Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsissa ehdotetaan tiukkaa kerjäläislinjaa: rahaa ei pidä antaa eikä koulunkäyntiä tarjota

Hallituksen asettama selvitysmies suosittelee tiukkaa linjaa EU-maista tulleille kerjäläisille myönnettävissä etuuksissa

Ulkomaat
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Kerjälainen Tukholman Södermalmilla tammikuussa 2015.
Kerjälainen Tukholman Södermalmilla tammikuussa 2015. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Ruotsin hallituksen asettama selvitysmies suosittaa, että EU-maista tulleille kerjäläisille ei pääsääntöisesti anneta rahaa.

Selvitysmies Martin Valfridsson kertoi maanantaina lehdistötilaisuudessa, että Ruotsin kuntien ja läänien pitää noudattaa yhteistä linjaa kerjäläisten suhteen. Hän suosittelee tiukkaa linjaa EU-maista tulevien kerjäläisten etuisuuksiin.

”On tärkeää, että vapaa liikkuvuus säilyy EU:ssa, mutta Ruotsiin tulevien täytyy tietää, millainen lainsäädäntö täällä on”, Valfridsson sanoi Svenska Dagbladetin mukaan.

Valfridssonin tehtävä ei ollut miettiä suosituksia lainsäädännön kannalta, eikä selvitys velvoita Ruotsin hallitusta.

Selvitys suosittaa myös kerjäläisten koulutusmahdollisuuden rajoittamista.

Ruotsissa kunnilla on erilaisia koulutuskäytäntöjä. Niihin kuntiin, jotka järjestävät kerjäläisten lapsille koulunkäyntimahdollisuuden, kerjäläiset ottavat lapsensa mukaan, Valfridsson sanoi.

”Mielestäni meidän ei yleensä tule tarjota koulunkäyntimahdollisuutta näille lapsille”, Valfridsson sanoi.

Selvityksen mukaan kerjäläisten leirit myös kannattaa yleensä poistaa eikä kerjäläisille tule tarjota paikkaa leireille, jottei Ruotsiin pääse syntymään slummeja.

”Yhteiskunnan ei tule myötävaikuttaa slummiyhteiskunnan syntymiseen, koska sellaisesta on kovalla työllä päästy eroon. Viesti on se, että tänne saa tulla, mutta pitää pystyä järjestämään asuminen lainmukaisessa asunnossa.”

Valfridsson suosittelee, että kerjäläisiä auttaakseen ihmiset voivat antaa rahaa järjestöille, jotka työskentelevät kerjäläisten kotimaissa.

Hän on epäileväinen sen suhteen, että kerjääminen pitäisi kieltää Ruotsissa lailla, mutta sen pohtiminen ei kuulunut hänen tehtäviinsä.

Valfridssonin mukaan EU-maista tulevien kerjäläisten määrä on nousussa. Ruotsissa on Valfridssonin mukaan noin 4 700–5 000 EU-maista tullutta kansalaista, joista 70–100 on lapsia. Vuonna 2014 EU-kansalaisia oli noin 2 100.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat