Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jemenin hätä väistelee otsikoita – 82 prosenttia maan asukkaista humanitaarisen avun tarpeessa

Viisi vuotta arabikeväästä, osa 3/6: Kansannousun seuraukset ajoivat köyhimmän arabimaan entistä syvempään kurjuuteen.

Ulkomaat
 
ABDULJABBAR ZEYAD / Reuters
Kurjuus Jemenissä on syventynyt. Ihmiset keräsivät käyttökelpoista tavaraa kaatopaikalta Hodeidassa Jemenissä tammikuun lopulla.
Kurjuus Jemenissä on syventynyt. Ihmiset keräsivät käyttökelpoista tavaraa kaatopaikalta Hodeidassa Jemenissä tammikuun lopulla. Kuva: ABDULJABBAR ZEYAD / Reuters
Aikajana

Väistynyt presidentti palasi kuvioihin

2011

 Tammikuun lopussa alkavat mielenosoitukset yltyvät vaatimaan Jemenin presidentin Ali Abdullah Salehin eroa. Mukana on Pohjois-Jemenin hutheja, Etelä-Jemenin separatisteja ja opiskelijoita.

 Maaliskuussa armeija ampuu mielenosoittajia. Yli 50 kuolee.

 Toukokuussa pääkaupungissa Sanaassa puhkeaa kiihkeitä katutaisteluja.

 Kesäkuussa Saleh haavoittuu pommituksessa, lentää Saudi-Arabiaan hoidettavaksi ja siirtää vallan väliaikaisesti varapresidentti Abd Rabbu Mansur Hadille.

2012

 Helmikuussa Hadi valitaan presidentiksi ainoana ehdokkaana.

2014

 Syyskuussa huthikapinalliset valtaavat Sanaan. Ex-presidentti Saleh liittoutuu huthien kanssa.

2015

 Tammikuussa Hadi eroaa ja huthit asettavat hänet kotiarestiin. Hadi pakenee Adeniin ja peruu eronsa.

 Maaliskuussa Hadia tukevan Saudi-Arabian johtama liittouma aloittaa pommitukset hutheja vastaan.

Koko maailma seuraa Syyrian sotaa, jonka vaikutukset ovat levinneet pakolaisten mukana kauas. Hätä on silti jopa suurempi Jemenissä, jonka kuohunta sai yhtä lailla vauhtia arabikeväästä viisi vuotta sitten.

YK:n arvion mukaan peräti 82 prosenttia Jemenin asukkaista eli yhteensä 21,2 miljoonaa ihmistä on humanitaarisen avun tarpeessa. Vastaavan arvion mukaan Syyriassa apua kaipaa 13,5 miljoonaa.

Jemen on syrjäinen ja arabimaista köyhin. Siksi sen kärsivä kansa pysyy kotimaassa ja sodan kauhut kaukana kansainvälisistä pääuutisista.

Jemenissä sunnalaisen presidentin Abd Rabbu Mansur Hadin hallitus taistelee Saudi-Arabian ilmatuella shiialaisia huthikapinallisia vastaan. Väkivallan keskellä arviolta 14,4 miljoonalla ihmisellä on vaikeuksia löytää tarpeeksi ruokaa ja 19,3 miljoonaa sinnittelee ilman puhdasta vettä. Sähköä ei ole edes pääkaupungissa Sanaassa.

”Olemme palanneet keskiajalle”, kuvaili lääkäri ja apteekkari Taha Hussein al-Rowni uutiskanava al-Jazeeralle lokakuussa Sanaassa.

Terroristijärjestö Arabian niemimaan al-Qaida on vallannut alueita Jemenistä, ja maassa leviää vakavampikin ääri-islamistinen uhka. Isis tekee pommi-iskuja ympäri maata. Viimeksi torstaina Adenissa se tappoi kahdeksan ja haavoitti yli kymmentä.

Jemeniin löivät arabikevään ensimmäiset, Tunisiasta lähteneet aallot. Suuret mielenosoitukset pääkaupungissa Sanaassa syttyivät tammikuun 2011 lopussa lähes samanaikaisesti ja samoista syistä kuin Egyptissä. Kansa vastusti työttömyyttä, talousahdinkoa ja korruptiota ja yltyi pian vaatimaan presidentti Ali Abdullah Salehin eroa.

Vuoden sinnittelyn jälkeen Saleh suostui väistymään, ja maassa seurasi lyhyt rauhallisempi jakso. Saleh alkoi kuitenkin tukea entisiä vastustajiaan hutheja, jotka nousivat runsas vuosi sitten hänen seuraajaansa Hadia vastaan poliittisten kiistojen seurauksena.

Saleh, 73, edustaa huthien tavoin shiialaisuuden zaidilaista haaraa ja on näiden tavoin kotoisin Pohjois-Jemenistä. Sunnalainen Hadi, 70, on Etelä-Jemenistä.

Pohjois- ja Etelä-Jemen yhdistyivät vuonna 1990. Sota on saanut varsinkin etelän separatistiliikkeen vaatimaan jälleen valtion uusjakoa.

Hutheja pommittava Saudi-Arabia puolustaa kansainvälisesti tunnustettua hallitusta, mutta kyse on myös saudien halusta estää shiialaisten vaikutusvallan kasvu tahapihallaan. Saudi-Arabia syyttää shiialaista Irania huthien aseellisesta tukemisesta, mutta Iranin tuen laajuus on epäselvää.

Saudi-Arabia kuvitteli kukistavansa huthit nopeasti, mutta sen pommitukset ovat kestäneet kohta vuoden ja kohdistuneet YK:n keskiviikkona uutisoidun arvion mukaan ”laajasti ja järjestelmällisesti” siviileihin.

Viisi vuotta sitten kansa toivoi vain parempaa ja reilumpaa elämää. Siitä lähtien kurjuus on vain pahentunut. Jemen on fyysisesti ja henkisesti romuna.

”Totuus on, että koko maan sosiaalinen rakenne on riekaleina”, sanoi Sanaassa asuva poliittinen analyytikko Hisham al-Omeisy sanomalehti The Guardianille keskiviikkona.

”Vääryyksiä on syvennetty. Sen korjaamisessa kestää vuosikymmeniä. Vihaa on nyt paljon.”

Viisi vuotta arabikeväästä, osa 3/6: Juttusarjan ensimmäinen osa on luettavissa täällä ja toinen osa täällä.

AARON P. BERNSTEIN
Republikaanien kärkiehdokas Donald Trump tervehti kannattajiaan lähtiessään veteraanien vaalitilaisuudesta Iowassa. Hän jätti väliin virallisen vaaliväittelyn kaupungin toisella puolella.
Republikaanien kärkiehdokas Donald Trump tervehti kannattajiaan lähtiessään veteraanien vaalitilaisuudesta Iowassa. Hän jätti väliin virallisen vaaliväittelyn kaupungin toisella puolella.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat