Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Egyptiläisen lentoyhtiön mekaanikkoa epäillään venäläiskoneen pudottamisesta Siinailla

Ulkomaat
 
Näin Siinaille pudonnut matkustajalento eteni
Näin Siinaille pudonnut matkustajalento eteni
Venäjälle matkalla ollut matkustajalentokone putosi Egyptin Siinailla lokakuun lopussa. Sen kyydissä oli 217 matkustajaa ja 7 miehistön jäsentä. Grafiikka: Uolevi Holmberg, musiikki: "Lost Time" Kevin MacLeod (incompetech.com).

Lentoyhtiö EgyptAirin mekaanikon epäillään asettaneen pommin venäläiseen koneeseen, joka räjähti Egyptin Siinailla lokakuussa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Reutersin lähteen mukaan mekaanikon serkku oli aiemmin liittynyt jihadistijärjestö Isisin riveihin Syyriassa.

Siinain niemimaalla toimiva Isisin liittolaisjärjestö ilmoitti tehneensä iskun pian turman jälkeen. Rantalomakohde Sharm el-Sheikhistä Pietariin matkannut kone räjähti Siinain yläpuolella tappaen kaikki koneessa olleet 224 ihmistä.

Egypti on kiistänyt tähän päivään asti, että turman tutkinnassa olisi löytynyt todisteita terrorismista.

Lentoyhtiö kiisti, että sen työntekijöitä olisi pidätetty tai epäiltäisiin iskun tekijöiksi. Myös Egyptin sisäministeriö kiisti Reutersille, että ketään olisi pidätetty.

Reuters tukeutuu väitteessään nimettömänä pysytteleviin lähteisiin, jotka ”tuntevat asian hyvin”.

Lähteiden mukaan lentoyhtiön mekaanikko on pidätetty, minkä lisäksi kahta lentokentän poliisia sekä yhtä matkatavaroiden kuormaajaa epäillään avunannosta.

”Kun Islamilainen valtio [Isis]oli saanut tietoonsa, että yhden sen jäsenen sukulainen työskentelee lentokentällä, järjestö toimitti matkalaukkuun kätketyn pommin tuon henkilön avulla”, lähde kertoi Reutersille.

Hänen mukaansa mekaanikon serkku oli liittynyt Isisiin puolitoista vuotta aiemmin.

”Häntä oli käsketty olemaan kysymättä kysymyksiä ja viemään pommi koneeseen.”

Toinen lähde kertoi muista epäillyistä:

”Kahta poliisia syytetään siitä, että he olivat turvallisuustarkastuksen yhteydessä sulkeneet silmänsä operaatiolta. Mutta on myös mahdollisuus, etteivät poliisit vain tehneet työtään kunnolla.”

Lähteiden mukaan ketään ei ole vielä asetettu syytteeseen.

Turma oli vakava kolaus Egyptin turismille. Terrorismiepäilyt ovat myös kyseenalaistaneet Egyptin hallituksen kyvykkyyden taistella jihadistijärjestö Isisin soluja vastaan Siinailla.

Radikaaleja jihadistijärjestöjä pääsi pesiytymään Pohjois-Siinaille arabikevään kansannousuista syntyneen epävakauden aikana. Myöhemmin järjestöt loivat yhteyksiä Irakissa ja Syyriassa toimivaan Isisiin.

Isis-järjestö julkaisi turman jälkeen englanninkielisessä propagandalehdessään kuvan virvoitusjuomatölkistä, johon oli kytketty laukaisimen näköinen laite. Järjestön mukaan se oli pommi, jota käytettiin venäläiskoneen pudottamisessa.

Egyptiläinen lentoyhtiö EgyptAir sanoi Reutersille, että kaikkien sen työntekijöiden kytkökset äärijärjestöihin on tarkistettu.

”Äärijärjestöihin sympatiaa tuntevilta työntekijöiltä estetään työskentely kaikilla lentoasemilla”, yhtiön edustaja sanoi Reutersille.

Sisäministeriön edustaja puolestaan kommentoi Reutersille, ettei ketään ole pidätetty, ja että rikostutkinnan valmistumista odotellaan vielä.

Mohamed Abd El Ghany / Reuters
Venäläisen koneen jäänteitä näkyi maassa Egyptin Siinailla marraskuun alussa.
Venäläisen koneen jäänteitä näkyi maassa Egyptin Siinailla marraskuun alussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat