Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amnesty: Burundista löytyi ehkä joukkohautoja

Ihmisoikeusjärjestö löysi satelliittikuvista viisi mahdollista joukkohautaa.

Ulkomaat
 
Digital Globe, Amnesty International
Burundin pääkaupungin Bujumbaran pohjoispuolella näkyy kaivamisen jälkiä Amnestyn satelliittikuvissa paikoissa, joissa todistajat kertovat mahdollisista joukkohaudoista.
Burundin pääkaupungin Bujumbaran pohjoispuolella näkyy kaivamisen jälkiä Amnestyn satelliittikuvissa paikoissa, joissa todistajat kertovat mahdollisista joukkohaudoista. Kuva: Digital Globe, Amnesty International

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty sanoo löytäneensä todisteita, joiden mukaan Itä-Afrikassa sijaitseva Burundi on yrittänyt peitellä turvallisuusjoukkojen väkivaltaa hautaamalla joukkosurman uhreja joukkohautoihin joulukuussa.

Satelliittikuvia, videoita ja todistajanlausuntoja vertaamalla Amnesty on päätynyt siihen, että todennäköisesti kymmeniä uhreja haudattiin joukkohautoihin joulukuun 11. päivän laajojen väkivaltaisuuksien jälkeen.

Amnesty löysi satelliittikuvista viisi mahdollista joukkohautaa suunnilleen silminnäkijöiden kertomista paikoista.

”Kuvien perusteella näyttää siltä, että viranomaiset yrittävät tietoisesti peitellä turvallisuusjoukkojen tappamisen laajuutta ja koettavat estää totuuden selviämistä”, sanoi Amnestyn Itä-Afrikan, Afrikan sarven ja suurten järvien alueen johtaja Muthoni Wanyeki Britannian yleisradiolle BBC:lle.

Burundi alkoi luisua kohti väkivaltaa huhtikuussa, kun presidentti Pierre Nkurunziza ilmoitti aikovansa hakea kolmannelle kaudelle. Ilmoitus johti laajoihin mielenosoituksiin, koska kolmannen kauden katsotaan olevan perustuslain vastainen.

YK:n mukaan kriisissä on kuollut ainakin 439 ihmistä, ja 240 000 on paennut sitä ulkomaille. Ainakin 87 ihmistä kuoli Burundissa joulukuussa, kun asemiehet hyökkäsivät armeijan tukikohtiin ja armeija iski voimalla takaisin.

Afrikan unioni keskustelee parhaillaan Etiopiassa kriisin ratkaisemisesta. Se haluaisi lähettää maahan rauhanturvaajia estämään Burundin luisumista sisällissotaan ja mahdolliseen kansanmurhaan, mutta presidentti Nkuruzizan ei uskota suostuvan siihen.

Burundissa käytiin 1990-luvulta alkaen 12 vuotta kestänyt sisällissota, jossa kuoli arviolta 300 000 ihmistä. Burundissa on sama etninen jakolinja hutuihin ja tutseihin kuin naapurivaltio Ruandassa, jossa nähtiin yksi 1990-luvun pahimmista kansanmurhista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat