Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iowalaiset eivät edusta koko USA:ta

Ulkomaat
 

Iowan vaalikokoukset saavat valtavasti huomiota, koska Yhdysvaltain presidentinvaalien ensimmäiset äänet annetaan täällä. Iowalaisten suosikista ei kuitenkaan aina tule presidenttiä, koska Iowa ei enää edusta keskiverto-Amerikkaa. Yliedustettuina ovat uskonnolliset ja valkoiset äänestäjät.

Iowan vaalikokoukset ovat merkittävät kahdesta syystä, sanoo Southern Illinois -yliopiston politiikan tutkija David Yepsen.

”Ne voivat nostaa tuntemattoman ehdokkaan valokiilaan. Tai ne harventavat ehdokasjoukkoa. Jos ehdokas ei menesty eli pääse kolmen kärkeen Iowassa, yleensä tukirahat alkavat loppua ja kannattajat siirtyvät muiden taakse”, Yepsen sanoo.

Vuonna 1976 melko tuntematon Jimmy Carter voitti demokraattien vaalikokoukset Iowassa ja nousi myöhemmin presidentiksi. Vuonna 2008 nouseva tähti Barack Obama sai Iowassa yllätysvoiton.

Toisaalta Yepsen muistuttaa, että senaattori John McCain tuli Iowassa vasta neljänneksi vuonna 2008, mutta voitti silti republikaanien ehdokkuuden. Viimeksi Valkoiseen taloon asti nousi Iowan voittajista George W. Bush.

Tänä vuonna jännitetään sitä, voiko haastaja Bernie Sanders voittaa demokraattien perintöprinsessan Hillary Clintonin. Jos näin käy, Sandersin kampanja voi saada nostetta muualla maassa, jossa Clinton johtaa yhä selvästi demokraattien mielipidemittauksia.

Republikaanien puolella Donald Trumpin kampanja perustuu siihen, että hän on voittaja ja muut häviäjiä. Imagonsa säilyttääkseen hänen olisi voitettava.

Trumpin voitto herättäisi myös viimeisetkin republikaanit siihen, että Trump saa tyytymättömät kannattajansa uurnille asti.

Oikaisu 31.1. kello 8.10: Jimmy Carter voitti demokraattien vaalikokoukset Iowassa vuonna 1976, ei 1979, kuten uutisessa aiemmin kerrottiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat