoiset jäsenmaat ottaisivat pakolaisia nopeasti suoraan Turkista. Vapaaehtoisuudesta ovat olleet kiinnostuneita Saksan, Itävallan ja Benelux-maiden lisäksi myös Suomi ja Ruotsi.

Täysin toinen – ja jo epäonnistunut – suunnitelma on jakaa unioniin jo saapuneita turvapaikanhakijoita EU-maiden kesken. 160 000 pakolaisesta on saatu sijoitettua uudelleen vasta alle 400.

Etenkin Kreikka on ollut voimaton pakolaistilanteessa. Kreikan rajat eli EU:n ulkorajat eivät pysäytä pakolaisia, ja alkuvuonna Kreikkaan on saapunut jo yli 30 000 ihmistä. Torstaina Kreikan rannikkovesistä löydettiin ainakin 13 pakolaisen ruumiit. Kahdeksan heistä oli lapsia, uutistoimisto AFP kertoi.

Kreikan kyvyttömyys valvoa EU:n ulkorajaa on herättänyt kysymyksen siitä, pitäisikö Schengen-raja siirtää pohjoisemmaksi. Jopa EU:n ulkopuolinen Makedonia on alkanut rakentaa aitaa Kreikan vastaiselle etelärajalleen.

Komission tiedottaja painotti torstaina Brysselissä, että EU ei ole sulkemassa ketään jäsenmaata Schengenin ulkopuolelle – eikä se nykyisillä säännöillä olisi edes mahdollista.

EU-komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis sanoi Brysselissä keskiviikkona, että Kreikka laiminlyö vakavasti velvollisuuksiaan valvoa Schengenin ulkorajoja ja rekisteröidä turvapaikanhakijoita. Komission tiedot perustuvat marraskuun tilanteeseen, ja sen jälkeen Kreikan toimet ovat tehostuneet.

Komissio miettii nyt, voisivatko jäsenmaat tarvittaessa jatkaa sisärajatarkastuksia kahden vuoden ajan. Nykyisten tarkastuksen puolen vuoden määräaika menee pian umpeen.

EU päätti viime vuonna maksaa Turkille kolme miljardia euroa, jos maa saa hallintaan Kreikkaan tulevan pakolaisten määrän. Asia ei ole edennyt käytännössä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat