Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi EU-esitys ei kelpaa Cameronille – ”olemme kuitenkin edistyneet”

Kiista EU-muuttajien sosiaalietuuksista Britanniassa hiertää yhä neuvotteluja. Sunnuntaina Britannian pääministerin David Cameronin vieraaksi Lontooseen saapuu Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.

Ulkomaat
 
© Francois Lenoir / Reuters
David Cameron tapasi perjantaina Jean-Claude Junckerin.
David Cameron tapasi perjantaina Jean-Claude Junckerin. Kuva: © Francois Lenoir / Reuters

Lontoo. Perjantai ei tuonut edistystä Britannian ja EU:n välisiin neuvotteluihin. Brysselissä vieraillut Britannian pääministeri David Cameron kertoi Sky-kanavalle, että pöydällä oleva esitys ei kelpaa Britannialle.

Cameron neuvotteli perjantaina EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kanssa. Kaksikko ei pitänyt tiedotustilaisuutta, vaan Cameron kertoi oman näkemyksestä neuvottelujen tilasta brittiviestimelle.

”Esitys ei ole tarpeeksi hyvä, vaan se vaatii lisää työtä. Olemme kuitenkin edistyneet”, Cameron sanoi Skylle.

Cameronin Brysselin-vierailu aloitti loppusuoraa Britannian ja muun EU:n neuvotteluissa. Tavoitteena on löytää sopu unionin uudistamisesta niin, että britit saataisiin äänestämään tulevassa kansanäänestyksessä EU:ssa pysymisen puolesta.

Sunnuntaina Cameronin vieraaksi Lontooseen saapuu Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk. Tuskin tehtävä on koordinoida neuvotteluja jäsenmaiden puolesta.

Tuskin on määrä lähettää ensi viikon alussa jäsenmaille kirje, jossa hän arvioi Britannian-neuvottelujen tilaa. Arvio on pohjana, kun EU:maiden johtajat kokoontuvat 18. ja 19. helmikuuta Brysseliin ratkomaan Brexitin eli Britannian EU-eron uhkaa.

Neuvottelujen kiperin kohta on ollut kysymys Britanniassa työskentelevien EU-kansalaisten sosiaalietuuksien leikkaamisesta. Cameron haluaa etuuksiin neljän vuoden karenssin.

Muiden jäsenmaiden on vaikea hyväksyä kansalaistensa etujen heikentämistä. Briteille onkin tarjottu kompromissia, jonka mukaan etuuksia saisi leikata vain siinä tapauksessa, että Britannian sosiaaliturvajärjestelmän kestävyys on uhattuna. Vastaavan oikeuden saisivat muutkin jäsenmaat.

Avainkysymys on se, kuka päättää uhan tasosta: kansallinen hallitus vai EU-elin.

Britannian EU-kriitikot eivät ole seuranneet neuvottelujen etenemistä hyvällä. EU-eroa ajaville ei riitä edes Cameronin tavoittelema sosiaalietuuksien karsiminen.

Eroleiri haluaa Britannialle mahdollisuuden rajoittaa EU-kansalaisten maahanmuuttoa – eikä se onnistu muuta kuin lähtemällä EU:sta.

EU-kiistoissa on kuitenkin paljon teatteria.

Cameronille on tärkeää, että hän voi poistua helmikuun huippukokouksesta voittajana. Siksi voi olla jopa hyvä, että Britannia näyttäytyy kokouksen alla altavastaajalta. Sitä näyttävämpi on Cameronin myöhempi ”voitto”.

Britannian EU-jäsenyyden tulevaisuus riippuu silti yksin kansanäänestyksestä. Tulosta on mahdotonta ennustaa, koska ei- ja kyllä-leiri tasaväkisiä.

Cameron haluaisi järjestää kansanäänestyksen jo kesäkuussa. Tämä edellyttäisi sopua helmikuun huippukokouksessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat