Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myanmarin uusi parlamentti aloitti demokratia­liikkeen komennossa – Aung San Suu Kyi panttaa yhä presidentin nimeä

Parlamentin ensimmäisiin tehtäviin kuuluu Myanmarin presidentin valitseminen.

Ulkomaat
 
SOE ZEYA TUN / REUTERS
Aung San Suu Kyi saapui Myanmarin parlamentin avausistuntoon Naypyidawissa maanantaina.
Aung San Suu Kyi saapui Myanmarin parlamentin avausistuntoon Naypyidawissa maanantaina. Kuva: SOE ZEYA TUN / REUTERS

Myanmarissa alkoi maanantaina uusi aikakausi vuosikymmenten sotilasvallan jälkeen, kun parlamentti kokoontui ensimmäiseen istuntoonsa demokratiapuolueen komennossa.

”Tänään on aihetta olla ylpeä Myanmarin poliittisesta historiasta ja siirtymisestä demokratiaan”, sanoi parlamentin alahuoneen puhemieheksi valittu Win Myint puheessaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

Nobelin rauhanpalkinnolla huomioidun demokratia-aktivistin Aung San Suu Kyin johtama puolue NLD saavutti noin 80 prosenttia äänestettävänä olleista parlamenttipaikoista Myanmarin ensimmäisissä vapaissa vaaleissa 25 vuoteen.

Tulos antoi NLD:lle mahdollisuuden ajaa läpi merkittäviä lakimuutoksia, vaikka armeijalle on osoitettu automaattisesti neljäsosa parlamenttipaikoista – kuten myös tärkeät sisäministerin, puolustusministerin ja rajaministerin paikat.

Parlamentin ensimmäisiin tehtäviin kuuluu Myanmarin presidentin valitseminen väistyvän ex-kenraalin Thein Seinin, 70, tilalle. Perustuslaki kieltää Suu Kyin, 70, presidenttiehdokkuuden, koska hänen lapsensa ovat Britannian kansalaisia. Hän on kuitenkin kertonut aikovansa käyttää valtaa uuden presidentin ”yläpuolelta”.

Puolueensa ylivoiman ansiosta Suu Kyi saa käytännössä valita presidentin itse. Hän ei kuitenkaan ole vielä paljastanut suosikkiaan. Ehdokasasettelun aikataulu ei ole selvä, mutta Suu Kyin valinta saattaa selvitä jo lähipäivinä.

Presidentin johtama hallitus aloittaa työnsä virallisesti huhtikuussa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat