Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käykö Yhdysvaltain presidentinvaaleissa kuin vuonna 1980? – Reagania kauhisteltiin kuin nyt Trumpia

35 vuotta sitten Yhdysvaltain presidentiksi nousi kovasuinen oikeistolainen, jonka ehdokkuudelle oli ensin naureskeltu. Ronald Reaganin valinta aiheutti suomalaispoliitikoissa kauhua.

Ulkomaat
 
Joe Marquette / Reuter
Presidentti Ronald Reagan oli alkuperäiseltä ammatiltaan näyttelijä. Euroopassa hänen poliittisia kykyjä epäiltiin pitkään.
Presidentti Ronald Reagan oli alkuperäiseltä ammatiltaan näyttelijä. Euroopassa hänen poliittisia kykyjä epäiltiin pitkään. Kuva: Joe Marquette / Reuter

Yhdysvaltain presidentinvaalien esivaalit alkavat tänään maanantaina. Kohutuin ehdokas on kiinteistömiljardööri Donald Trump, joka tavoittelee republikaanien presidenttiehdokkuutta.

Kun Trump ilmoittautui viime kesäkuussa mukaan kilpaan, hänen ehdokkuuttaan pidettiin aluksi vitsinä. Trumpin maine on huono: yksityiselämä ja bisnekset ovat olleet rempallaan. Puhumattakaan hänen mielipiteistään, jotka kuulostavat äärioikeistolaisilta ja rasistisilta.

69-vuotias Trump on kuitenkin noussut puolessa vuodessa mielipidemittausten kärkeen.

Onko mahdollista, että Trumpista tulisi ensi marraskuussa pidettävissä vaaleissa Yhdysvaltain presidentti? Ei, ei missään tapauksessa, sanovat lähes kaikki eurooppalaiset ja myös suomalaiset kokeneet asiantuntijat, jotka ovat seuranneet pitkään Yhdysvaltain politiikkaa.

Niin täällä sanottiin myös 1970-luvulla lopulla, kun Ronald Reagan lähti pyrkimään Yhdysvaltain presidentiksi.

Reagan oli liian vanha (silloin 69-vuotias) ja hänen taustansa oli epämääräinen, sillä hän oli alkuperäiseltä ammatiltaan näyttelijä.

Reagan oli niin äkkijyrkkä oikeistolainen, ettei hänen uskottu vetoavan niihin maltillisiin amerikkalaisiin, jotka ratkaisisivat vaalit.

Erkki Laitila / HS
Ronald Reagan tuli yllättäen Suomeen keväällä 1988 ja tapasi myös presidentti Mauno Koiviston ja piti puheen Finlandia-talossa.
Ronald Reagan tuli yllättäen Suomeen keväällä 1988 ja tapasi myös presidentti Mauno Koiviston ja piti puheen Finlandia-talossa.

Suomalaisia loukkasi varsinkin se, että Reagan avoimesti halveksi liennytyspolitiikkaa ja piti heikkouden osoituksena, että Yhdysvallat oli osallistunut vuonna 1975 Helsingissä pidetyn Etykin huippukokoukseen.

”Meillä on ollut johtajia, jotka ovat uskoneet, että jos me näytämme neuvostoliittolaisille, kuinka puhdassydämisiä me olemme, heistäkin tulee puhdassydämisiä”, Reagan sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa toukokuussa 1979.

HS:n haastattelussa Reagan torjui jyrkästi käsitykset, että hän aikoisi muuttaa maltillisempaan suuntaan käsityksiään Neuvostoliitosta.

”En muuta mielipiteitäni, en tee sitä missään tapauksessa”, Reagan vakuutti. Hänen mielestään Neuvostoliiton ulkopoliittisiin ja sotilaallisiin liikkeisiin tulisi vastata lujilla vastatoimilla.

Niin vain kävi, että Reagan voitti esivaalit ja hänet nimitettiin kesällä 1980 republikaanien presidenttiehdokkaaksi.

Eurooppalaiset jaksoivat vielä uskoa, että istuva presidentti, demokraatti Jimmy Carter voittaisi Reaganin. Taas ennustukset menivät pieleen. Reagan syrjäytti vaaleissa Carterin ja aloitti ensimmäisen presidenttikautensa tammikuussa 1981.

Suomalaiset poliitikot olivat valinnasta kauhuissaan.

Vasemmisto piti Reagania vaarallisena sodanlietsojana.

Oikeistossa Reaganin suurisuista uhoa kuunneltiin lähinnä vaivautuneina.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan toimitusjohtaja Max Jakobson, arvostettu entinen diplomaatti ja myös Yhdysvaltain politiikan tuntija, on myöhemmin muistelmissaan kertonut, mitä hän ajatteli uudesta presidentistä.

”Kuuluin niihin, jotka suhtautuivat Reaganiin väheksyvästi. Se oli Euroopassa yleinen asenne, eikä vain Euroopassa. En tuntenut silloin ainoatakaan amerikkalaista, joka olisi äänestänyt Reagania vuoden 1980 presidentinvaaleissa.”

© Stringer . / Reuters
MIhail Gorbatsov kutsui Ronald Reaganin Moskovaan.
MIhail Gorbatsov kutsui Ronald Reaganin Moskovaan.

Reaganista tuli kuitenkin hyvin suosittu presidentti, ja hänet valittiin toiselle kaudelle täysin ylivoimaisesti syksyllä 1984 pidetyissä presidentinvaaleissa.

Toinenkaan valinta ei vakuuttanut suomalaisia. Reagan oli täällä hyvin epäsuosittu, lähes vihattu. Jopa pääministeri ja Sdp:n puheenjohtaja Kalevi Sorsa arvosteli Reaganin politiikkaa niin voimakkaasti, että Yhdysvaltain ulkoministeriö lähetti virallisen kyselyn pääministerin puheista.

Suhtautuminen muuttui, kun Reagan ja Neuvostoliiton uusi johtaja Mihail Gorbatšov ryhtyivät liennyttämään.

Gorbatšov kutsui Reaganin Moskovaan ja keväällä 1988 tapahtui jotain sellaista, jota kukaan ei olisi muutamaa vuotta aikaisemmin pitänyt mahdollisena: Reagan tuli Helsinkiin.

Hän pysähtyi matkalla Moskovaan lepäämään. Pysähdyksen aikana Reagan tapasi myös presidentti Mauno Koiviston ja piti puheen Finlandia-talossa.

Puheessaan hän ylisti Suomea niin vuolaasti, että meidän suomalaistenkin oli pakko taputtaa.

Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Yhdysvaltojen presidentiksi haluava miljardööri Donald Trump on möläyttelijä, joka on suututtanut monet. Suorapuheisuudestaan huolimatta noin neljäsosa republikaanisen puolueen kannattajista haluaa hänet presidenttiehdokkaakseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat