Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merkel vaati Putinia käyttämään vaikutusvaltaansa Itä-Ukrainan tulitauon puolesta

Ulkomaat
 
Reuters
Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Venäjän presidentti Vladimir Putin.
Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Venäjän presidentti Vladimir Putin. Kuva: Reuters

Saksan liittokansleri Angela Merkel kehotti tiistaina Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia käyttämään vaikutusvaltaansa Itä-Ukrainan tulitauon puolesta, Merkelin tiedottaja kertoi uutistoimistojen mukaan.

Tiedotuksen mukaan Merkel vaati Putinia varmistamaan, että Venäjän tukemat kapinalliset noudattavat tulitaukoa.

Merkel ja Putin puhuivat puhelimessa Putinin aloitteesta, liittokanslerinvirasto ilmoitti.

Puhelua edeltävänä päivänä eli maanantaina Merkel oli neuvotellut Saksassa vierailleen Ukrainan presidentin Petro Porošenkon kanssa. Porošenko syytti Venäjän lähettävän yhä joukkoja ja aseita Itä-Ukrainaan.

Itä-Ukrainassa on periaatteessa voimassa tulitauko, joka on seurausta Minskissä viime helmikuussa sovitusta rauhanprosessista. Se on pitänyt kohtalaisen hyvin viime syksystä, mutta silti erityisesti Venäjän tukemat Itä-Ukrainan kapinalliset rikkovat sitä koko ajan.

Keväällä 2014 alkaneessa sodassa on kuollut jo yli 9 000 ihmistä.

Osapuolet eivät kuitenkaan ole saaneet juurikaan pantua rauhansopimuksen ehtoja täytäntöön. Ukraina ei ole esimerkiksi saanut säädettyä vallan siirtämisestä aluetasolle.

Puhelu sattui myös ajankohtaan, jolloin Saksan ja Venäjän välit ovat kireät. Taustalla on kohu, joka syntyi 13-vuotiaan saksanvenäläisen tytön väitettyä ”etelänmaalaisten” miesten siepanneen ja raiskanneen hänet.

Venäjän media uutisoi tapahtuneen laajasti ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kommentoi asiaa sen jälkeenkin, kun Saksan poliisi oli ilmoittanut, ettei väitettyä raiskausta ollut tapahtunut.

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier vastasi Lavroville, että 13-vuotiaan tytön tapausta ei ole syytä käyttää poliittisen propagandan välineenä. Saksassa on jo valmiiksi käynnissä kuumentunut keskustelu turvapaikanhakijoista.

Saksan johto myös tulkitsi Venäjän aktiivisuuden propagandahyökkäykseksi erityisesti suosiotaan menettänyttä Merkeliä vastaan.

Saksa on kuitenkin lopettanut sanasodan asiasta. Saksalaismedian mukaan syynä on Venäjän tärkeä rooli Syyriassa. Pakolaiskriisin vuoksi Saksalle jonkinlainen rauha Syyriassa on entistä tärkeämpää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat