Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sota ajaa ukrainalaisia naapurimaahan: Puolan mukaan jo miljoona ukrainalaista tullut Puolaan

Puolan pääministerin mukaan maa on ottanut miljoona pakolaista Ukrainasta. Ukrainan mukaan turvapaikan on saanut kaksi.

Ulkomaat
 
Akseli Valmunen / HS
Arkeologiaa opiskeleva Alim Usjeinov on yksi ar violta miljoonasta Puolaan muuttaneesta ukraina laisesta. Hän on maassa opiskelijaviisumilla.
Arkeologiaa opiskeleva Alim Usjeinov on yksi ar violta miljoonasta Puolaan muuttaneesta ukraina laisesta. Hän on maassa opiskelijaviisumilla. Kuva: Akseli Valmunen / HS
Fakta

Puola vastustaa EU:n pakolaiskiintiötä

 38,5 miljoonan asukkaan Puola myönsi viime vuonna turvapaikan 346 pakolaiselle. Heistä suurin osa oli syyrialaisia.

 Turvapaikkaa haki viime vuonna Puolasta 11 000 ihmistä. Suomessa määrä oli kolminkertainen.

 Puolan uusi hallitus on vastustanut EU:n suunnitelmaa jakaa pakolaistaakkaa jäsenmaiden kesken. Vanha hallitus äänesti taakanjaon puolesta. Puolan osuus on 7 000 pakolaista.

Varsova. On harvinaisen ikävää olla kutsuntaiässä silloin, kun kotikaupunki pakotetaan osaksi Venäjää. Krimin tataari Alim Usjeinov oli 18-vuotias Venäjän vallatessa niemimaan Ukrainalta.

”Minun olisi pitänyt ottaa Venäjän passi ja mennä Venäjän armeijaan. En halunnut olla hyökkääjän joukoissa, joten lähdin”, Usjeinov kertoo ukrainalaisia auttavassa Ukraiński Świat -keskuksessa Puolassa Varsovan keskustassa.

Hän seisoo huoneessa, jossa joka nurkka muistuttaa kansannoususta Kiovan keskustan aukiolla Maidanilla 2013–2014.

Seinällä on kuvat kuolleista mielenosoittajista. Viereisen huoneen näyttelytilassa irvistää ilmatäytteinen vihreä muoviukko. Krimin valtaukseen alkuvuodesta 2014 osallistuneita Venäjän erikoisjoukkoja kutsuttiin ”vihreiksi miehiksi”.

Iso Putin -maatuska kykkii kaltereiden takana.

Näyttely paljastaa ukrainalaisten maastamuuton syyt: Puolaan paetaan Venäjää ja Itä-Ukrainan taisteluita, mutta myös Ukrainan poliittista sekasortoa.

Ukrainan oligarkkivalta ja korruptoinut järjestelmä olivat Maidanin mielenosoittajien raivon kohteita, mutta kaksi vuotta myöhemmin tilanne on kohentunut vain vähän.

Usjeinov on yksi Puolan arvion mukaan miljoonasta maahan tulleesta ukrainalaisesta. Hän sanoo paenneensa venäläisvalloittajia, mutta on maassa opiskelijaviisumilla. Hän opiskelee arkeologiaa.

Maahanmuuton syytä on usein vaikea määrittää, sillä moni sotaa paenneista asuu Puolassa työviisumilla. Sodan pahentama talouskriisi ajaa puolestaan ihmisiä hakeutumaan naapurimaahan töihin myös Ukrainan rauhallisilta alueilta. Moni on maassa väliaikaisesti.

Tulijoiden status on poliittisesti arka aihe.

Puolan pääministeri Beata Szydło suututti Ukrainan tammikuussa puheillaan Brysselissä. Hänen mukaansa Puolan ei tarvitse ottaa EU:n määräämää osaa Välimeren kautta tulevista pakolaisista, koska Puola on jo auttanut ukrainalaisia.

”Puola on ottanut noin miljoona pakolaista Ukrainasta, ihmisiä, joita kukaan ei halunnut auttaa”, Szydło sanoi Euroopan parlamentille.

Ukraina suuttui pakolaistermin käyttämistä, ja Ukrainan Varsovan-lähettiläs muistutti Puolan myöntäneen pakolaisstatuksen viime vuonna kahdelle ukrainalaiselle. Joidenkin tietojen mukaan heitä olisi kolme. Suomessa turvapaikka myönnettiin 12 ukrainalaiselle vuonna 2015.

Akseli Valmunen / HS
Ukraiński Świat -keskus tarjoaa apua Puolassa asuville ukrainalaisille. Myös Ukrainan parlamentin varapuhemies Oksana Syrojid vieraili keskuksessa.
Ukraiński Świat -keskus tarjoaa apua Puolassa asuville ukrainalaisille. Myös Ukrainan parlamentin varapuhemies Oksana Syrojid vieraili keskuksessa.

Ukraiński Światissa vieraillut Ukrainan parlamentin varapuhemies Oksana Syrojid sanoo diplomaattisesti pitävänsä Szydłon lausuntoa ”väärinkäsityksenä”.

”Suurin osa Puolassa olevista ukrainalaisista on opiskelijoita tai laillisia vierastyöläisiä, jotka hyödyttävät Puolan taloutta”, hän sanoo HS:lle.

Myös Ukraina hyötyy tilanteesta. Puolan ulkoministeri sanoi viime maanantaina, että Puolan ukrainalaiset lähettävät tai vievät Ukrainaan arviolta viisi miljardia euroa vuodessa.

Puolassa nousi loppuvuodesta valtaan Laki ja oikeus -puolue (PiS), jonka nationalistisen retoriikan on pelätty lietsovan jännitteitä Ukrainan kanssa. Etenkin toisen maailmansodan aikaiset etniset puhdistukset ovat yhä herkkä aihe.

Ukrainalaispoliitikko Syrojid uskoo välien pysyvän hyvänä yhteisen vihollisen ansiosta.

”Puolan ja Ukrainan suhde ei ole muuttunut [uuden hallituksen myötä]. Naapuruussuhde ja kokemamme geopoliittinen uhka ovat yhteistyömme perusta”, hän sanoo.

Puolan uusi valtapuolue suhtautuu Venäjään erittäin epäluuloisesti. Lisäksi Venäjän toimet Ukrainassa pelästyttivät Puolan. Venäjän erillisalue Kaliningrad on rajan takana.

Puolalla on toisesta maailmansodasta lähtien ollut kulttuurisesti homogeeninen väestö. Eri kulttuureista tuleviin suhtaudutaan monin paikoin epäluuloisesti, minkä vuoksi PiS menestyi syksyn vaalikamppailussa maahanmuuttovastaisella kampanjalla.

Ukrainalaiset kuitenkin kokevat olevansa tervetulleita Puolaan.

”Aloin puhua puolaa puolen tunnin opiskelun jälkeen”, Gleb Barton sanoo. Hän liioittelee vain vähän.

Slaavilaiset kielet ovat lähellä toisiaan ja ukrainalaisten ja puolalaisten väliset avioliitot yleisiä. Ukrainan Tšerkasyssa kasvanut Barton on isänsä puolelta puolalainen, mutta tutustui isäänsä ja tämän kieleen vasta teini-ikäisenä.

Hitsaajana työskentelevä Barton, 24, muutti Puolaan töiden ja paremman palkan vuoksi.

”Samasta syystä kuin puolalaiset muuttavat Saksaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat