Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moskovakin on Merkelin huolenaihe

Ulkopoliittisesti vaikeassa tilanteessa suorapuheinen Baijerin pääministeri matkustaa tapaamaan Vladimir Putinia.

Ulkomaat
 
Hannibal Hanschke / Reuters
Liittokansleri Angela Merkelin ja hänen puolueensa suosio on kääntynyt Saksassa laskuun.
Liittokansleri Angela Merkelin ja hänen puolueensa suosio on kääntynyt Saksassa laskuun. Kuva: Hannibal Hanschke / Reuters

Berliini

Saksan hallituspuolueiden jo valmiiksi kompuroiva yhteistyö on saanut jälleen uuden juonteen, nimittäin Venäjän-politiikan.

Liittokansleri Angela Merkelin kristilliskonservatiivisen puolueen sisarpuolue CSU tekee täysin omaa Venäjä-politiikkaansa. CSU kuuluu kyllä hallitukseen, mutta puolue on viime kuukaudet kritisoinut tiukasti sen tekemään turvapaikanhakijapolitiikkaa.

Nyt CSU:n puheenjohtaja ja Baijerin osavaltion pääministeri Horst Seehofer on menossa keskiviikkona Moskovaan tapaamaan Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia. On hyvin erikoista, että Saksan kärkitason ulkopolitiikkaa alkaa hoitaa yhden – vaikkakin suuren – osavaltion pääministeri.

Seehoferin Kremlin-vierailu osuu erittäin tulehtuneeseen kohtaan, sillä pian jo kahden viikon verran Saksaa on hämmentänyt kohu, joka alkoi Berliinissä perheensä kanssa asuvan saksanvenäläisen tytön raiskausepäilystä.

Toissa viikolla 13-vuotias tyttö kertoi ”etelämaalaisilta” näyttäneiden miesten siepanneen hänet ja raiskanneet häntä 30 tunnin ajan.

Useat venäläiset viestimet raportoivat tapauksesta paikan päältä Berliinistä ja pitivät tapahtunutta täysin varmana. Tyttö on sekä Venäjän että Saksan kansalainen.

Saksan poliisi kertoi tyttöä kuulusteltuaan ja tutkimuksia tehtyään, että väitettyä raiskausta ei ollut tapahtunut. Tyttö oli valehdellut siitä. Tämä ei ole kuitenkaan hillinnyt kohua venäläisissä viestimissä ja nettifoorumeilla. Tapaus on saanut saksanvenäläiset osoittamaan mieltään Saksan viranomaisia vastaan. Nämä mielenosoitukset jatkuivat yhä sunnuntaina monissa Saksan kaupungeissa.

Poliisin tutkinnassa on kuitenkin toiseen ajankohtaan liittyvä seksuaalinen hyväksikäyttö, joka liittyy siihen, että tyttö on alaikäinen.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov viestitti viime viikon alussa Saksaan, että hänen mielestään saksalainen poliisi peittelee tutkintansa tuloksia ja väkivaltaa ”meidän tyttöämme” kohtaan. Tämä taas suututti Berliinissä hallituksen.

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier vastasi Lavroville, että 13-vuotiaan tytön tapausta ei ole syytä käyttää poliittisen propagandan välineenä. Saksassa keskustelu turvapaikanhakijoista on jo valmiiksi kuumentunut.

Lavrov taas totesi takaisin, että Saksa puuttuu huomattavasti useammin Venäjän sisäpolitiikkaan kuin toisin päin.

Tässä kiristyneessä tilanteessa Baijerin pääministeri Seehofer lentää Moskovaan.

Mitä hän haluaa saada Kremlissä aikaan?

Hänen tiedottajansa sanoi Süddeutsche Zeitungille, että Seehofer haluaa kuulla Moskovan näkemyksiä. Venäjän-matkasta on tiedottajan mukaan sovittu yhteisymmärryksessä liittokanslerin kanssa.

Seehoferin ja Merkelin välinen yhteisymmärrys on ylipäätään koetuksella, sillä maanantaina Baijerin pääministeri toisti jälleen kerran uhkauksensa viedä Merkel perustuslakituomioistuimeen, jos pakolaispolitiikassa ei tapahdu käännettä helmikuun loppuun mennessä.

Venäjä-suhde ei ole vain Saksan hallitusta sisältä jäytävä asia. Oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) on kannatuskyselyissä kovassa nousukiidossa. Sille Venäjä on muiden muassa Spiegel-lehden tietojen mukaan tarjonnut rahallista tukea.

Puolue sanoo kieltäytyneensä rahoituksesta.

Etenkin AfD:n keskeinen vaikuttaja, varapuheenjohtaja Alexander Gauland pitää yllä hyviä suhteita Venäjään. Hän on ollut viime vuonna Moskovassa keskustelemassa keskeisten venäläispoliitikkojen kanssa, ja hänet on myös kutsuttu keskusteluihin Venäjän Berliinin-lähetystöön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat