Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyrian rauhanneuvottelut alkoivat virallisesti – hallinto ja Venäjä iskivät rajusti Aleppossa

Neuvotteluja vetävä Staffan de Mistura vetosi alueellisiin- ja suurvaltoihin, jotta nämä työskentelisivät tulitauon eteen

Ulkomaat
 
DENIS BALIBOUSE Reuters
Syyrian oppositiota edustavan HNC:n pääneuvottelija Asaad al-Zoubi (vas.) tapasi YK:n erityislähettilään Staffan de Misturan Genevessä maanantaina.
Syyrian oppositiota edustavan HNC:n pääneuvottelija Asaad al-Zoubi (vas.) tapasi YK:n erityislähettilään Staffan de Misturan Genevessä maanantaina. Kuva: DENIS BALIBOUSE Reuters

Syyrian rauhanneuvottelut pääsivät viimein alkamaan virallisesti Genevessä maanantaina. YK:n Syyrian-erityislähettiläs Staffan de Mistura julisti neuvottelut alkaneeksi tavattuaan suurimman oppositioryhmän edustajat.

”Tapaamme hallituksen huomenna [tiistaina] ja kutsumme HNC:n [opposition] huomenna iltapäivällä syventymään niihin asioihin, joita jo nostimme esiin”, ruotsalais-italialainen diplomaatti de Mistura sanoi toimittajille uutistoimisto AFP:n mukaan.

HNC (High Negotiations Committee) on suurin oppositioliikkeitä edustava ryhmä. Se koottiin useista Syyrian oppositioryhmittymistä joulukuussa Saudi-Arabiassa. Esimerkiksi Syyrian kurdialueiden edustajat eivät ole mukana HNC:ssä.

De Mistura povasi neuvotteluista ”mutkikkaita ja vaikeita”, mutta sanoi syyrialaisten ansaitsevan konkreettisia tuloksia.

Samaan aikaan Syyrian armeija ja Venäjä käynnistivät suuren hyökkäyksen kapinallisten asemia vastaan lähellä Aleppon kaupunkia.

Hallituksen joukot ja niiden kanssa liittoutuneet aseelliset järjestöt valtasivat kukkuloita Aleppon läheisyydessä ja pääsivät ampumaetäisyydelle valtatiestä, joka on Aleppon kapinallisille tärkeä elämänlanka, kertoi Syyrian sotaa tarkkaileva järjestö Syrian Observatory for Human Rights.

Kapinallisten mukaan Venäjä auttoi ilmaiskuilla Syyrian hallitusta.

Oppositio on sanonut, että jos pommitukset eivät lopu eikä kaupunkien saartoja lopeteta ja vankeja vapauteta, oppositio lähtee neuvotteluista.

Tästä huolimatta opposition edustajat neuvottelivat de Misturan kanssa kahden tunnin ajan Genevessä.

De Mistura korosti, ettei tulitauoista neuvotteleminen kuulu hänelle. Hän patisti suuria kansainvälisiä tahoja aloittamaan välittömästi neuvottelut siitä, miten tulitauot pannaan täytäntöön eri puolilla Syyriaa.

Syyrian hallitus on Venäjän ilmaiskujen tuella saavuttanut viime viikkoina merkittäviä voittoja kapinallisia vastaan Latakian maakunnassa ja Aleppon lähellä. Taistelujen vuoksi ainakin 3 600 ihmistä on paennut Syyriasta Turkin puolelle, Turkin viranomaiset sanovat.

Syyrian hallintoa neuvotteluissa edustava Bashar al-Jaafari sanoi sunnuntaina, että Damaskos harkitsee tulitaukoja, humanitaarisia käytäviä ja vankien vapauttamista. Nämä eivät voi kuitenkaan olla neuvottelujen ennakkoehto vaan niistä sovitaan neuvottelupöydässä, al-Jaafari sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Syyrian sota on kestänyt lähes viisi vuotta. Sodassa on kuollut ainakin 260 000 ihmistä. Viime viikkoina kansainvälinen yhteisö on ollut erityisen huolissaan saarretuista kaupungeista, joihin on jäänyt siviilejä ansaan.

YK sanoi maanantaina, että Syyrian hallitus on hyväksynyt ”periaatteessa” YK:n pyynnön toimittaa apua hallituksen saartamaan Madayan kaupunkiin sekä al-Fouaan ja Kefrayaan, joita kapinalliset piirittävät.

Neuvottelujen piti alkaa alunperin jo viikko sitten.

Rauhanvälittäjä de Mistura kertoi toimittajille, että aluksi neuvottelujen päämääränä on varmistaa, että keskustelut ylipäätään jatkuvat ja että kaikki olennaiset osapuolet pysyvät pöydän ääressä.

Hän sanoi odottavansa, että neuvotteluissa ”saavutetaan jotakin” helmikuun 11. päivään mennessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat