Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjankustantajien oudot katoamiset pitävät kauppiaat varpaillaan Hongkongissa

Kirjankustantajien oudot katoamiset merkitsevät, että Kiina vainoaa vastustajiaan myös Manner-Kiinan ulkopuolella.

Mikko Paakkanen HS
Tästä on kyse

Erityishallintoalueella omat lait

 Hongkong on Kiinan erityishallintoalue, jossa on omat lait, omat viranomaiset ja enemmän sananvapautta kuin Manner-Kiinassa.

 Viime vuoden lopulla katosi viisi työntekijää hongkongilaisesta kirjankustantamosta, jonka julkaisemia kirjoja Kiinaa hallitseva kommunistipuolue ei hyväksy. He ovat ilmeisesti Kiinan viranomaisten kiinniottamia.

 Kaksi heistä katosi muualla kuin Manner-Kiinassa. Tämä viittaa siihen, että Kiinan agentit sieppaavat poliittisia vastustajia myös paikoista, joissa Kiinan viranomaisilla ei lain mukaan ole toimivaltaa.

Hongkong. Pienen hongkongilaisen kirjakaupan nurkassa istuu verryttelyhousuihin ja tuulitakkiin pukeutunut mies, jonka vihreän lippalakin otsassa komeilee punatähti. Hän lukee kirjaa.

Tai ainakin on lukevinaan. Jakkaraltaan mies vilkuilee valppaasti liikkeeseen tulijoita.

Eletään herkkiä aikoja, eikä tämä ole tavallinen kirjakauppa, vaan paikallisen Mirror-kustantamon myymälä nimeltä Insiders’ Books. Mirror on erikoistunut kirjallisuuteen, joka käsittelee Manner-Kiinan poliittista elämää kriittisellä otteella.

Tällaisten kirjojen myyjät ovat Hongkongissa nyt varpaillaan, koska yhdestä alan kustantamosta Mighty Currentista on viisi työntekijää kadonnut. Heistä ainakin osan tiedetään olevan Manner-Kiinan viranomaisten huostassa.

Kaupassa työskentelevä vakava nuori nainen ei ota kantaa siihen, onko Mao-lakkinen mies aito asiakas vai Manner-Kiinan lähettämä urkkija.

”Emme anna lausuntoja medialle”, myyjätär ilmoittaa.

Mies joka tapauksessa näyttää sen verran oudolta, että hänet nähdessään kaupan yleisin asiakaskunta todennäköisesti kääntyy ovelta takaisin ulos.

Hongkongissa on useita kiinankieliseen Kiina-kritiikkiin erikoistuneita kustantamoja, ja alan kirjakauppojakin on ainakin kolme Causeway Bayn kaupunginosassa. Niiden asiakkaat ovat lähinnä mannerkiinalaisia turisteja, jotka haluavat sensuroimatonta tietoa kotimaastaan.

Outoja asiakkaita ilmestyi istuskelemaan myös kiellettyjen kirjojen kirjakahvilaan People’s Book Caféhen sen jälkeen, kun kilpaileva kirjakauppias Lee Bo katosi, kertoo paikan johtaja Paul Tang.

”He istuvat ja ovat lukevinaan lehteä, mutta oikeasti he eivät lue vaan kuuntelevat, mitä ympärillä puhutaan”, Tang sanoo. ”Saatamme olla turhan epäluuloisia, mutta kyllä heidät on aika helppo tunnistaa.”

Mikko Paakkanen / HS
Manner-Kiinassa kiellettyjä kirjoja myyvän kirjakahvilan People's Book Cafén johtaja Paul Tang pitää liikettään Hongkongin Causeway Bayssa.
Manner-Kiinassa kiellettyjä kirjoja myyvän kirjakahvilan People's Book Cafén johtaja Paul Tang pitää liikettään Hongkongin Causeway Bayssa.

Vuodenvaihteessa kadonnut Lee on pääomistaja kirjakaupassa nimeltä Causeway Bay Books, joka myy Mighty Current -kustantamon kirjoja. Kauppa on ollut kiinni Leen kadottua.

Mighty Current on erikoistunut mehukkaisiin sensaatiokirjoihin Kiinan johtajista. Sen suljetun kirjakaupan oven luona kapeassa porraskäytävässä mainostetaan esimerkiksi teosta nimeltä Kiinan kommunistipuolueen korkeiden virkailijoiden eroottinen elämä.

Kustantamon on huhuttu valmistelleen myös kirjaa Kiinan presidentin Xi Jinpingin väitetyistä entisistä naissuhteista. Tämän on arveltu olevan mahdollinen syy siihen, että viisi kustantamon työntekijää viruu lukkojen takana Manner-Kiinassa.

Etenkin Britannian kansalaisen Leen katoaminen herätti huolta, koska hän katosi Hongkongissa, missä Manner-Kiinan viranomaisilla ei lain mukaan ole toimivaltaa. Jo lokakuussa katosi Mighty Currentin pääomistaja, Ruotsin kansalainen Gui Minhai loma-asunnoltaan Thaimaasta.

Muutama päivä hänen jälkeensä katosi kolme kustantamon työntekijää.

He olivat käymässä Manner-Kiinan puolella Shenzhenissä.

Leen ja Guin päätyminen telkien taakse Kiinaan merkitsee, että Kiinan agentit vainoavat kommunistipuolueen vastustajia myös Manner-Kiinan ulkopuolella, missä heillä ei ole toimivaltaa. Kiinaa ei näytä haittaavan edes se, että siepatut ovat ulkomaiden kansalaisia.

Länsimaita on arvosteltu siitä, etteivät ne puutu Kiinan toimintaan, vaikka pidätetyillä on riski joutua esimerkiksi kidutetuiksi.

Mikko Paakkanen / HS
People Power -liittouma on painattanut julisteen, jossa on kadonneiden kirjakauppiaiden kuvat.
People Power -liittouma on painattanut julisteen, jossa on kadonneiden kirjakauppiaiden kuvat.

Tangin pitämä People’s Book Café eroaa alueen kahdesta muusta kiellettyjen kirjojen kaupasta sikäli, että se ei ole kytköksissä mihinkään tiettyyn kustantamoon, vaan myy useiden kustantamojen kirjoja. Siksi Tang ei ole erityisen huolissaan siitä, että joutuisi itse pidätetyksi.

”Mehän olemme vain pieni kauppa. Jos Kiina haluaa padota kirjojen virtaa, se puuttuu virran alkupäähän, kustantamoihin.”

Alan kustantajat pitävät Tangin mukaan nykyisin niin matalaa profiilia, etteivät esimerkiksi vastaa puhelimeen. Leen kadottua myös Tang oli aluksi hieman huolissaan.

”Kun kävin Leen kadottua ensimmäistä kertaa Shenzenissä ystävieni kanssa, halusin mennä rajatarkastukseen ensimmäisenä, jotta ystäväni näkevät, jos minut otetaan kiinni”, Tang sanoo.

Hänen liikkeessään kuitenkin kauppa käy normaalisti, vaikka pitkällä aikavälillä asiakkaiden määrä on ollut laskussa, koska mannerkiinalaisten turistien virta Hongkongiin on hidastunut. Myös liikkeen vuokra on noussut.

”Meille ei varsinainen paine tule Kiinalta vaan vuokraisännältä ja asiakkailta”, Tang sanoo.

Mikko Paakkanen / HS
Kadonneiden kustantajien kustantamon Mighty Currentin kirjakaupan Causeway Bay Booksin ovi pysyy kiinni. Kustantajien tukijat ovat tuoneet lehtileikkeitä ja viestejä ovelle.
Kadonneiden kustantajien kustantamon Mighty Currentin kirjakaupan Causeway Bay Booksin ovi pysyy kiinni. Kustantajien tukijat ovat tuoneet lehtileikkeitä ja viestejä ovelle.

Kiellettyjen kirjojen myynti jatkuu Hongkongissa. Niitä ovat myös ostoskatujen lehtikojujen tiskit täynnä. Kojuista löytyy esimerkiksi tuore kohukirja, jonka mukaan Kommunisti-Kiinan ensimmäinen pääministeri Zhou Enlai oli homo.

Myös kojujen myyjät välttelevät tätä nykyä julkisuutta. Yksi livahtaa pakoon porttikäytävään, kun hänelle kertoo olevansa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat