Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tukholma kolkuttelee miljoonan asukkaan rajaa – teollisuus vaihtuu asunnoiksi ja asuinkorkeus kasvaa

Vanha teurastamoalue saa uudet kasvot, kun kaupunki koettaa löytää kasvavalle väestölleen asuinpaikkoja.

Ulkomaat
 
David Wiberg / Tukholman kaupunki
Havainnekuva kertoo, kuinka teurastamoalue Slakthusområdetista halutaan tehdä tiivis ja vehreä kaupunginosa uuden metroreitin varrella.
Havainnekuva kertoo, kuinka teurastamoalue Slakthusområdetista halutaan tehdä tiivis ja vehreä kaupunginosa uuden metroreitin varrella. Kuva: David Wiberg / Tukholman kaupunki

Tukholma

Tuossa vieressä oli teurastamo, ja tuosta ovesta kulki karja.

Nyt sitä on vaikea kuvitella, mutta pitkään nämä korttelit Tukholman Globen-areenan kupeessa olivat täysin maaseutua.

”Vielä 1980-luvullakin lehmät juoksentelivat täällä ulkona aitauksissa. Aina välillä joku karkasi, ja työntekijät saivat jahdata sitä”, muistelee Peter Ögren, paikallinen lihayrittäjä tehtaansa konttorilla.

Nämä ovat teurastamoalue Slakthusområdetin sokkeloisia katuja. Tänne rakentui 1910-luvun alussa Tukholman ruokahuollon, erityisesti lihantuotannon keskus. Enää teurastamoja ei ole, mutta korttelit ovat yhä pitkälti ruoka-alan yrittäjien halussa.

Nyt useimmat yrityksistä suunnittelevat muuttoa. Tukholma kasvaa vauhdilla, ja Slakthusområdet nykyisellään katoaa lähivuosina asuntorakentamisen alta.

Clément Morin
Nybergs deli -yrityksen tehtaanjohtaja Christer Andersson (vas.) ja lihayhtiö Gudrunsin Peter Ögren ovat molemmat kasvaneet Slakthusområdetin alueella. Arkistoista löytyy kuvia vanhoista teurastamokortteleista.
Nybergs deli -yrityksen tehtaanjohtaja Christer Andersson (vas.) ja lihayhtiö Gudrunsin Peter Ögren ovat molemmat kasvaneet Slakthusområdetin alueella. Arkistoista löytyy kuvia vanhoista teurastamokortteleista.

”Tietenkin muutto on aika tunteikasta. Täällä me juoksentelimme pikkupoikina”, sanoo Ögrenin konttorinaapuri ja kolmannen polven lihayrittäjä Christer Andersson.

Slakthusområdetin muutos on vain yksi lukuisista suurista asuntohankkeista paisuvassa Tukholmassa. Laajempi pääkaupunkiseutu saa vuosittain noin 40 000 uutta asukasta, ja se on yksi Euroopan kiivaimmin kasvavista alueista.

Yksin Tukholman kunnassa miljoonan asukkaan rajan odotetaan rikkoutuvan aivan lähivuosina. Asuntopula on kova.

Kaupungin visioissa on rakentaa vuoteen 2020 mennessä 40 000 ja vuoteen 2030 mennessä 140 000 uutta asuntoa. Mikäli siihen aiotaan yltää, on tahdin oltava kova.

”Tällä hetkellä hinnat karkaavat käsistä. Nuorilla ei ole varaa muuttaa kotoaan, yritykset eivät saa palkattua väkeä, ja sosiaaliset vaikutukset ovat tuntuvia”, sanoo Roger Mogert, kaupungin rakentamisesta vastaava kunnanhallituksen jäsen.

”Kyse on tietääkseni kovimmasta rakentamistavoitteesta koskaan Tukholmassa”, sosiaalidemokraatti Mogert kerskuu.

Viime vuonna yksin Tukholman kunnassa aloitettiin liki 14 000 asunnon kaavoitus, mikä on kaupunkisuunnitteluviraston tilastojen mukaan selvästi enemmän kuin aiempina vuosina.

Koko Ruotsissa asuntorakentaminen kasvaa nyt asuntovirasto Boverketin mukaan nopeimmin viraston tarkastelemista yli kymmenestä OECD-maasta.

Miten Tukholmaa sitten rakennetaan?

Suuri kuva on osin samankaltainen kuin Helsingissä. Esimerkiksi vanhat teollisuusalueet ja satamat täyttyvät. Kaupunki myös laajenee ja tiivistyy, kun uusien liikenneratkaisujen, muun muassa laajenevan metron, varrelle syntyy kokonaan uusia kaupunginosia.

Noin 2,8 miljardia euroa maksavan metronjatkeen pitäisi valmistua vuoteen 2025 mennessä. Metron alueelle sijoittuvat neljä Suur-Tukholman kuntaa ovat sopineet rakentavansa sen varrelle yhteensä 78 000 asuntoa. Uusia asemia on kymmenen, ja liikenteen keskustaan odotetaan helpottuvan niin etelästä kuin pohjoisesta.

Kaupunki kasvaa myös korkeutta. Perinteisesti matalassa Tukholmassa pilvenpiirtäjätkään eivät enää ole kirosana.

Esimerkiksi Telefonplanin kupeeseen, keskustasta lounaaseen, kaavaillaan Pohjoismaiden korkeimpiin kuuluvaa asuinrakennusta: 78-kerroksista ja 237 metriä korkeaa Tellus Towersia. Rakenteilla eri puolilla kaupunkia on lisäksi useampia yli 30–40-kerroksisia tornitaloja. ”Paine asuinkorkeuden kasvattamiseen kasvaa. Joitakin vuosia sitten se ei ollut vielä taloudellisesti kannattavaa, mutta nyt se on kiinnostavaa jopa kaupungin laitamilla”, Mogert sanoo.

Ongelma Tukholmassa on Helsingin tavoin, että kaupungista uhkaa tulla varakkaiden reservaatti. Edullisesta vuokra-asumisesta on pula.

Mogertin mukaan tavoite on, että puolet uudesta rakentamisesta olisi vuokra-asuntoja. Osa niistä rakennetaan uudella Stockholmshus-konseptilla.

Kyse on kunnallisten asuntoyhtiöiden noin 5 000 asunnosta moduulitaloissa, joiden lasketaan olevan muun muassa massatuotannon ja kilpailutuksen vuoksi rakennuskustannuksiltaan neljänneksen keskimääräistä halvempia.

Clément Morin
Slakthusområdetin korttelit olivat ennen maaseutua. Nyt ne ovat keskustan jatke Globen-areenan kupeessa.
Slakthusområdetin korttelit olivat ennen maaseutua. Nyt ne ovat keskustan jatke Globen-areenan kupeessa.

Slakhusområdetilla lihayrittäjä Andersson johdattaa kierrokselle yhtiönsä Nybergs Delin tehtaalle. Vuonna 1912 vihityssä vanhassa teurastamorakennuksessa pakastejoulukinkut valmistuvat jo hyvissä ajoin tammikuussa.

Kaupungin suunnitelmissa on, että tehtaan kaltaista vanhaa rakennuskantaa säästetään ja muutetaan uuteen käyttöön. Mallia on haettu Kødbyenista Kööpenhaminassa, New Yorkin Meatpacking Districtiltä ja miksei myös pienemmältä Teurastamon alueelta Helsingistä. Erona on, että paino on nimenomaan asunnoissa.

Kaupunki visioi Slakthusområdetille kattopuutarhojen peittämää korttelikaupunkia, joka on alusta asti suunniteltu kulttuurin ja ravintolaelämän ehdoilla.

Clément Morin
Tukholma kasvaa vauhdilla. Slakthusområdet nykyisellään katoaa lähivuosina asuntorakentamisen alta.
Tukholma kasvaa vauhdilla. Slakthusområdet nykyisellään katoaa lähivuosina asuntorakentamisen alta.

Andersson ei sure muuttoa. Historia luo tunnelmaa, mutta moderneihin tiloihin siirtymisellä on hyvät puolensa.

”Kyllä me ymmärrämme, että asuntoja tarvitaan. On silti sääli, että satavuotinen historia täällä katoaa”, naapuri Ögren säestää.

Tarkennus: Roger Mogertin tittelin käännös on kaupungin rakentamisesta vastaava kunnanhallituksen jäsen, ei puheenjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat