Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mielipidemittaukset: Cruz voittaisi Clintonin, häviäisi Sandersille

Iowassa kolmanneksi yltänyt, Trumpia ja Cruzia maltillisempi Marco Rubio olisi demokraateille vaarallinen vastus.

Ulkomaat
 
BRIAN FRANK / Reuters
Mielipidemittauksia yhdistelevä RealClearPolitics ennakoi republikaanien Ted Cruzin menestyvän demokraattien Hillary Clintonia vastaan.
Mielipidemittauksia yhdistelevä RealClearPolitics ennakoi republikaanien Ted Cruzin menestyvän demokraattien Hillary Clintonia vastaan. Kuva: BRIAN FRANK / Reuters

Des Moines, Iowa. Äärikonservatiiviseen teekutsuliikkeeseen kuuluva senaattori Ted Cruz päihitti yllättäen miljardööri Donald Trumpin Iowan esivaalissa.

Cruz jatkaa siis kamppailua rebulikaanien presidenttiehdokkuudesta paalupaikalta, mutta miten hän pärjäisi demokraattien ehdokkuudesta tasaisesti kilpailevia Hillary Clintonia tai Bernie Sandersia vastaan?

Verkkosivusto RealClearPolitics kerää yhteen Yhdysvaltain valtakunnallisia ja paikallisia mielipidemittauksia, joissa kysytään äänestäjien mielipidettä eri vaihtoehdoista vaalien loppusuoralla.

Jos vastakkain olisivat Cruz ja Clinton, Cruz voittaisi keskimäärin 1,3 prosenttiyksikön erolla. Cruz vastaan Sandersissa tulos olisi päinvastainen: 3,3 prosenttiyksikköä Sandersin hyväksi.

Iowassa kolmanneksi yltänyt, Trumpia ja Cruzia maltillisempi Marco Rubio olisi demokraateille vaarallisempi vastus.

Hän voittaisi RealClearPoliticsin keskiarvon mukaan Clintonin 2,5 prosenttiyksikön erolla ja Sandersin 1 prosenttiyksikön erolla. Keskiarvon virhemarginaalia ei tosin ole ilmoitettu, koska kyse on monen mielipidemittauksen keskiarvosta.

Trumpille mielipidemittaukset eivät lupaa hääviä menestystä demokraattien edustajaa vastaan. Kahden tammi- ja joulukuussa tehdyn mielipidemittausten (NBC-WSJ ja Quinnipiac) mukaan Sanders voittaisi Trumpin joko 13 tai 15 prosenttiyksikön erolla, jos nämä kaksi olisivat loppusuoralla vastakkain.

Kahden aiemman mielipidemittauksen mukaan (Public Policy Polling ja Fox) Trump voittaisi Sandersin joko kahden tai viiden prosenttiyksikön erolla. Pitkän ajan keskiarvo Sandersin hyväksi on 5,3 prosenttiyksikköä.

Trump häviäisi myös Clintonille. RealClearPoliticsin mukaan mielipidemittausten pitkän ajan keskiarvon ero Clintonin hyväksi olisi 2,7 prosenttiyksikköä.

Ei pidä kuvitella, että nämä tulokset olisivat kovin luotettavia, koska monet äänestäjät eivät vielä tunne kaikkia ehdokkaita eivätkä ole päässeet kuuntelemaan yhtäkään vaaliväittelyä.

Sandersin kampanjaväki on kuitenkin vedonnut näihin tilastoihin monta kertaa sanoessaan, että melko tuntematon Sanders olisi republikaaneille vaarallisempi vastus kuin Clinton, jonka pitkä poliittinen ura on ehtinyt tuoda hänelle paljon sitkeitä vihamiehiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat