Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Zikavirus saattaa olla ebolaakin vaarallisempi”

Zikaviruksen tekee erityisen vaaralliseksi se, että useimmat tartunnan saaneet ovat oireettomia

Ulkomaat
 
JOSE CABEZAS / REUTERS
El Salvadorissa sijaitsevassa Santa Teclassa kaupungin työntekijät levittivät perjantaina desinfiointiainetta ympäristöön. Muun muassa tällä tavoin yritetään hävittää zikavirusta levittäviä hyttysiä.
El Salvadorissa sijaitsevassa Santa Teclassa kaupungin työntekijät levittivät perjantaina desinfiointiainetta ympäristöön. Muun muassa tällä tavoin yritetään hävittää zikavirusta levittäviä hyttysiä. Kuva: JOSE CABEZAS / REUTERS
Fakta

Epidemioita ollut ennenkin

 Zikavirus tuli Amerikkaan Aasian kautta. Alkujaan 1950-luvulla Ugandassa todettu viruksen aiheuttama tauti on muodostunut epidemiaksi Pakistanissa, Malesiassa, Indonesiassa ja Ranskan Polynesiassa.

 Virusta levittää Aedes aegypti -lajin hyttynen. Taudin oireita ovat kuume, ihottuma, silmätulehdus sekä lihas- ja nivelkivut, mutta useimmiten oireita ei ole lainkaan.

 Tautiin ei ole rokotetta eikä lääkettä. Tartunnan toteava koe pitää tehdä viiden päivän kuluessa tartunnasta.

 WHO:n mukaan yhteensä 3–4 miljoonaa ihmistä voi sairastua tänä vuonna zikavirukseen Etelä- ja Väli-Amerikassa. Tällä hetkellä tautia on todettu 23:ssa latinalaisen Amerikan maassa. Tartuntoja on ollut myös Yhdysvaltojen eteläosissa.

 Myös Kaakkois-Aasia varautuu viruksen leviämiseen.

Maailman terveysjärjestö WHO kertoo maanantai-iltana, onko erityisesti Etelä-Amerikassa levinnyttä zikavirusta pidettävä jo maailmanlaajuisena terveysuhkana.

Tiedotustilaisuuden oli määrä alkaa kello 19.30 Suomen aikaa, mutta se alkoi lähes tunnin myöhässä.

”Zikaepidemia on monin tavoin pahempi kuin vuosien 2014–2015 ebola, toteaa terveyden edistämiseen tähtäävän kansainvälisen Wellcome trust -säätiön johtaja Jeremy Farrar The Guardian -lehdelle.

”Useimmat viruksen kantajat ovat oireettomia. Hiljainen tulehdus leviää äärimmäisen haavoittuvassa ihmisryhmässä eli raskaana olevissa naisissa, ja tauti on liitetty heidän lapsiaan uhkaaviin hirvittäviin seurauksiin”, hän jatkaa.

Useimmiten oireettomana esiintyvä zikavirus on vaarallinen erityisesti raskaana oleville naisille, sillä viruksen on todettu aiheuttavan sikiöille kehityshäiriöitä, muun muassa pienipäisyyttä.

Afrikassa noin 11 000 ihmistä viime epidemian aikana tappaneeseen ebolaan kehitettiin lopulta rokote, jota zikavirukseen sen sijaan ei ole.

”Todellinen ongelma on, että rokotetta olisi sen kehittämisvaiheessa testattava raskaana oleviin naisiin, mikä olisi sekä käytännön toteutuksen että eettisyyden kannalta painajainen”, immunobiologian vastaava asiantuntija Mike Turner toteaa Guardianille.

Virusta levittävä hyttyslaji on yleistynyt erityisesti kaupungeissa.

”Se rakastaa kaupunkielämää ja on levittäytynyt koko trooppiselle vyöhykkeelle, joka laajenee ilmastonmuutoksen seurauksena, Farrar sanoo.

Maissa, joissa on talvella pakkasta, virusta levittäviä hyttysiä ei ole. Etelä- ja Väli-Amerikasta pohjoisempiin maihin palaavat turistit ovat kuitenkin tartunnalle alttiita.

Britannian terveysviranomaiset kehottavatkin tartunta-alueilta palaavia kansalaisiaan pidättäytymään lasten teosta vähintään kuukauden ajan matkan päättymisestä.

Turnerin mukaan zikaviruksen leviäminen voidaan pysäyttää vain äärimmäisten keinojen avulla. Yksi näistä voisi olla hyttysten hävittäminen DDT:llä. Aiemmin laajalti käytetty hyönteismyrkky on tällä hetkellä kielletty useimmissa maissa ympäristövaikutustensa takia.

”Meidän on tasapainoiltava ympäristöriskien ja syntymättömiin lapsiin kohdistuvien kauhistuttavien virusvaikutusten välillä”, hän toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat