Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trumpin vaalitilaisuudessa kannattajia yhdistää vahvan johtajan kaipuu – ”Putin nauraa Obamalle päin naamaa”

Maanantaina Yhdysvaltain presidentinvaaleissa annetaan ensimmäiset äänet, kun republikaanit ja demokraatit äänestävät Iowassa puolueensa presidenttiehdokkaasta.

Ulkomaat
 
Kaikki eivät Yhdysvalloissa kannata Donald Trumpia
Kaikki eivät Yhdysvalloissa kannata Donald Trumpia
HS vieraili Iowassa, jossa Yhdysvaltain presidentinvaalien ensimmäiset äänet annetaan. Ehdokas Donald Trumpin vaalitilaisuus alkoi urheiluhallissa. Samaan aikaan Trumpin vastustajat osoittivat mieltään hallin edessä.
Fakta

USA:n uusi presidentti valitaan marraskuussa

 Yhdysvalloissa valitaan tänä vuonna uusi presidentti. Kumpikin pääpuolue, republikaanit ja demokraatit, valitsevat oman ehdokkaansa esivaaleissa tänä keväänä.

 Ensimmäisenä ehdokkaista äänestetään Iowassa 1. helmikuuta. Republikaanit ja demokraatit kerääntyvät omiin vaalikokouksiinsa.

 Republikaaneilla on lippuäänestys. Demokraatit ryhmittyvät kokoushuoneen eri nurkkiin, ja kannattajat lasketaan.

 Varsinainen vaalipäivä on 8. marraskuuta.

Iowa City, Iowa. Donald Trump Meksikoon!” huutavat parikymppiset nuoret Iowan yliopiston urheiluhallin edessä. Kylteissä lukee ”Hylätkää Trump” ja ”Rakastan muslimeja”.

Parin metrin päässä seisoo pitkä jono urheiluhalliin, jossa on alkamassa Trumpin vaalitilaisuus. Jonottajat, joista suuri osa on nuoria valkoisia miehiä, naureskelevat mielenosoittajille, joista suuri osa on nuoria valkoisia naisia.

”Oletteko te muslimeja vai?” huudetaan jonosta. Kaksi miestä seisoo jo uhmakkaasti nenät vastakkain, kun heidät vedetään erilleen.

Vanha nainen myy jonottajille Trump-rintanappeja. Viidellä dollarilla saa napin iskulauseella: ”Pommitetaan Isis helvettiin” tai ”Pommitetaan Isis paskaksi”. Jos ottaa vielä ”Tehdään Amerikasta jälleen suuri” -napin, kolme lähtee kympillä.

Maanantaina Yhdysvaltain presidentinvaaleissa annetaan ensimmäiset äänet, kun republikaanit ja demokraatit äänestävät Iowassa puolueensa presidenttiehdokkaasta. Ympäri osavaltiota järjestetään vaalikokouksia, joiden tuloksia seurataan koko maailmassa.

Demokraattien puolella entinen ulkoministeri Hillary Clinton on saanut kovan haastajan senaattori Bernie Sandersista, jonka vasemmistolainen sanoma vetoaa nuoriin. Todellinen uutispommi on kuitenkin se, että räyhähenki Donald Trump johtaa selvästi republikaanien mielipidemittauksia. Jos Trump voittaa Iowassa, republikaanien on alettava totutella ajatukseen uudesta isännästä, joka vie puoluetta populistiselle, siirtolaisvastaiselle ja nationalistiselle tielle.

Viime viikolla sadat iowalaiset olivat valmiita jonottamaan pakkasessa nähdäkseen Trumpin. Yleisin syy tämän kannatukseen oli ulkomaalaisten, etenkin muslimien ja Isisin, pelko.

”Pidän Trumpista, koska en pidä muslimipakolaisista. En suoraan sanottuna pidä koko islamista. Koraani perustuu kansanmurhaan”, tietotekniikan opiskelija John Smith väitti.

Dermot Tatlow
Terrorismi huolestuttaa sairaanhoitaja Joan Rizeria. Hän tuli vaalitilaisuuteen tyttärensä Janie Schisselin kanssa.
Terrorismi huolestuttaa sairaanhoitaja Joan Rizeria. Hän tuli vaalitilaisuuteen tyttärensä Janie Schisselin kanssa.

Sairaanhoitaja Joan Rizer oli huolissaan turvallisuudesta. ”Terrorismi lisääntyy, ja meidän pitäisi olla paljon tarkempia rajojemme suhteen.”

”Presidentti Trump palauttaisi kurin Lähi-itään”, sanoi koululainen Nick Fairfield. ”Ennen Venäjäkin kunnioitti meitä. Nyt Putin nauraa Obamalle päin naamaa.”

Eikö kannattajia sitten vaivaa se, että Trump on mollannut vuorotellen niin muslimeja, meksikolaisia, naisia, sotaveteraaneja kuin vammaisiakin? Äskettäin Trump rehvasteli, että voisi ampua jonkun menettämättä kannatustaan.

”Ei hän kaikkia muslimeja tai meksikolaisia vastusta. Hän vastustaa vain pahoja”, sähköalalla työskentelevä Scott Kolby sanoi.

Trump puhuu mitä puhuu, jotta hän saa huomiota maksamatta mainoksista, sanoi yrittäjä Brian Aller. ”Se on fiksua.”

”Eivät ne [puheet] vaivaa minua, koska eivät ne koske minua”, pakkausalan työntekijä Jeff Connor sanoi.

Dermot Tatlow
Pidämme ihan kaikesta Trumpissa, sanovat James ja Nate Luerkens.
Pidämme ihan kaikesta Trumpissa, sanovat James ja Nate Luerkens.

Totta onkin, että Trumpin suosio on suurinta valkoisten, keski-ikäisten ja vähän koulutettujen miesten parissa. Politiikan tutkija Matthew MacWilliams kirjoitti Politico-lehdessä, että Trumpin kannattajien yhdistävä tekijä on auktoriteetin kaipuu. Vahva presidentti palauttaisi Yhdysvaltain itsetunnon, kuten Ronald Reagan 1980-luvulla.

”Ei linkkuveitsiä”, muistutti järjestyksenvalvoja jonottajia.

”Entä aseenkanto-oikeus?” miesjoukko huusi takaisin. ”Ei tämä ole Hillaryn vaalitilaisuus.”

Toinen iso huoli trumpilaisten mielessä oli talous. Heidän mielestään poliittinen eliitti ei välitä siitä, että luvattomat siirtolaiset polkevat palkkoja.

”Vapaakauppa ei ole amerikkalaisille reilua. Työpaikat karkaavat ulkomaille, eikä meillä pian ole enää hyväpalkkaisia töitä. Olen nähnyt sen läheltä”, Kolby sanoo.

Miksi newyorkilainen miljardööri sitten välittäisi tavallisista työntekijöistä? Koska Trumpin rahat tekevät hänestä riippumattoman, sanoo Kolbyn kollega Steve Binkerhoff.

”Trump ei tee niin kuin republikaanit tai demokraatit haluavat. Siksi hän voi kuunnella ihmisiä”, hän sanoo.

”Trump saisi talouden menestymään, koska hänen omakin bisneksensä on menestynyt. Hän on rakentanut isoja, hienoja taloja”, taloustieteen opettaja Yvonne Galusha sanoo.

Jonottajia kuunnellessa on helppo unohtaa, että Yhdysvalloilla menee talouslukujen valossa melko hyvin. Työttömyys on viisi prosenttia, luvattomien siirtolaisten määrä laskussa. Yhdysvallat on ottanut Syyriasta toistaiseksi vasta kolmetuhatta pakolaista.

Dermot Tatlow
Republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivällä Trumpilla on faneja Iowassa.
Republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivällä Trumpilla on faneja Iowassa.

Pilkkaamalla poliittista korrektiutta Trump on kuitenkin tehnyt siirtolaisten vastustamisesta ellei salonki-, niin ainakin urheiluhallikelpoista.

Jotkut ovat silti vähän noloina siitä, että haluavat nähdä Trumpin.

”Tulimme uteliaisuudesta. Emme edes pidä Trumpista. Hänellä on liian suuri suu”, sanoo eläkeläinen Audrey Knox, joka äänestää yleensä demokraatteja.

Älä nyt, sanoo puoliso Jeff Knox. ”Trumpin puheissa on jotain pahaa ja jotain hyvää.”

Knox tiivistää monien mielipiteet sanoessaan, että Yhdysvaltojen pitäisi olla vahvempi maa. ”Nyt ulkopolitiikkamme on liian heikkoa, ja Kiinan vaikea taloustilanne vaikuttaa meidänkin talouteemme.”

Uskovatko Knoxit sitten, että Trump pystyisi peruuttamaan globalisaation ja palauttamaan työpaikat Yhdysvaltoihin?

En tiedä, Knox vastaa. ”Mutta Trump väittää, että hän osaa tehdä diilejä.”

HS:n Washingtonin kirjeenvaihtaja Laura Saarikosken blogissa seurataan lähestyviä vaaleja.

Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Yhdysvaltojen presidentiksi haluava miljardööri Donald Trump on möläyttelijä, joka on suututtanut monet. Suorapuheisuudestaan huolimatta noin neljäsosa republikaanisen puolueen kannattajista haluaa hänet presidenttiehdokkaakseen.
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Yhdysvaltojen presidentin valinta on monivaiheinen kisa, joka huipentuu marraskuussa 2016. Grafiikkavideo selittää päävaiheet alle kahdessa minuutissa.
Dermot Tatlow
Donald Trumpin kannattaja on pystyttänyt pihalleen valtavan julisteen Des Moinesin länsipuolella Iowassa.
Donald Trumpin kannattaja on pystyttänyt pihalleen valtavan julisteen Des Moinesin länsipuolella Iowassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat