Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Clinton voitti Iowassa hiuksenhienosti,Trump hävisi Cruzille

Demokraattien Hillary Clinton sai presidentinvaalien esivaalissa 49,8 prosenttia, Bernie Sanders 49,6 prosenttia äänistä. Republikaanien Ted Cruz löi Donald Trumpin selvemmin luvuin.

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
HS:n Laura Saarikoski raportoi Iowasta
HS:n Laura Saarikoski raportoi Iowasta
Republikaanien Ted Cruz voitti Trumpin, mutta demokraattien kisasta tuli äärimmäisen tasaväkinen. Toimittaja Laura Saarikoski
Fakta

USA:n uusi presidentti valitaan marraskuussa

 Yhdysvalloissa valitaan tänä vuonna uusi presidentti.

 Nykyinen presidentti Barack Obama ei voi enää asettua ehdolle, koska hän on istunut kaksi peräkkäistä vaalikautta.

 Kumpikin pääpuolue, republikaanit ja demokraatit, valitsevat oman ehdokkaansa esivaaleissa tänä keväänä.

 Jokainen osavaltio järjestää oman esivaalinsa.

 Ensimmäisenä äänestettiin owassa 1. helmikuuta.

 Varsinainen vaalipäivä on 8. marraskuuta.

 Uusi presidentti vannoo virkavalansa tammikuussa 2017.

Laura Saarikoski HS

Des Moines, Iowa. Hillary Clinton voi hiuksenhienosti Yhdysvaltain presidentinvaalien esivaalit Iowassa, uutistoimistot kertoivat tiistai-iltana.

Kun kaikki äänet oli laskettu, Clinton oli saanut 49,8 prosenttia demokraattien äänistä. Toiseksi tullut demokraatti Bernie Sanders hengitti niskaan 49,6 prosentilla

Oikeistolainen senaattori Ted Cruz voitti miljardööri Donald Trumpin selvemmin. Cruzia äänesti presidenttiehdokkaaksi 28 prosenttia ja Trumpia 24 prosenttia republikaaneista. Yllättävän vahva kolmossija oli maltillisten suosikilla, senaattorilla Marco Rubiolla, joka sai Iowassa 23 prosenttia äänistä.

Vaali-illan suurin uutinen oli Trumpin häviö. Se on hänelle valtava pettymys ja vaikeampi selitettävä kuin muille ehdokkaille, koska Trumpin kampanja on perustunut ajatukseen, että hän on voittaja.

”Viime kesäkuussa kaikki sanoivat, että et sinä voi kilpailla Iowassa, et pääse siellä edes kymmenen kärkeen. Tulimme toiseksi”, Trump sanoi hieman vaimeiden aplodien kaikuessa.

Hän vannoi jatkavansa kampanjaa kohti voittoa, kiitti kannattajiaan ja kaikkia iowalaisia. Trumpin puheille tyypillinen uho oli kuitenkin poissa.

”Saatan jopa ostaa maatilan täältä”, Trump sanoi.

Maltillisille republikaaneille ja puoluejohdolle Trumpin häviö on helpotus: he ovat pelänneet, että Trump karkottaa äärimielipiteillään monia äänestäjiä republikaaneista. Iowalaiset äänestäjät osoittivat muille ehdokkaille, että Trump on sittenkin voitettavissa.

Iowan äänestyksen ykkönen Ted Cruz on yksi oikeistolaisimmista senaattoreista, joka on saanut kongressissa paljon vihamiehiä taipumattomuutensa takia. Hänen syykseen lasketaan se, että liittovaltio joutui sulkemaan ovensa vuonna 2013, kun kongressi ei päässyt sopuun rahoituksesta. Yksikään senaattorikollega ei tue Cruzia presidentiksi.

”Tämä on voitto ruohonjuuritasolle. Uusi päivä koittaa”, Cruz sanoi voittopuheessaan, jossa hän siteerasi useita kertoja Raamattua.

Cruzin voitto ei kuitenkaan takaa hänelle ilmiselvän ennakkosuosikin asemaa. Cruz on vakaumuksellinen kristitty, mikä vetosi Iowan evankelisiin äänestäjiin. Kun kisa siirtyy muihin osavaltioihin, uskovaisten osuus äänestäjistä pienenee

Tämä merkitsee sitä, että republikaanien puolella kolmanneksi tullut Marco Rubio on yllättävän vahvoilla. Hänellä on mahdollisuus yhdistää maltillisten ja oikeistolaisten äänet, ja vahvan tuloksen jälkeen uusia tukijoita saattaa siirtyä hänen taakseen.

Rubio esiintyikin omassa voittopuheessaan yhtä riemukkaasti kuin Cruz ja suuntasi jo sanansa demokraatti Hillary Clintonia vastaan.

”Hillary Clintonista ei saa tulla presidenttiä”, Rubio sanoi ja sai aplodimyrskyn.

Rubion kampanja on koko ajan perustunut siihen, että hän olisi vahvemmilla demokraattien presidenttiehdokasta vastaan kuin oikean laidan ehdokaat Cruz tai Trump, sillä hän pystyy houkuttelemaan taakseen myös liikkuvia äänestäjiä.

Demokraattien puolella kisa entisen ulkoministerin Hillary Clintonin ja Bernie Sandersin välillä oli äärimmäisen tasainen, kuten viikonlopun mielipidemittauksetkin.

Kun äänistä oli laskettu 96 prosenttia, ehdokkaat olivat tasoissa. Clintonia oli kannattanut 50 prosenttia ja Sandersia 49 prosenttia demokraateista.

”Helpotuksen huokaus. Kiitos Iowa”, Clinton sanoi voittopuheessaan, jonka hän ehti pitää ennen kuin kaikki äänet oli laskettu.

Sandersille tulos on odotettua parempi ja Clintonille huonompi. Clinton lähti kisaan selvästi tunnetumpana ja paremmin rahoitettuna ehdokkaana. Sandersin miljonääriluokan ja Wall Streetin vastainen viesti on kuitenkin vedonnut etenkin nuoriin.

Clinton jatkaa demokraattien ennakkosuosikkina, sillä muualla maassa hänen kannatuksensa on suurempaa kuin Sandersin. Sanders olisi tarvinnut voiton Iowassa saadakseen vaalikampanjalleen uskottavuutta.

Kolmas demokraattiehdokas, Martin O’Malley, ei ollut yltänyt 15 prosentin vaalikynnyksen yli. Uutiskanava CNN:n mukaan O’Malley on jo päättänyt vetäytyä kisasta.

Sekä republikaanien että demokraattien puolella vaalipiireistä kerrottiin, että äänestäjiä oli ilmestynyt kokouksiin enemmän kuin tavallisesti. Republikaanien äänestysprosentti saattaa jopa rikkoa ennätyksiä.

Trump onnitteli Cruzia voitosta Iowassa
Trump onnitteli Cruzia voitosta Iowassa
Republikaanien ehdokkuudesta kamppaileva Donald Trump myönsi tappionsa ensimmäisessä esivaalissa Iowassa. Kuva Reuterts
Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Yhdysvaltojen presidentiksi haluava miljardööri Donald Trump on möläyttelijä, joka on suututtanut monet. Suorapuheisuudestaan huolimatta noin neljäsosa republikaanisen puolueen kannattajista haluaa hänet presidenttiehdokkaakseen.
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Yhdysvaltojen presidentin valinta on monivaiheinen kisa, joka huipentuu marraskuussa 2016. Grafiikkavideo selittää päävaiheet alle kahdessa minuutissa.
JIM BOURG / Reuters
Donald Trump oli ennakkotulosten perusteella jäämässä Iowassa Ted Cruzin taakse.
Donald Trump oli ennakkotulosten perusteella jäämässä Iowassa Ted Cruzin taakse.
JIM YOUNG / Reuters
Senaattori Ted Cruzin kannattajat juhlivat republikaanien esivaalin ennakkotulosten julkistuksen jälkeen.
Senaattori Ted Cruzin kannattajat juhlivat republikaanien esivaalin ennakkotulosten julkistuksen jälkeen.
DAVE KAUP / Reuters
Iowassa kolmanneksi tulleelle Marco Rubiolle tulos lupaa hyvää: hän saattaa pystyä yhdistämään maltillisten ja oikeistolaisten äänet.
Iowassa kolmanneksi tulleelle Marco Rubiolle tulos lupaa hyvää: hän saattaa pystyä yhdistämään maltillisten ja oikeistolaisten äänet.
BRIAN FRANK / Reuters
Ted Cruzin kannattajat juhlivat suosikkinsa ykkössijaa.
Ted Cruzin kannattajat juhlivat suosikkinsa ykkössijaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat