Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Europol: 10 000 pakolaislasta on hävinnyt Eurooppaan tulon jälkeen

Ulkomaat
 
Michaela Rehle / Reuters
Ryhmä pakolaislapsia poseerasivat valokuvaajalle lokakuussa Itävallan ja Saksan rajalla Itävallan Achleitenissä.
Ryhmä pakolaislapsia poseerasivat valokuvaajalle lokakuussa Itävallan ja Saksan rajalla Itävallan Achleitenissä. Kuva: Michaela Rehle / Reuters

Euroopan poliisivirasto Europolin mukaan ainakin 10 000 pakolaislasta on hävinnyt sen jälkeen kun he ovat saapuneet yksin Eurooppaan. Monien epäillään ajautuneen järjestäytyneiden rikollisjärjestöjen käsiin, kertoo brittiläinen Observer-lehti.

Lehden haastatteleman Europolin esikuntapäällikön Brian Donaldin mukaan yksin Italiassa arvioidaan kadonneen 5 000 ja Ruotsissakin noin tuhat yksintullutta lasta sen jälkeen kun he ovat ilmoittautuneet viranomaisille.

Donald varoitti, että eurooppalainen ”rikollisinfrastruktuuri” on ottanut pakolaiset kohteekseen.

”Ei ole kohtuutonta sanoa, että kyse on yli 10 000 lapsesta. Kaikkia heitä ei ole käytetty rikollisesti hyväksi, sillä osa heistä on voitu ohjata sukulaisille. Emme vain tiedä missä ja keiden kanssa he ovat tai mitä he tekevät”, Donald sanoi.

Yksin Ruotsiin tuli viime vuonna neljän kuukauden aikana 26 000 pakolaislasta ilman vanhempia, kertoi maan siirtolaisministeri Morgan Johansson. Kaikkiaan Eurooppaan tuli viime vuonna noin 270 000 alaikäistä, arvioi Europol.

Donaldin mukaan Europolilla on näyttöä siitä, että yksintulleita pakolaislapsia on käytetty seksuaalisesti hyväksi esimerkiksi Saksassa ja Unkarissa. Asialla ovat ihmissalakuljettajat, jotka ovat siirtyneet salakuljetuksesta käyttämään muun muassa seksuaalisesti pakolaisia hyväkseen.

Suomeen saapui Maahanmuuttoviraston mukaan viime vuonna yksin 3 024 alaikäistä turvapaikanhakijaa. Heistä 1 915 oli Afganistanista, 635 Irakista ja 253 Somalista, kertovat viraston tilastot. Maahanmuuttoviraston mukaan kadonneet yksin tulleet pakolaislapset ovat Suomessa ”yksittäistapauksia”.

”Kun lapsia alkoi tulla Suomeen, olimme heistä hyvin huolissamme, sillä he eivät olleet kenenkään vastuulla”, kertoo Pelastakaa lapset ry:n pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta.

Markkula-Kivisillan mukaan tiedossa ei kuitenkaan ole, että Suomessa yksintulleita pakolaislapsia olisi kateissa. Hänen mukaansa alaikäisten seuraamista on helpottanut se, että heidät on sijoitettu omiin asumisyksiköihin.

”Suomessa alaikäisiä pystytään siksi paremmin seuraamaan ja heistä voidaan huolehtia.”

Täsmennys: Uutiseen lisätty tieto, että 3024 pakolaislaista tulivat Suomeen nimenomaan yksin, ilman perheitään.

HS löysi salakuljettajien rannan Turkissa
HS löysi salakuljettajien rannan Turkissa
Nuljuva kumivene, pieni perämoottori ja 20 kilometria tuulista merta on Eurooppaan pyrkivien turvapaikanhakijoiden edessä, kun he saapuvat rantaan Turkissa ja näkevät seuraavan etappinsa, Lesboksen saaren Kreikassa. Toimittajat ja kuvaus Paavo Teittinen ja Kalle Koponen, leikkaus Kalle Koponen
Ognen Teofilovski / Reuters
Pieni lapsi konttasi Serbian Preshevon pakolaisten rekisteröinti-leirillä lokakuussa 2015.
Pieni lapsi konttasi Serbian Preshevon pakolaisten rekisteröinti-leirillä lokakuussa 2015.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat