Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilia kehottaa raskaana olevia välttämään kesäolympialaisia zikaviruksen takia

Ulkomaat
 
JORGE CABRERA / Reuters
Kaupungin työntekijä kaatoi maanantaina heinää Hondurasin Tegucigalpassa osana yritystä hillitä hyttysten levittämän zikaviruksen leviämistä.
Kaupungin työntekijä kaatoi maanantaina heinää Hondurasin Tegucigalpassa osana yritystä hillitä hyttysten levittämän zikaviruksen leviämistä. Kuva: JORGE CABRERA / Reuters

Brasilia kehottaa raskaana olevia naisia olemaan matkustamatta Rion ensi kesän kesäolympialaisiin zikaviruksen vuoksi.

Brasilia julkaisi kehotuksen sen jälkeen, kun Maailman terveysjärjestö WHO oli maanantaina ilmoittanut pitävänsä hyttysen mahdollisesti levittämää zikavirusta maailmanlaajuisena terveysuhkana. WHO tosin ilmoitti, ettei pidä matkustusrajoituksia vielä tarpeellisina.

Brasilia päätti kuitenkin suositella matkustusrajoitusta. Kesäolympialaiset alkavat elokuussa.

”Riski, jonka arvioisin vakavaksi, kohdistuu raskaana oleviin naisiin. Selvästikään teidän ei ole suositeltavaa [matkustaa kisoihin], koska ette halua ottaa tätä riskiä”, presidentti Dilma Rousseffin kansliapäällikkö Jaques Wagner sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Hän kuitenkin rauhoitteli urheilijoita ja muuta yleisöä.

”Ymmärrän, ettei peloissaan tarvitse olla, jos ei ole raskaana.”

Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach sanoi WHO:n ilmoituksen lisäävän tietoisuutta ja tuovan lisää varoja ”taisteluun virusta vastaan”. Hän sanoi olympiakomitean olevan ”läheisessä yhteistyössä” WHO:n ja kansallisten olympiakomiteoiden kanssa.

”Matkustuskielto ei ole”, hän sanoi.

Ilmeisesti hyttysten levittämä tauti on liitetty tuhansiin sikiöiden epämuodostumiin erityisesti Brasiliassa. WHO:n mukaan varmistettuja tapauksia on 2 070 ja epäiltyjä noin 4 000.

Viime viikolla WHO kertoi zikaviruksen ”leviävän räjähdysmäisesti”. Tartunnan voi saada jopa neljä miljoonaa ihmistä erityisesti Etelä- ja Väli-Amerikassa sekä Karibialla, järjestö varoitti.

Brasiliassa on raportoitu vastikään noin 4 000 mikrokefaliatapausta eli lasten pienipäisyyttä. Terveysministeriö on yhdistänyt pienipäisyyden zikavirukseen, vaikka tieteellistä varmuutta taudin ja zikaviruksen välillä ei ole varmistettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat