Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sadattuhannet tapettiin – mitä väliä?

Ulkomaat
 

Syyrian verinen sisällissota jatkuu nyt kuudetta vuotta. Tämä on fakta, jonka moni suomalainenkin haluaa unohtaa.

Osa länsimaidenkin kansalaisista on turtunut jo niin Syyriasta uutisoituun väkivaltaan, ettei juuri mikään tunnu miltään. Sata kuollutta, tuhat kuollutta, satojatuhansia kuolleita. Mitä väliä? Kyse alkaa olla tilastotieteestä, ei inhimillisestä tragediasta.

Syyrialaisille sota on kuitenkin tänäänkin arkea. Pelkoa siitä, kuoleeko lauantaina amerikkalaisten johtaman liittouman, terroristijärjestö Isisin tai venäläisten pommeihin.

Tai kuoleeko lapseni tänään?

Sodassa siviilejä – naisia, lapsia ja miehiä tapetaan mitä barbaarisimmilla tavoilla. On helpompaa itselle, jos kääntää katseensa pois kauheuksista.

Syyrian sota ei ole kuitenkaan suomalaisillekaan vain pahuuden esikartano jossain siellä kaukana, jonka voisi vain unohtaa. Sodan aallot kun lyövät Suomeenkin esimerkiksi terrorismin uhkana sekä pakolaisvirtana.

Optimisteille on kuluneella viikolla kerrottu kuitenkin hyvistä uutisista.

Syyrian rauhanneuvottelut on jälleen saatu käyntiin Genevessä. Hyvä uutinen oli sekin, että neuvotteluihin on saatu mukaan myös Syyrian äärimmäisen hajanaisen opposition edustajat.

Myös pessimistit ovat saaneet kuulla sen mitä ovat halunneet.

Rauhanneuvotteluiden aikataulut ovat venyneet ja osapuolet ovat niin kaukana toistensa näkemyksistä, ettei kokousedustajien suunniteltu alun perinkään keskustelevan asioista kasvokkain. Delegaatiot haluttiin eristää eri huoneisiin, jottei tilanne kärjistyisi pöydän ääressä liiallisuuksiin.

Kun opposition edustajia odotettiin kokouspaikalle myöhässä rauhanneuvotteluihin Geneveen, he kertoivat, etteivät aio neuvotella Syyrian hallituksen edustajien kanssa. Oppositio suostui puhumaan yksin YK:lle.

Syyrian sotaan on monta syyllistä, kuten maan yksinvaltainen johtaja Bashar al-Assad. Nyt syyrialaisten kärsimystä näyttää jatkavan myös maan vaivoin koolle saatu oppositio, joka kiukuttelee kansalaisten kustannuksella.

Neuvotteluiden jähmeys on häpeäksi niin syyrialaisille kuin kansainväliselle yhteisöllekin.

Häpeästä muistuttavat ne yli 260 000 sodassa kuollutta sekä ne miljoonat, jotka ovat joutuneet kuoleman pelossa jättämään kotinsa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat