Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän ilmaiskut pahensivat Syyrian humanitaarista tilannetta

Avustuksia Syyriaan vievä Rami Adham haavoittui Aleppossa todennäköisesti venäläisestä ohjuksesta.

Ulkomaat
 
Suomi-Syyria yhteisö ry
Rami Adham Suomi-Syyria Yhteisö -yhdistyksestä vei Suomesta pehmoleluja Syyriaan Aleppon orpolapsille tammikuun alussa. Järjestö auttaa Aleppossa yli 400 orpolasta. Lapset saavat suomalaisilta kummeilta kuukausittain 35 euron avustuksen.
Rami Adham Suomi-Syyria Yhteisö -yhdistyksestä vei Suomesta pehmoleluja Syyriaan Aleppon orpolapsille tammikuun alussa. Järjestö auttaa Aleppossa yli 400 orpolasta. Lapset saavat suomalaisilta kummeilta kuukausittain 35 euron avustuksen. Kuva: Suomi-Syyria yhteisö ry

Humanitaarinen tilanne ja turvallisuusolot kapinallisten hallitsemissa osissa Syyriaa ovat heikentyneet dramaattisesti sen jälkeen, kun Venäjä käynnisti ilmaiskut syyskuussa, sanoo juuri Syyriasta palannut suomalais-syyrialainen Rami Adham.

Adhamin perustama Suomi-Syyria Yhteisö ry tekee humanitaarista työtä Aleppon alueella, Adhamin kotiseudulla. Järjestö on jo vuosien ajan lähettänyt avustuksia Aleppoon jääneille perheille ja orpolapsille.

Tammikuun alussa Adham sai itsekin tuntea nahoissaan Venäjän ja Syyrian hallinnon koventuneet otteet. Hän haavoittui käteen ja päähän, kun todennäköisesti venäläisen hävittäjän ampuma ohjus osui rakennukseen, josta Adham ystävineen oli juuri poistunut Aleppossa.

”Viisi minuuttia aiemmin olimme kuulleet, että kolme venäläistä hävittäjää oli lähtenyt Hamasta kohti Aleppoa. Yleensä se tietää tuntien pommituksia. Kun pääsimme rakennuksesta ulos, kuului kova räjähdys ja menetin tajuntani”, Adhami kertoo.

Adham lensi räjähdyksen voimasta ja hänen kätensä hautautui päälle lentäneen rakennusromun alle. Hän oli onnekas, sillä iskussa kuoli useita ihmisiä.

Adhamin mukaan isku tehtiin täysin yllättäen ja ilman varoituksia. Tämä viittaa siihen, että ohjus ammuttiin korkealta ilmasta nykyaikaisella hävittäjällä, joita Syyrian armeijalla ei ole.

Hänet vietiin aluksi hoitoon kenttäsairaalaan lähelle Aleppoa, mistä hän pääsi parin päivän kuluttua Turkkiin sairaalahoitoon.

Jo ennestään heikko humanitaarinen tilanne Aleppossa on muuttunut katastrofaaliseksi sen jälkeen kun Venäjä syksyllä aloitti kapinallisalueiden pommitukset, Adham sanoo.

”Peruselintarvikkeita on vaikea saada, sillä avustusrekkojakin pommitetaan. Sähköä saa vain polttoaineella toimivista generaattoreista, ja polttoaineiden hinta on moninkertaistunut.”

Aleppoa uhataan joka suunnasta.

”Isis työntyy pohjoisesta, Assad ja hänen liittolaisensa Hizbollah sekä Iranin joukot etelästä. Venäjän koneet ovat ilmassa koko ajan.”

Aleppon pitää hengissä kaksi valtatietä, jotka johtavat Syyrian toiseksi suurimpaan kaupunkiin etelästä ja pohjoisesta. Jos ne katkaistaan, Aleppon asukkaat jäävät saarroksiin.

Adhamin mukaan venäläisten ilmaiskut kohdistuvat lähes sataprosenttisesti kapinallisten, ei jihadistijärjestö Isisin kohteisiin. Venäläisiä ohjuksia iskeytyy usein siviilialueille, kouluihin ja sairaaloihin, hän sanoo.

Venäjän mukaantulo sotaan on Adhamin mukaan kiistatta muuttanut tilannetta. Ilmaiskujen myötä Syyrian hallinto on saanut vallattua alueita, joita se ei olisi muutoin onnistunut valtaamaan takaisin.

”Venäjä ajaa Syyriassa omia intressejään. Sillä on meneillään valtapeli länttä vastaan ja Syyria on sen valttikortti. Assad olisi kaatunut ilman Venäjää, mutta Venäjä haluaa pelastaa omat sijoituksensa Syyriassa.”

Rauhanneuvottelut osapuolten välillä on määrä aloittaa Genevessä tänään perjantaina. Adhamin mukaan Venäjä on tehostanut neuvotteluiden alla pommituksia, jotta oppositio saataisiin polvilleen ja jotta Syyrian hallinto saisi mahdollisimman hyvän neuvotteluaseman.

Neuvotteluista on povattu vaikeita. Opposition tärkein tavoite on se, että presidentti Bashar al-Assadin lähdöstä saadaan sovittua. Oppositio on myös vaatinut pommitusten lopettamista ja humanitaaristen reittien avaamista saarretuille alueille, Adham sanoo.

”Oppositio ei voi hyväksyä sitä, että sotarikollinen [al-Assad] jää valtaan. Se millä aikataululla hänestä päästään eroon, jää nähtäväksi.”

Muutaman viikon ajan Adham aikoo toipua Suomessa, mutta helmikuussa hän suunnittelee jo seuraavaa avustusmatkaa.

Tarkoitus on viedä Aleppoon useita kuutiometrejä sairaalalaitteita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat