Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trumpin voitto Iowassa maanantaina olisi USA:n oikeistolle totuuden hetki

Trump ja Clinton johtavat mielipidemittauksia äänestyspäivän aattona

Ulkomaat
 
Lane Hickenbottom / Reuters
Republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Donald Trump kampanjatilaisuudessaan Iowassa.
Republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Donald Trump kampanjatilaisuudessaan Iowassa. Kuva: Lane Hickenbottom / Reuters
Fakta

USA:n uusi presidentti valitaan marraskuussa

 Kumpikin pääpuolue, republikaanit ja demokraatit, valitsevat oman ehdokkaansa esivaaleissa tänä keväänä.

 Jokainen osavaltio järjestää oman esivaalinsa. Ensimmäisenä äänestetään Iowassa 1. helmikuuta, seuraavaksi New Hampshiressa 9. helmikuuta.

 Molemmat puolueet vahvistavat ehdokkaansa puoluekokouksissa heinäkuussa. Varsinainen vaalipäivä on 8. marraskuuta.

 Uusi presidentti vannoo virkavalansa tammikuussa 2017.

Des Moines, Iowa

Iowan vaalikokousten aattona republikaani Donald Trump ja demokraatti Hillary Clinton johtavat omien puolueidensa kannatuskyselyjä.

The Des Moines Register -lehden ja Bloomberg Politics -uutistoimiston sunnuntaina julkaistun mielipidemittauksen mukaan Trumpia kannattaa 28 prosenttia republikaaneista. Toisena on äärioikeistolainen senaattori Ted Cruz 23 prosentin kannatuksella ja kolmantena oikeistolainen senaattori Marco Rubio 15 prosentin kannatuksella.

Demokraattien puolella entistä ulkoministeriä Hillary Clintonia kannattaa 45 prosenttia demokraattien äänestäjistä ja vasemmistolaissenaattori Bernie Sandersia 43 prosenttia. Kolmas ehdokas, Marylandin entinen kuvernööri Martin O’Malley, on 3 prosentin suosikki.

Jos Trump ja Clinton sitten voittavat odotetusti Iowassa, mitä seurauksia sillä on?

Republikaanipuolueelle Trumpin voitto olisi totuuden hetki. Tähän asti moni on epäillyt ja toivonut, etteivät Trumpin kannattajat vaivautuisi vaalikokouksiin asti.

Rääväsuu Trump tulee politiikan ulkopuolelta ja on onnistunut keräämään taakseen ”katkerien koalition”: trumpilaiset ovat köyhempiä ja maallisempia kuin muut republikaanit. He vastustavat vapaakauppaa ja siirtolaisia. Mielipidemittausten mukaan yli 90 prosenttia heistä on jonkin verran tai erittäin vihaisia.

Trumpin voitto johdattaisi oikeistopuolueen kohti populistisia ja kansallismielisiä arvoja. Tämä kauhistuttaa puolue-eliittiä ja vauraita republikaaneja, jotka kannattavat vapaakauppaa ja hyötyvät siirtolaisuudesta. Trumpin pelätään myös vieroittavan vähemmistöjä, naisia ja maltillisia äänestäjiä puolueesta.

Osa republikaaneista on alistunut siihen, että Trumpista saattaa tulla puolueen presidenttiehdokas. Hänen hyvänä puolenaan pidetään periaatteettomuutta: koska hän on bisnesmiehensä tottunut tekemään diilejä, hänen toivotaan pystyvän vaihtamaan mielipiteitään voittaakseen varsinaiset vaalit.

Toiset toivovat, että joku maltillisemmista republikaaneista onnistuu vielä haastamaan Trumpin seuraavien viikkojen aikana, kun osa 12 ehdokkaasta putoaa ja näiden kannattajat ryhmittäytyvät jäljelle jääneiden taakse. Enemmistö republikaaneistakin kun toistaiseksi kannattaa muita kuin Trumpia.

Demokraattien puolella Bernie Sanders on altavastaajan asemassa paremmin tunnettua ja rahoitettua Clintonia vastaan. Sanders, kuten Trump, houkuttelee vaalikokouksiin ihmisiä, joilla ei ole yleensä tapana äänestää.

Sanders tarvitsisikin kipeästi voiton Iowassa voidakseen jatkaa kampanjaansa uskottavasti. Jos Clinton voittaa Iowassa, hän on jo pitkällä kohti demokraattien ehdokkuutta, sillä muualla maassa hänen kannatuksensa on suurempaa kuin Iowassa ja New Hampshiressa.

Hillary Clintonin voitto olisi helpotus demokraattipuolueelle, joka pelkää sosialistiksi itseään kutsuvan Sandersin olevan liian vasemmistolainen keskivertoäänestäjille varsinaisissa vaaleissa.

Iowassa ei kuitenkaan pidä katsoa pelkkiä voittajia. Se, joka tulee toiseksi tai kolmanneksi, on monta kertaa noussut Yhdysvaltain presidentiksi.

Republikaanien puolella Trumpin vastustajat toivovat, että senaattori Marco Rubio pärjäisi odotuksia paremmin ja pystyisi yhdistämään maltillisten äänet. Rubio on siirtynyt viimeaikaisissa lausunnoissaan oikealle, mutta hän on silti enemmän keskivertorepublikaanien mieleen kuin Trump tai Cruz.

Demokraattien puolella Sandersin väki toivoo yllätysvoittoa tai mahdollisimman niukkaa häviötä. Iowasta kisa nimittäin siirtyy New Hampshireen, jossa Sanders on kotikentällään ja ennakkosuosikki. Kaksi peräkkäistä häviötä Clintonille olisi valtava nöyryytys ja saattaisi muuttaa demokraattien kisan voimasuhteita.

Iowassa voi aina tulla myös yllätyksiä. Tällä kertaa sellaisen tarjoaa luonto.

Iowaan on ennustettu tiistaiaamuksi kovaa lumimyrskyä. Jos se alkaa jo maanantai-iltana, kun äänestäjien pitäisi ajaa vaalikokouksiin, osa heistä jää kotiin. Tiukassa kisassa se voi johtaa yllätyksiin.

Iowan vaalikokouksien tulokset selviävät tiistaiaamuna Suomen aikaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat