Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman terveysjärjestö esittää tiukempia ikärajoja tupakointia sisältäville elokuville

Savukkeiden määrä valkokankaalla on taas kasvanut – WHO uskoo tupakkayhtiöiden lähestyvän nyt elokuvantekijöitä, kun muuta markkinointia on rajoitettu

Ulkomaat
 
Universal Pictures
Renée Zellwegerin esittämä Bridget Jones muistetaan muun muassa runsaasta tupakoinnistaan. Kuva elokuvasta Bridget Jones – Elämä jatkuu (2004).
Renée Zellwegerin esittämä Bridget Jones muistetaan muun muassa runsaasta tupakoinnistaan. Kuva elokuvasta Bridget Jones – Elämä jatkuu (2004). Kuva: Universal Pictures

Ahtaalle ajetut tupakkayhtiöt pyrkivät nyt edistämään asiaansa elokuvien avulla, arvioi Maailman terveysjärjestö WHO.

Maanantaina julkaistussa tutkimuksessaan WHO arvioi, että vuonna 2014 noin 44 prosenttia kaikista Hollywood-elokuvista ja 36 prosenttia nuorille sallituista elokuvista sisälsi tupakointia. Lisäksi järjestö toteaa, että Hollywoodin ulkopuolella tupakkakohtaukset ovat elokuvissa vielä yleisempiä.

WHO pitää selvänä, että lapset ja nuoret ottavat herkästi vaikutteita menestyselokuvista, joiden suositut hahmot tupakoivat. Järjestön mukaan tämä koskee varsinkin niitä nuoria, joilla on muuten varsin pieni riski aloittaa tupakointi, kuten koulumenestyjiä sekä hyvin toimeentulevien ja tupakoimattomien vanhempien lapsia.

The Guardian -lehden haastatteleman WHO:n tutkimusjohtajan, tohtori Armando Perugan mukaan muutos on ollut nopea.

”Elokuvien ja muiden viihdetuotantojen tupakointikohtauksissa oli jonkin aikaa nähtävissä vähenemistä. Havaintojemme perusteella vuodet 2013 ja 2014 olivat kuitenkin käännekohta tupakointikohtausten määrässä.”

Peruga arvioi, että vaihtoehtojen käytyä vähiin tupakkayhtiöt pitävät elokuvia jonkinlaisena viimeisenä oljenkortena markkinoinnissaan.

WHO ajaa tupakointia sisältävien elokuvien kieltoa muilta kuin aikuisilta. Ajatus ei ole uusi: järjestö esitti samaa jo vuonna 2009.

Tohtori Perugan mukaan esitys on nostettu esiin uudelleen kahdesta syystä: WHO:n esityksellä ei ole ollut näkyvää vaikutusta, ja samaan aikaan muut markkinointirajoitukset ovat saaneet tupakkayhtiöt kääntymään entistä enemmän elokuvantekijöiden puoleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat