Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Berliinin ja Moskovan välillä velloo epäluottamus – valheellisesta raiskausväitteestä syntyi ulkopoliittinen väittely

Ulkomaat
 
Francois Lenoir / Reuters
Saksan liittokansleri Angela Merkel saapui Euroopan Unionin johtajien kokoukseen Brysselissä viime joulukuussa.
Saksan liittokansleri Angela Merkel saapui Euroopan Unionin johtajien kokoukseen Brysselissä viime joulukuussa. Kuva: Francois Lenoir / Reuters

Saksan hallituspuolueiden jo valmiiksi kompuroiva yhteistyö on saanut jälleen uuden juonteen, nimittäin Venäjän-politiikan.

Liittokansleri Angela Merkelin kristilliskonservatiivisen puolueen sisarpuolue CSU tekee täysin omaa Venäjä-politiikaansa. CSU kuuluu kyllä hallitukseen, mutta on viime kuukaudet kritisoinut tiukasti sen tekemään turvapaikanhakijapolitiikkaa.

Nyt CSU:n puheenjohtaja ja Baijerin osavaltion päämininisteri Horst Seehofer on menossa keskiviikkona Moskovaan tapaamaan Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia. On hyvin erikoista, että kärkitason ulkopolitiikkaa alkaa hoitaa yhden – vaikkakin suuren osavaltion pääministeri.

Seehoferin Kremlin-vierailu tulee erittäin tulehtuneeseen saumaan, sillä pian jo kahden viikon verran Saksaa on järkyttänyt kohu, joka alkoi Berliinin Marzahnissa perheensä kanssa asuvan saksanvenäläisen tytön raiskausepäilystä.

Vyyhti alkoi toissa viikolla, kun 13-vuotias tyttö kertoi ”etelämaalaisilta” näyttäneiden miesten siepanneen hänet ja raiskanneet häntä 30 tunnin ajan. Useat venäläiset viestimet raportoivat tapauksesta paikan päältä Berliinistä ja pitivät tapahtunutta täysin varmana. Tyttö on sekä Venäjän että Saksan kansalainen.

Saksan poliisi kertoi tyttöä kuulusteltuaan ja tutkimuksia tehtyään, että väitettyä raiskausta ei ollut tapahtunut. Tyttö oli valehdellut siitä. Tämä ei ole kuitenkaan hillinnyt kohua venäläisissä viestimissä ja nettifoorumeilla. Tapaus on saanut saksanvenäläiset osoittamaan mieltään Saksan viranomaisia vastaan. Nämä mielenosoitukset jatkuivat yhä sunnuntaina monissa Saksan kaupungeissa.

Poliisin tutkinnassa on kuitenkin toiseen ajankohtaan liittyvä seksuaalinen hyväksikäyttö, joka liittyy siihen että tyttö on alaikäinen.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov viestitti viime viikon alussa Saksaan, että hänen mielestään saksalainen poliisi peittelee tutkintansa tuloksia ja väkivaltaa ”meidän tyttöämme” kohtaan. Tämä taas suututti Berliinissä hallituksen.

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier vastasi Lavroville, että 13-vuotiaan tytön tapausta ei ole syytä käyttää poliittisen propagandan välineenä. Saksassa on jo valmiiksi käynnissä kuumentunut keskustelu turvapaikanhakijoista.

Lavrov taas totesi takaisin, että Saksa puuttuu huomattavasti useammin Venäjän sisäpolitiikkaan kuin toisin päin.

Tässä kiristyneessä tilanteessa Baijerin pääministeri Seehofer lentää Moskovaan. Mitä hän haluaa saada Kremlissä aikaan? Hänen tiedottajansa sanoi Süddeutsche Zeitungille, että Seehofer haluaa kuulla Moskovan näkemyksiä. Näkemyksiä mistä, siihen saataneen valaistusta keskiviikkona, sillä baijerilaisten seurueessa Moskovaan matkustaa 17 toimittajaa. Venäjän-matkasta on tiedottajan mukaan sovittu hyvässä yhteisymmärryksessä liittokanslerin kanssa.

Seehoferin ja Merkelin välinen yhteisymmärrys on ylipäätään kovalla koetuksella, sillä maanantaina Baijerin pääministeri toisti jälleen kerran uhkauksensa viedä Merkel perustulakituomioistuimeen, jos pakolaispolitiikassa ei ole tapahtunut selkeää käännettä helmikuun loppuun mennessä.

Venäjä-suhde ei ole vain Saksan hallitusta sisältä jäytävä asia. Oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) on kannatuskyselyissä kovassa nousukiidossa. Sille Venäjä on muiden muassa Spiegel-lehden tietojen mukaan tarjonnut rahallista tukea. Puolue sanoo kieltäytyneensä rahoituksesta.

Etenkin AfD:n keskeinen vaikuttaja, varapuheenjohtaja Alexander Gauland pitää yllä hyviä suhteita Venäjään. Hän on ollut viime vuonna Moskovassa keskustelemassa keskeisten venäläispoliitikkojen kanssa ja hänet on myös kutsuttu keskusteluihin Venäjän Berliinin-suurlähetystöön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat