Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tammikuussa joka päivä 2 000 siirtolaista saapui Kreikkaan – ja 10 hukkui

Tulijoista joka kolmas oli tammikuussa alaikäinen. Koko viime vuoden aikana noin yksi seitsemästä Kreikan kautta Eurooppaan saapuneesta oli alaikäinen.

Ulkomaat
 
HS löysi salakuljettajien rannan Turkissa
HS löysi salakuljettajien rannan Turkissa
Nuljuva kumivene, pieni perämoottori ja 20 kilometria tuulista merta on Eurooppaan pyrkivien turvapaikanhakijoiden edessä, kun he saapuvat rantaan Turkissa ja näkevät seuraavan etappinsa, Lesboksen saaren Kreikassa. Toimittajat ja kuvaus Paavo Teittinen ja Kalle Koponen, leikkaus Kalle Koponen

Siirtolaisten ja pakolaisten liike yli Välimeren jatkuu runsaana. Tammikuussa Kreikkaan saapui 62 000 tulijaa eli yli 2 000 päivässä, kansainvälinen siirtolaisjärjestö IOM kertoo.

Tulijoiden joukossa oli poikkeuksellisen paljon lapsia, sillä noin joka kolmas eli 19 781 oli tammikuussa alaikäinen. Koko viime vuoden aikana noin yksi seitsemästä Kreikan kautta Eurooppaan saapuneesta oli alaikäinen.

IOM:n mukaan viimeksi kuluneet viisi kuukautta ovat myös olleet tuhoisia lapsille, sillä 330 alaikäistä kuoli syyskuusta alkaen. Pahin kuukausi oli joulukuu, jolloin 82 alle 18-vuotiasta hukkui itäisellä Välimerellä. Kuolleista monet olivat vauvoja tai pikkulapsia.

Tänä vuonna keskimäärin 10 siirtolaista tai pakolaista on kuollut päivittäin yrittäessään Eurooppaan, IOM kertoo. Lukua nosti poikkeuksellisen tuhoisa viimeinen viikonloppu, jonka aikana yli sata ihmistä hukkui.

Vieläkin suurempi katastrofi olisi ollut mahdollinen, sillä Italian vesiltä pelastettiin lauantaina 30. tammikuuta ainakin 400 tulijaa ja sunnuntaina ainakin 91 tulijaa.

Viime vuonna pakolaiskriisissä tapahtui käänne, kun suurin liikenne siirtyi Italiaan ja Maltalle tulevalta reitiltä Turkin kautta Kreikkaan tulevalle reitille. Tammikuussa 2016 Kreikkaan saapui lähes kaksi kertaa enemmän ihmisiä kuin koko vuonna 2014, jolloin Kreikan kautta tulijoita oli 34 442.

Kreikan mukaan tämän vuoden tulijoista 91 prosenttia on Afganistanista, Syyriasta ja Irakista.

Italian reittikään ei ole millään muotoa tyrehtynyt. Tammikuun aikana 5 000 ihmistä saapui Italiaan niin sanottua keskistä Välimeren reittiä, ja 96 kuoli yrittäessään.

Vuosi sitten Italiaan pääsi tammikuun aikana 3 528 siirtolaista ja pakolaista, ja 82 kuoli matkalla.

DARRIN ZAMMIT LUPI / Reuters
Poika kantoi huopia pakolaisten ja siirtolaisten saapuessa Pireuksen satamaan lähellä Ateenaa sunnuntaina tammikuun viimeisenä päivänä.
Poika kantoi huopia pakolaisten ja siirtolaisten saapuessa Pireuksen satamaan lähellä Ateenaa sunnuntaina tammikuun viimeisenä päivänä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat