Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

WHO: Zikavirus on maailman­laajuinen terveysuhka – matkustusrajoituksia ei määrätty

Ulkomaat
 
Oireeton zikavirus voi olla kohtalokas lapselle
Oireeton zikavirus voi olla kohtalokas lapselle
Latinalaisessa Amerikassa riehuva zikavirus aiheuttaa harvoin oireita, mutta raskaana olevan naisen lapselle se voi olla vaarallinen.
Fakta

Epidemioita ollut ennenkin

 Zikavirus tuli Amerikkaan Aasian kautta. Alkujaan 1950-luvulla Ugandassa todettu viruksen aiheuttama tauti on muodostunut epidemiaksi Pakistanissa, Malesiassa, Indonesiassa ja Ranskan Polynesiassa.

 Virusta levittää Aedes aegypti -lajin hyttynen. Taudin oireita ovat kuume, ihottuma, silmätulehdus sekä lihas- ja nivelkivut, mutta useimmiten oireita ei ole lainkaan.

 Tautiin ei ole rokotetta eikä lääkettä. Tartunnan toteava koe pitää tehdä viiden päivän kuluessa tartunnasta.

 WHO:n mukaan yhteensä 3–4 miljoonaa ihmistä voi sairastua tänä vuonna zikavirukseen Etelä- ja Väli-Amerikassa. Tällä hetkellä tautia on todettu 23:ssa Latinalaisen Amerikan maassa. Tartuntoja on ollut myös Yhdysvaltojen eteläosissa.

 Myös Kaakkois-Aasia varautuu viruksen leviämiseen.

Maailman terveysjärjestö WHO ilmoitti maanantaina pitävänsä hyttysen mahdollisesti levittämää zikavirusta maailmanlaajuisena terveysuhkana.

Järjestön pääsihteeri Margaret Chan kertoi suorana lähetetyssä tiedotustilaisuudessa, että kansainvälistä yhteistyötä pitää tiivistää, mutta matkustusrajoitteet tai kaupankäyntiin liittyvät rajoitteet eivät ole tarpeellisia.

Zikaviruksen julistamista kansainväliseksi terveysuhkaksi suositteli WHO:lle joukko riippumattomia asiantuntijoita. Julistuksen jälkeen WHO aikoo tiivistää kansainvälistä tutkimustoimintaa zikaviruksen ympärillä.

Ilmeisesti hyttysten levittämä tauti on liitetty tuhansiin sikiöiden epämuodostumiin erityisesti Brasiliassa. WHO:n mukaan varmistettuja tapauksia on 2 070 ja epäiltyjä noin 4 000.

Viime viikolla WHO kertoi zikaviruksen ”leviävän räjähdysmäisesti”. Tartunnan voi saada jopa neljä miljoonaa ihmistä erityisesti Etelä- ja Väli-Amerikassa sekä Karibialla, järjestö varoitti.

WHO:ta arvosteltiin rajusti ebolaepidemian hitaasta hoidosta Länsi-Afrikassa.

Brasiliassa on raportoitu vastikään noin 4 000 mikrokefaliatapausta eli lasten pienipäisyyttä. Terveysministeriö on yhdistänyt pienipäisyyden zikavirukseen, vaikka tieteellistä varmuutta taudin ja zikaviruksen välillä ei ole varmistettu.

WHO:lle puhuneet asiantuntijoiden mukaan on kuitenkin kasvava määrä todisteita yhteydestä pienipäisyyden, zikaviruksen ja sitä levittävien hyttysten välillä.

Pienipäisenä syntyvät vauvat ovat myös jälkeenjääneitä, sillä heidän aivonsa ovat tavanomaista pienemmät.

Tautiin ei ole lääkettä eikä tartuntaan rokotetta.

Chanin mukaan ei ole tarpeellista määrätä matkustusrajoitteita, mutta hän kehotti silti raskaana olevia naisia pohtimaan, onko epidemia-alueelle matkustaminen välttämätöntä, vai voiko matkustamista lykätä.

Raskaana olevien tulisi myös vältellä hyttysten pistoja.

”Jos on pakko matkustaa, kysy neuvoja lääkäriltä. Olennaista on suojautua hyttysen pistoilta käyttämällä pitkiä paitoja ja housuja sekä hyttyskarkottimia”, Chan vastasti toimittajan kysymykseen.

WHO:n mukaan viranomaisten tulisi keskittyä myös hyttyspopulaation säätelyyn.

Brasilian terveysministeri Marcelo Castro kertoi Reutersille, että epidemia on uskottua pahempi, sillä noin 80 prosenttia tartunnan saaneista oli täysin oireettomia.

Uhkakuvana on, että virus leviää hyttysten välityksellä laajemmalle trooppisissa maissa.

Amerikan maiden yhteisen terveysjärjestön mukaan zikavirus on levinnyt 24 maahan ja alueelle Latinalaisessa Amerikassa. Panama ilmoitti maanantaina viidestäkymmenestä tartunnasta.

Vuosi sitten epidemia todettiin Ranskan Polynesiassa. Ei ole täyttä varmuutta, onko virus levinnyt sieltä Brasiliaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat