Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kadonneiden pakolaislasten kohtalo on epäselvä

Esimerkkejä alaikäisten maahantulijoiden päätymisestä seksi- ja huumekauppaan tai toisenlaiseen pakkotyöhön on ympäri Eurooppaa.

Ulkomaat
 
Yiannis Kourtoglou / Reuters
Lapsi käveli pakolaiskeskukseen Kyproksella marraskuussa.
Lapsi käveli pakolaiskeskukseen Kyproksella marraskuussa. Kuva: Yiannis Kourtoglou / Reuters

Kukaan ei tiedä, mitä suurimmalle osalle Euroopassa kadonneista tuhansista pakolaislapsista on tapahtunut.

Osa lienee päätynyt viranomaisten ulottumattomiin pakoilemalla heitä tarkoituksella, osa taas muutettuaan sukulaisten luo ymmärtämättä ilmoittaa asiasta. Varmaa on silti, että osa on joutunut rikollisjärjestöjen hyväksikäyttämäksi.

Esimerkkejä alaikäisten maahantulijoiden päätymisestä seksi- ja huumekauppaan tai toisenlaiseen pakkotyöhön on ympäri Eurooppaa.

Euroopan poliisiviraston Europolin mukaan ainakin 10 000 pakolaislasta on kadonnut saavuttuaan yksin Eurooppaan, kertoi brittilehti The Observer sunnuntaina.

”Kaikkia heitä ei ole käytetty rikollisesti hyväksi. – – Emme vain tiedä, missä ja keiden kanssa he ovat tai mitä he tekevät”, sanoi Europolin esikuntapäällikkö Brian Donald, jonka mukaan esimerkiksi Saksasta ja Unkarista on saatu näyttöä yksin saapuneiden pakolaislasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Donald kertoi, että rikolliset ovat rakentaneet verkostoaan tarkoituksella siirtolaisvirran ympärille.

Noin 5 000 pakolaislasta on kadonnut pelkästään Italiassa ilmoittauduttuaan viranomaisille.

Ruotsissa pakolaislasten katoamiseen kiinnitettiin huomiota jo viime vuonna. Yksin Trelleborgin satamakaupunkiin saapuneista pakolaislapsista lähes tuhannen havaittiin kadonneen alle kuukaudessa viime syksynä. Siirtolaisministeri Morgan Johanssonin mukaan Ruotsiin tuli viime vuoden neljän viimeisen kuukauden aikana 26 000 pakolaislasta ilman vanhempia.

”Eri puolilla Eurooppaa on huomattu, että lapset joutuvat sellaisten ihmisten käsiin, jotka hyödyntävät heitä rikollisesti”, sanoi Malmön poliisin viestinnästä vastaava Lars Förstell HS:lle syyskuussa.

Osa lapsista katoaa jo ennen ilmoittautumista viranomaisille, kun salakuljettajat toimittavat heidät suoraan rikollisjärjestöjen pyörittämään pakkotyöhön.

Britanniassa on arveltu olevan peräti 3 000 vietnamilaista lasta pakkotyössä, muun muassa huume- ja vaatetehtaissa, kauneushoitoloissa, bordelleissa ja kotiorjina, kertoi The Guardian viime toukokuussa.

”On olennaista, että ymmärrämme rikollisjärjestöjen uusia toimintatapoja, koska meidän pitää joko lopettaa kysyntä tai estää ansaintamahdollisuudet”, sanoi Skotlannin poliisin ihmiskauppayksikön edustaja Steven Cartwright.

Libyalaiset salakuljettajat ovat pitäneet tyttöjä seksiorjinaan ennen näiden toimittamista veneellä Eurooppaan, ja perillä Italiassa jopa 13-vuotiaita tyttöjä, erityisesti nigerialaisia, on pakotettu prostituutioon matkasta kertyneen velan nojalla, kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC syyskuussa.

Salakuljettajat saattavat pyytää matkasta jopa kymmeniä tuhansia euroja. Eräällä prostituutiosta tunnetulla alueella Abruzzossa Italiassa käypä hinta seksistä on BBC:n mukaan 15 euroa, joten itseään myymällä tytöt eivät saa velkaansa kuitattua käytännössä ikinä.

Italian viranomaiset pysyvät epätietoisina lasten kohtaloista muun muassa siksi, että saapujien suuren määrän takia on vaikea valvoa, mitä maan lukemattomissa yksityisissä vastaanottokeskuksissa tapahtuu.

Käytettävissä ei myöskään ole riittävästi tulkkeja tai henkilökuntaa, jolla olisi kokemusta lasten seksuaalisen hyväksikäytön havaitsemisesta.

Roomassa alaikäisiä arabisiirtolaisia on keskittynyt Terminin rautatieasemalle.

Khaled, 14, kertoi BBC:lle viime vuonna alkaneensa myydä huumeita voidakseen ostaa ruokaa.

”Tein sen, jotta en joutuisi tekemään, mitä muut tuntemani pojat täällä tekevät – harrastavat seksiä italialaisten miesten kanssa. Olen nähnyt sitä omin silmin. Egyptiläiset, tunisialaiset ja marokkolaiset pojat pyytävät miehiltä 50 euroa, jopa vain 30 euroa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat