Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyrian sodan osapuolet käyttivät kovaa kieltä – pommi-isku shiialaistemppeliin varjosti neuvottelujen alkua

Aiemmat neuvotteluyritykset ovat kariutuneet pahasti. Nytkään osapuolet eivät tahdo olla edes samassa tilassa. Jihadistien sunnuntaisessa iskussa shiialaistemppeliin kuoli noin 60.

Ulkomaat
 
Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Miksi kapinalliset taistelevat Syyrian valtaapitäviä vastaan? Mitä Isis haluaa? Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen selittää HSTV:lle sodan keskeiset osapuolet. Toimittaja: Jukka Hiiro HS, kuvaus: Janne Järvinen HS, editointi: Esa Syväkuru HS

Syyrian opposition ja hallinnon edustajat käyttivät toisistaan odotetusti kovia sanoja sunnuntaina Genevessä, jossa neuvotellaan rauhasta Syyriaan.

Osapuolet ovat näkemyksiensä kanssa niin kaukana toisistaan, että kokousedustajat ovat eri tiloissa. Niiden välillä YK:n Syyrian-edustaja Staffan de Mistura sukkuloi.

Keskeisen oppositioryhmän HNC:n edustajat saapuivat Geneveen vasta myöhään lauantaiaamuna päätettyään keskustella sittenkin de Misturan kanssa. Sen edustajat eivät suostu samoihin tiloihin hallinnon edustajien kanssa.

HNC ei kuitenkaan edusta koko oppositiota, joka on jakaantunut useisiin erimielisiin ryhmiin.

Syyrian hallitusta edustava Syyrian YK-lähettiläs Bashar al-Jaafari sanoi sunnuntaina Damaskoksen lähellä sijainneessa moskeijassa räjähtäneen pommin ”vahvistavan opposition ja terrorismin välisen yhteyden”, uutistoimisto Reuters kertoi.

Syyrian tärkeimpään shiialaispyhäkköön tehdyssä iskussa kuoli noin 60 ihmistä. Terroristijärjestö Isisiä lähellä oleva jihadistiryhmä ilmoitti olevansa iskun takana.

”Me emme toimi terroristien kanssa”, hän sanoi.

”Omaa agendaansa ajavat ulkovallat yrittävät lisätä poliittista painetta Syyrian hallitusta vastaan käyttämällä terrorismia poliittisena aseena.”

Hänen mukaansa ensimmäinen askel syyrialaisten auttamisessa on, että ”Turkki, Jordania ja Saudi-Arabia lopettavat terroristien lähettämisen Syyriaan”.

Hän myös sanoi, etteivät ihmiset pakene Syyriasta hallituksen toimia, vaan lähtevät ”etsiäkseen parempaa elämää ja taloudellisista syistä”.

Opposition edustaja puolestaan sanoi ”hallinnon tulleen tänne vain ostaakseen aikaa tappaa lisää ihmisiä”, Reuters kertoi.

HNC on asettanut ehdokseen neuvotteluihin osallistumiselle sen, että Syyrian armeija liittolaisineen lopettaa iskut siviilialueille, vapauttaa vangit ja lopettaa kapinallisten käsissä olevien kaupunkien saarron.

”Haluamme, että näistä neuvotteluista tulee menestys. Mutta meidän on kysyttävä asiaa myös neuvotteluiden toiselta osapuolelta, joka esittää edustavansa syyrialaisia. Todellisuudessa hän tappaa syyrialaisia”, Syyrian opposition edustaja Salem al-Meslet sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan. Hän syytti lausunnossaan maan johtajaa Bashar al-Assadia.

Meneillään olevien neuvotteluiden piti alkaa jo viime maanantaina, mutta asiaan päästiin vasta sunnuntaina. Aiemmat neuvotteluyritykset ovat kariutuneet pahasti.

De Mistura sanoi olevansa ”optimistinen ja päättäväinen” sen jälkeen, kun hän oli tavannut HNC:n edustajia sunnuntaina.

”Olen optimistinen ja päättäväinen, sillä tämä on historiallinen tilanne, jota ei saa hukata”, hän sanoi.

Myös Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry vetosi sunnuntai-iltana osapuoliin.

Syyrian hallitusta edustava al-Jaafari sanoi sen jälkeen, että hallitus on valmis pohtimaan muun muassa ”humanitäärisiä käytäviä”, paikallisia tulitaukoja ja vankien vapauttamisia.

Niiden käytännön toteutuksesta hän ei sanonut mitään. Opposition edustajat varoittivat voivansa lähteä pois, mikäli sen perusehtoihin esimerkiksi saartojen lopettamisesta ei suostuta.

Denis Balibouse / Reuters
Mielenosoittajat vastustivat Genevessä perjantaina Syyrian johtajan Bashar al-Assadin hallintoa.
Mielenosoittajat vastustivat Genevessä perjantaina Syyrian johtajan Bashar al-Assadin hallintoa.

Sodassa ovat vahvasti osallisena myös ulkomaat Yhdysvaltoja ja Venäjää myöten. Siksi Syyrian tulevaisuudesta on sovittava syyrialaisten lisäksi myös kansainvälisesti. Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier patistikin syyrialaisia rauhantahtoon.

”Vain neuvottelupöydässä tulemme näkemään, ovatko molemmat osapuolet sitoutuneita tekemään kipeitä kompromisseja, jotta syyrialaisten tappaminen saadaan loppumaan ja jotta kansalaisilla on mahdollisuus parempaan tulevaisuuteen omassa maassaan”, Steinmeier totesi Reutersin mukaan.

Viisi vuotta jatkuneessa Syyrian sodassa on kuollut jo yli neljännesmiljoona ihmistä, ja miljoonat ovat joutuneet jättämään kotinsa.

Piiritetyillä alueilla asuu satojatuhansia ihmisiä epäinhimillisissä oloissa. Esimerkiksi Madayan kylässä asukkaita on kuollut nälkään, kun paikalle ei ole päästetty riittävästi avustuskuljetuksia.

Pitkään piiritykset olivat Syyrian armeijan ja hallituksen käyttämä keino. Viime aikoina myös jotkut kapinallisryhmät ovat aloittaneet siviilikaupunkien saartoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat